Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор:
Дата: 5 вересня 2016
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2016/09/05/svjato-pokrovska-tserkva-selischa-petrovogo-nabula-novogo-vigljadu.htm
культура, 5 вересня 2016

Свято-Покровська церква селища Петрового набула нового вигляду


Зараз на Петрівщині реалізовується багато проектів різного спрямування, поступово змінюється обличчя району. Об’єднавши свої зусилля з сільськими, селищними головами, соціально-відповідальним бізнесом, керівники району – Сергій Завалій і Тамара Сакара за останні два роки домоглися просто разючих змін: капітально відремонтовано красень-міст через Інгулець, капітально відремонтовані приміщення територіального центру, Чечеліївського ФАПу, районного музею історії, сквер ветеранів тощо, а ще – споруджуються дитячі та спортивні майданчики, лагодяться дороги, упорядковуються прибудинкові території, робиться ще чимало гарних і корисних справ - повідомляє petrovo.kr-admin.gov.ua


Серед таких справ – і капітальний ремонт фасадної частини Свято-Покровської церкви селища Петрового. Тут за сприянням голови райдержадміністрації Сергія Завалія та за підтримки народного депутата України Анатолія Кузьменка здійснено вирівнювання стін, часткове утеплення та оздоблення і фарбування. Тепер найстаріша церква району, яка є пам’яткою архітектури, набула оновленого вигляду.


 Для довідки: Свято-Покровська церква побудована в кінці ХVІІ ст., приблизно в 1692 році.


Відразу після заснування Петрового, запорізькі козаки розпочали будівництво церкви. Вона побудована з каменю, має хрестовидну форму в традиційному грецькому стилі, з дзвіницею окремо від церкви. Стіни мають метрову товщину.


В період 30-х років ХХ ст. святиню спіткала тяжка доля – храм був закритий і частково підданий руйнуванню. Дзвіниця була зруйнована і знятий купол церкви.


Служба в церкві відновилася у воєнний період Другої Світової Війни. В 1962 році Свято-Покровську церкву в громади забрали вдруге, і вони вимушені були 15 років проводити богослужіння у пристосованому приміщенні.


Сама церква була перетворена в рембуд, але завдяки наполеглевості протоієрея Стефанія Катрича вдалося повернути святиню парафії. Незважаючи на великі труднощі, спільними зусиллями вірян, священника та спонсорів храм було відбудовано.


З 2009 року продовжилася відбудова та реставрація храму під проводом настоятеля протоієрея Дмитра Городецького. За час його служби в Свято-Покровській церкві було побудовано новий купол, поміняно вікна, двері, встановлено теплу підлогу, облаштовується територія навколо церкви.


4794Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: