Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор:
Дата: 26 травня 2016
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2016/05/26/vidbulosja-teatralizovane-diistvo-do-dnja-narodzhennja-kropivnitskogo.htm
культура, 26 травня 2016

Відбулося театралізоване дійство до дня народження Кропивницького


Театральне свято,  присвячене життю і творчості нашого славетного земляка, корифея й засновника першого в Україні професійного театру, реформатора сцени, актора, режисера, драматурга, композитора, співака, педагога Марка Кропивницького, відбулося в будинку, де понад 20 років (1870 – 1890 рр.)  він мешкав із сім'єю. Тут з-під його пера з'явилися кращі драматичні і музичні твори, які увійшли до скарбниці українського національного мистецтва. 


З нагоди його 176-ї річниці від його дня народження у Меморіальному музеї ім. М. Л. Кропивницького зібралися шанувальники корифея. Захід проводив головний режисер музично-драматичного театру ім.Кропивницького Євген Курман. 



Присутні поринули у безмежний світ слова, пісні та дійства видатного драматурга. Звучали романси, написані композитором-драматургом «Соловейко», «Де ти бродиш, моя доле», уривки із п’єс «Наталка Полтавка» Івана Котляревського, «Наймичка» Карпенка-Карого, «Сватання на Гончарівці» Григорія Квітки-Основ'яненка тощо.


Працювала виставка малюнків «Марко Кропивницький очима дітей», учнів художньої школи ім. Осмьоркіна.






Також охочі переглянули експозицію музею, де шанобливо зберігаються реліквії — документи, світлини, меморіальні речі, театральні афіші, що розповідають про життя і творчість М. Л. Кропивницького. За словами музейчиків, у фондах – понад 8 тисяч одиниць зберігання. Тут багато справжніх реліквій, які починали збирати Смоленчук М.К. та Ярош В.П. – перші завідувачі музею. Достойно продовжили їх справу і наступні покоління науковців-музейників.


Завдяки копіткій збиральницькій і науковій діяльності музей має експозицію, що розміщена у 6 залах, та щорічно створює 12-15 виставок.


3446Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: