Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор: Леся Дмітрієва, науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею
Дата: 24 лютого 2015
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2015/02/24/-mova-jak-samousvidomlennja-natsii-.htm
культура, 24 лютого 2015

«Мова – як самоусвідомлення нації»

Леся Дмітрієва, науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею


В рамках відзначення Міжнародного Дня рідної мови в Кіровоградському обласному художньому музеї відбулась низка різноманітних заходів.


Зокрема, напередодні, було розгорнуто експозицію «Спочатку було Слово…», в якій представлено скульптури (бюсти) українських письменників і культурних діячів Л.Українки, О.Вишні, Г.Тютюнника, П.Загребельного відомого художника-земляка, члена Національної спілки письменників України, заслуженого діяча мистецтв Грузії Андрія Васильовича Німенка (1925-2006). Також відвідувачі музею мали змогу переглянути рядвідеороликів на тему «Українська мова – мова української нації», «Мовний світ – казка про українську мову», «Країна починається з тебе».



20 лютого 2015 року в рамках роботи «Літературної вітальні» відбулася лекція на тему «Українська мова і література як важливий фактор ідентифікації української нації» за участю голови Кіровоградської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, голови правління Благодійної організації «Центрально-Українська Православна Духовно-соціальна Академія», члена Національної спілки письменників України, директора Державного архіву Кіровоградської області Олега Олександровича Бабенка. Цей захід є продовженням циклу лекцій в рамках науково – просвітницького проекту «Сторінки історії українського православ’я», який зібрав у стінах музею всіх небайдужих до українського слова. Під час лекції Олег Олександрович висловлював думки стосовно походження, розвитку та сакральності української мови ще від трипільської культури, постійну, протягом багатьох років агресивну мовну «атаку» з боку північного сусіда - Російської імперії, про шалений опір патріотів - українців «нав’язливості мови братського народу» та ситуацію сьогодення мовної політики як ідентифікації української нації. 



Робився також акцент на тому, що саме мова та література, на відміну від історії, більш правдиві чинники, завдяки яким можна зрозуміти духовну сутність українського народу, усвідомлення його як політичної нації. Дана тематика викликала жвавий інтерес з боку присутньої аудиторії та численні запитання, що перевели лекцію у формат діалогу та дискусії.


Леся Дмітрієва, науковий співробітник

відділу науково-просвітницької роботи

Кіровоградського обласного художнього музею


3403Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: