Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор: Відділ СВПР Кіровоградська виправна колонія облуправління ДПтс України (№ 6)
Дата: 29 квітня 2016
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2016/04/29/u-kirovogradskii-vipravnii-kolonii-rozmalovuvali-pisanki.htm
культура, 29 квітня 2016

У Кіровоградській виправній колонії розмальовували писанки

Відділ СВПР Кіровоградська виправна колонія облуправління ДПтс України (№ 6)


Днями в Кіровоградській виправній колонії №6 відбулися передсвяткові заходи спрямовані на ознайомлення засуджених із давньоукраїнською традицією – розписом яєць, або писанкарством.


Звичайно ми красимо яйця напередодні Пасхи цибульним лушпинням чи харчовими барвниками. Такі яйця називаються крашанками, але сире яйце можна красити по іншому використовуючи краски і бджолиний віск, і це називається писанка.  Традиції вже нараховується більше 8 тисяч років, і вона мала магічне значення для наших предків, розпис майстри не вигадували,а повторювали з року в рік навчаючись у своїх батьків та бабусь. Все що малюється зараз на писанках збереглось з великими труднощами через прірву віків і  має історичне значення для українського народу.


Для засуджених ознайомлення з писанкарством викликає спочатку подив,нерозуміння проте після того як вони зрозуміли технологію писанкарства була і радість від результату, в деяких смуток від невдачі.


Писанка може бути не тільки данню традиціям і культурною спадщиною, а і як вид творчості відноситись до психотерапевтичної практики арт-терапії як і інші види художньої творчості, це гарна емоційна розгрузка та підняття настрою для засуджених,що може бути профілактикою депресивного стану, тому на даний захід прийшли як добровільно так і особи з психологічними відхиленнями для котрих це дало бажаний терапевтичний ефект.  




3066Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: