Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор: 0522.ua
Дата: 16 грудня 2014
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2014/12/16/u-kirovogradi-bula-prezentovana-vistavka-dekorativno-uzhitkovogo-mistetstva.htm
культура, 16 грудня 2014

У Кіровограді була презентована виставка декоративно-ужиткового мистецтва

0522.ua

В Кіровоградському обласному краєзнавчому музеї була презентована виставка декоративно-ужиткового мистецтва майстрів громадської організації «Єлисаветградський узвіз» - Зимова фантазія».

З-покон віків кожен місяць мав свою обрядовість, і грудень не є винятком. До приходу зими господарі закінчували всю свою роботу, ховали реманент, лагодили сани, їздили до млина та готувалися до Різдвяних свят. Господині ж приступали до рукоділля довгими зимовими вечорами. А щоб у них не боліли руки, 27 листопада на Пилипів день, жінки виготовляли ляльку пилипівку – шестирукий оберіг рукодільниць. Вважається, що вона оберігає жіночі руки від утоми, травм, а також полегшує жіночу працю й перетворює її на задоволення.

З давніх-давен звичаї та обряди мали вагоме місце в житті нашого народу.

З вітальним словом виступила керівник громадської організації «Єлисаветградський узвіз», Поляруш Ірина Ігорівна, яка розповіла про ідею створення виставки та привітала всіх присутніх з наступаючими святами.

Також був проведений обрядовий масовий захід «Прийшла калита – відкривайте ворота», приурочений до Дня святого Андрія Первозваного, який відзначають 13 грудня.

Обряди й традиції цього дня сягають дохристиянських часів. З усіх свят річного календарного циклу день Андрія Первозванного є одним із найтаємничіших, найцікавіших, цього дня відбуваються закликання й угадування майбутнього, ритуали з калитою та інші ворожіння.

Поринути в справжні Андріївські вечорниці допомагали Івасин Віра Нестерівна, майстриня з вишивки та бісероплетіння, член громадської організації «Єлисаветградський узвіз» викладач Обласного центру дитячої та юнацької творчості та колектив театрального гуртка «Маска» ЗОШ І-ІІІ ступенів с.Велика Северинка Кіровоградського району, розігравши театралізоване дійство ворожіння та кусання калити.

Сценізація українських вечорниць дала можливість всім присутнім взяти участь у популяризації та відродженні звичаїв і обрядів українського народу.

На завершення свята господарі щиро частували гостей варениками.

Організаторами свята виступили працівники відділу природи Кіровоградського обласного краєзнавчого музею: завідуюча відділом Слюсаренко В.А., старший науковий співробітник Саванчук С.В., екскурсовод І категорії Завалій Н.В.

DSC_0065

DSC_0067

DSC_0075

DSC_0080

DSC_0087


3406Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: