Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор: Олег Юрченко – завідуючий відділом туристично-краєзнавчої та інформаційної роботи та Анна Недлінська – науковий співробітник відділу науково-просвітн
Дата: 16 січня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2020/01/16/v-hudozhnomu-muzei-vidkiri-vistavku-novi-nadhodzhennja-2019-mistetskii-kaleidoskop-.htm
культура, 16 січня 2020

В художньому музеї відкири виставку «Нові надходження-2019: мистецький калейдоскоп»

Олег Юрченко – завідуючий відділом туристично-краєзнавчої та інформаційної роботи та Анна Недлінська – науковий співробітник відділу науково-просвітн


15 січня 2020 року в Кіровоградському обласному художньому музеї відкрито виставку творів «Нові надходження-2019: мистецький калейдоскоп».


Даний виставковий проєкт в черговий раз наглядно ілюструє плідну роботу колективу музею з поповнення фондового зібрання, збереження та популяризації унікальних та різнопланових творів мистецтва, що надійшли протягом 2019 року завдяки активній виставковій діяльності та системній співпраці з представниками творчої спільноти, членами їх родин, митницею та просто небайдужими до проблеми збереження культурного надбання приватними особами.


Саме таким чином, спільними зусиллями, в умовах складних соціально-економічних реалій, поглиблених новітньою війною на Сході країни, робиться велична справа зі збереження та популяризації нашої мистецької спадщини завдяки людям, які розуміють значення подібних кроків для своїх нащадків  й не втратили ще віру в духовне відродження української нації та цивілізовану європейську Україну.


ідкрита в художньому музеї виставка творів «Нові надходження-2019: мистецький калейдоскоп»  – це своєрідне підведення підсумку, звіт про проведену роботу та величезна подяка усім причетним за цей неймовірний подвиг, а ще чудовий подарунок шанувальникам високопрофесійного мистецтва, який має не тільки величезне культурно-мистецьке, духовно-естетичне, а й неабияке патріотично-виховне значення. Адже любов до своєї Батьківщини треба підтверджувати конкретними справами, як кажуть –  не словом, а ділом. Тож чим не приклад для наслідування?


На превеликий жаль, обмежена експозиційна площа не дає можливості презентувати усі надходження до фондового зібрання музею за 2019 рік, адже їх аж 867! усіх груп зберігання. На виставці  «Нові надходження-2019: мистецький калейдоскоп» представлено понад 90 робіт, підібраних так, щоб дати можливість відвідувачу оцінити належним чином різноплановість  і тематичне різнобарв’я творів та фаховий рівень їх авторів, чимало з яких не тільки перебувають в статусі членів Національної спілки художників України та інших творчих спілок, а й мають звання народних, заслужених тощо. Особливо пишаємось тим, що  в експозиційному залі органічно поєднались передані роботи трьох відомих народних художників України - Миколи Прокопенка, Віктора Ковтуна та Анатолія Горбенка, останній - наш славетний земляк.


Важливим є і те, що представлені експонати висвітлюють широкий діапазон географії надходження з різних регіонів нашої держави і сприяють досягненню мети, озвученої в рамках концептуального девізу «Об’єднаємо Україну мистецтвом!».


Виставка презентує різнопланові твори високопрофесійних майстрів,  які в умовах засилля субкультури та новітніх технологій повертають до справжнього мистецтва, формуючи відповідні естетичні смаки та наглядно ілюструє в межах  однієї експозиційної зали різні мистецькі спрямування – живопис, графіку, скульптуру, кераміку тощо, що робить таку експозицію багатогранною, більш цікавою в плані візуального сприйняття. Більша частина експонатів презентується вперше, що створює відповідну інтригу. Серед таких -  «Кухоль» кін. ХІХ- поч. ХХ ст., знайдений на території Знам҆янського району Кіровоградської області та переданий до фондового зібрання археологом, співробітником музею Олексієм Орликом.


Вагомий внесок до фондового зібрання музею за 2019 рік зробили народний художник України Микола Прокопенко (передано 78 експонатів), самобутня художниця Надія Падурська (передано 98 експонатів), славетний скульптор-медальєр В’ячеслав Попов (передано 80 експонатів). Таке поповнення дає можливість гідно презентувати творчість окремого майстра повноцінним виставковим проєктом. Також плідною є й співпраця з нашими колегами. Серед них рекордсменом стала Галина Чумак, яка передала  116 графічних робіт художника Пилипа Таралевича.


Частина презентованого матеріалу стала наслідком плідної співпраці обласного художнього музею з Державною митницею України, в даному випадку – з Сумською, Одеською та Вінницькою митницями ДФС.Саме ця державна структура поповнила фондове зібрання музею цікавими зразками сакрального мистецтва, що стали складовою музейної колекції ікон, яку справедливо вважають однією з найкращих в Центральній Україні.


Окремою і дуже важливою складовою виставки стали також твори декоративно-ужиткового мистецтва, яке, на жаль, має не тільки чимало своїх прихильників, але й критиків, що звинувачують українців у зайвій «народності»  в мистецтві, хуторянстві, провінціальності тощо. Доводилось чути і закиди відносно того, що це не рівень обласного художнього музею, де експонуються справжні шедеври світового рівня. Але одне з головних завдань музейного закладу є популяризація творів, що віддзеркалюють душу народу, його традиції, звичаї, ремесла, світоглядне бачення. Чи варто казати наскільки це важливо в умовах сучасного пошуку Україною своєї національної ідентичності, автентичності тощо?


Метою даного виставкового проєкту є також вшанування пам’яті людей, які тривалий час були щирими друзями та партнерами музею, що відійшли  у Вічність. В експозиції представлені рукописні матеріали Віктора Петракова (1947-2016) до книги «Маленький Париж» (передані дружиною  Н. Петраковою), фотосвітлини та особисті речі Юрія Жеребцова (1947-2019) (передані дружиною Л. Філюковою) та скульптурні композиції Віктора Френчка (1949-2019) (передані дружиною Л. Френчко).


Оригінальним «поповненням» минулого року, що не підлягає інвентарному обліку, стала реалізація проєкту стінопису «Серце міста», в основу стінопису лягла картина  Андрія Ліпатова (1960-2010) «Променад на Дворцовій» (2001). Втілення даного проєкту стало можливим завдяки родині Яриніч, яка зробила таким чином чудовий подарунок місту. Також на виставці можна побачити передану родиною Яриніч медаль «Петро Оссовський», автором якої  є В.В. Попов. Дотичними до «Мурал-Арту» є ще кілька експонатів, переданих Іриною Саєнко – модель Єлисаветградського трамваю та банер із зображенням самого муралу, які є чудовою цікавою складовою фотозони.  


Виставка творів «Нові надходження-2019: мистецький калейдоскоп» є не тільки вагомою подією в мистецькому житті краю, а й дуже актуальноюоскільки знайомить відвідувача з  чудовими  творами мистецтва та  висвітлює окремий і дуже важливий напрямок роботи музею, що сприяє розумінню складності та специфіки музейної діяльності в сучасних умовах.



      


2177Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: