Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор: Дмитро Шульга, спеціально для "Кіровоград24"
Дата: 28 лютого 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2020/02/28/-cherkasi-legki-hvili-na-poverhni-morja.htm
культура, 28 лютого 2020

«Черкаси»: легкі хвилі на поверхні моря

Дмитро Шульга, спеціально для "Кіровоград24"


Фільм Тимура Ященка «Черкаси», який 27 лютого вийшов у прокат, оповідає історію однойменного тральщика, що останнім припинив опір російським окупантам у кримській бухті Донузлав навесні 2014 року. Тож не дивно, що в кадрі часто з’являється море, а одним з найбільш поширених планів є зйомка згори у трохи медитативній манері, коли водною поверхнею перекочуються хвилі. До певної міри подібна метафора може виражати враження від стрічки: переважно легкі хвилі в той час, як душа глядача прагне шторму.


Хоча не можна сказати, що в «Черкасах» немає психологічно напружених, динамічних, талановито знятих сцен. Наприклад, епізод, коли членам команди тральщика належить зробити вибір: лишитися на судні й продовжити відбиття ворожих атак або припинити боротьбу й зійти на берег, фактично здавшись – і всі чекають, хто ж зробить перший крок. Чи майже фінальна сцена повернення Мишка до рідного села, коли його приймають як героя, вітають його і сільський голова, і вчителька, і школярі. До речі, мені дивно, чому саме цей момент не використали як пролог, оскільки цей, багато в чому сатиричний епізод міг би увиразнити лінію переродження персонажа з пацанчика-гопника у воїна.


Та й узагалі персонажі «Черкас» вийшли неглибокими, окрім хіба командира, якого дуже віддано втілив актор і учасник війни на Сході Роман Семисал. Чомусь автори картини вирішили, що розлога сцена у стрипклубі може розповісти про дійових осіб більше, ніж ширше висвітлення довоєнного сільського минулого Мишка та Лева. Що вже казати про змалювання кримських татар: зрозуміло, що не можна було не згадати про їхню допомогу атакованим українським кораблям, але ця сюжетна лінія пройшла аж надто по дотичній до основної.


Проте попри дискутивні творчі рішення, Тимуру Ященку з командою таки варто подякувати за підняту тему, за те, що не переборщили з патріотичним пафосом, що намагалися показати як героїчні вчинки моряків, так і ті, якими навряд чи можна пишатися. Зрештою, подякувати за дуже доречну актуалізацію не тільки «Воїнів світла», але й «Чорногори» покійного Василя Гонтарського й «Васяклаб» та фінальну «Колискову» від Каті Chilly – тому не раджу на кінцевих титрах поспішати на вихід, а насолодитися неймовірним вокалом співачки, який, сподіваюся, не будуть перекривати прибиральниці кінотеатру. До речі, в одній зі сцен можна зауважити на стіні плакат Каті Chilly – так що уважно придивляйтеся!


P.S. Редакція сайту "Kirovograd24" дякує Михайлові Бєжану  за можливість одними з перших переглянути фільм «Черкаси» та висловлює сподівання, що подібні покази стануть регулярними і, за можливості, за участі творчих груп демонстрованих стрічок!


фото - dyvys.info

2509Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: