Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор: Ліана Амбарцумян
Дата: 24 травня 2016
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2016/05/24/vidbuvsja-bibliofestival-na-velikii-perspektivnii-2016-.htm
культура, 24 травня 2016

Відбувся «Бібліофестиваль на Великій Перспективній- 2016»

Ліана Амбарцумян


Сьогодні відбувся «Бібліофестиваль на Великій Перспективній- 2016» біля обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського. 

             

Фестиваль був насиченим і цікавим. Найбільш незабутнім в цей день було відкриття фестивалю, яке виявилося  неймовірно яскравим і позитивним. Відкрили фестиваль концертом квартету духових інструментів "Bad Band", які подарували надзвичайний позитив і дуже вразили своїми талантами. Концерт тривав рівно годину. 

             

Після концерту відбулася презентація книги лауреата краєзнавчої премії ім. В. Ястребова П. Озерова «Родовая книга коренных жителей старообрядческого села Красный Яр». 

            

Завдяки допомозі своїх близьких і далеких родичів про древа П. Озеров з'ясував, що наше родове місце, село Червоний Яр - це один Ліс, в якому всі дерева, в більшій або в меншій мірі, пов'язані єдиними Корінням. Якщо подивитися ширше, то насіння від древа розлетілися не тільки в довколишні села: Калинівку, Аджамку, Покровське та місто Кіровоград, а й на далекий Алтай. Коріння ж древа досягли Курських земель. 

            

Матеріал для книги збирався кілька років в обласних архівах Кіровограда та Курська. Через великі обсяги текстових документів, факти представлені в дуже скороченому варіанті, з мінімумом коментарів, і розташовані по родам в алфавітному порядку. У самих родах зібрані всі відомості, які вдалося знайти в метричних книгах та інших архівних документах. 

           

У географічному відношенні село Червоний Яр знаходиться в Правобережній Україні. Воно розташоване в південній частині Придніпровської височини, у вершині балки Мордоневой, що виходить до р. Аджамки, яка, в свою чергу, є лівою притокою Інгулу. Село знаходиться на східній околиці Кіровоградського району, північна його частина межує з Олександрійським районом, в 9 км від с.Митрофановка, а південно-східна з Новгородківським районом, в 18 км від смт. Новгородка. У 7 км на захід лежить велике село Аджамка, а в 18 км на південь с. Покровське. Найближча залізнична станція Медерове знаходиться в 7 км північніше села. До обласного центру м.Кіровоград 28 км, до нього прокладена асфальтована дорога. Населення села за останнім переписом складає 808 осіб. У глибоку давнину, близько 7-9 тисяч років тому, на території нинішнього села зупинялися стійбищами кочові племена. На піщаних дюнах, в левадах, по лівому березі балки Волкової знайдені знаряддя з кременя часів мезоліту і неоліту. За греблею ставка, біля джерела, виявлено поселення землеробів бронзового віку, так званої, сабатинівської культури, які жили в II тис. д. н. е. На полях, в околицях села, є великі і маленькі кургани - це древні поховання. Біля деяких з них знайдені уламки грецьких амфор і наконечники стріл скіфів. На правому березі балки Волкової, біля ставка, знайдені уламки кераміки Стародавньої Русі. Жителі села часто знаходять залізні наконечники стріл, що залишилися від навали Крим-Гірея в 1769 році, а також монети часів Анни Іоанівни та Єлизавети Петрівни. 

                

Загалом, презентація книги виявилась дуже цікавою та пізнавальною. Книга заслуговує на увагу і має дуже цікаву історію створення та процес написання. 

                

Діти, в цей чудовий і насичений день, не залишилися без уваги.  Сьогодні їх, як ніколи, порадували «Казки від діда Павла та діда Романа». Море емоцій, посмішок і позитиву отримали діти від такого простого, і в той же час цікавого, оригінального, нестандартного та видовищного читання в ролях. 


3039Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: