Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор: Тетяна Коханенко, Кіровоградська установа виконання покарань управління ДПтС України в області (№14)
Дата: 19 травня 2016
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2016/05/19/-ukrainski-vishivanki-nache-raiduzhni-svitanki-.htm
культура, 19 травня 2016

«Українські вишиванки наче райдужні світанки»

Тетяна Коханенко, Кіровоградська установа виконання покарань управління ДПтС України в області (№14)


Щороку, в третій четвер травня відзначається міжнародне свято, покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу – Всесвітній день вишиванки.


19 травня 2016 року неповнолітні Кіровоградської установи виконання покарань (№14) приєднались до самобутнього та самодостатнього свята, що розвивається на основі традиційної спадщини минулого.


Цього дня інспектор відділу соціально-виховної та психологічної роботи установи Наталія Завада допомогла неповнолітнім поринути у неперевершений світ кольорової та яскравої української вишиванки.            


Інспектор розповіла, що цей вид мистецтва виник дуже давно. Мабуть, ми ніколи не зможемо дізнатися, хто і коли вперше здогадався втілити в узорний мотив всю красу. Вишивку вживають в українському народному побуті передусім на предметах одягу, в основному на жіночих і чоловічих сорочках. Крім того, юнаки дізнались, що вишивки також поширені на предметах домашнього вжитку, таких як рушники, скатертини та навіть використовуються в оздобленні житла.


Велика наша Україна і в різних її куточках вишивають по-різному, але всі рукодільці вкладають у свої вишивки тепло, любов та відданість своєму народу. На прикладі українського рушника Наталія Василівна розповіла, які існують способи вишивки, серед яких вишивка хрестиком, гладдю та ланцюжком. Адже сила рушника в його візерунках, тому їх можна читати, як читають книги, бо кожен елемент візерунка щось символізує.


Неповнолітні також дізнались, що означають кольори, які використовуються в українській вишивці, зокрема, червоний – це колір калини, яку здавна любили й шанували на Україні, це любов та радість, а чорний – колір землі-годувальниці, журба за рідною стороною.




Наприкінці заходу інспектор відділу СВПР наголосила, що українська культура та самобутність з усим її національним різноманіттям та кольоровістю, має два крила – збереження та примноження. Тому завданням молодого покоління є не лише збереження українських національних традицій, а й їх продовження та примноження.          


Тож, вишиванки цього дня стали своєрідним символом єдності не лише хлопців, а й всього українського народу, залишившись у пам’яті юнаків як незгасимий вогонь квітучої та чарівної культури нашої країни.



3778Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: