Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор:
Дата: 24 вересня 2013
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2013/09/24/zasidannja-kraeznavchih-studii-70-rokiv-forsuvannja-dnipra-.htm
культура, 24 вересня 2013

Засідання Краєзнавчих студій “70 років форсування Дніпра”

25 вересня о 14.00 у відділі краєзнавства ОУНБ ім. Чидевського відбудуться  Краєзнавчі студії. 

Найближчим часом Кіровоградщина та уся Україна відзначатимуть низку визначних дат 8 січня 2014 року – 70 років визволення Кіровограда, 28 жовтня 2014 року – 70 років визволення України, 9 травня 2015 року – 70 років Великої Перемоги.

Відзначенню 70-ої річниці історичної події - форсування річки Дніпро під час Великої Вітчизняної війни в районі с.Куцеволівка-Дериївка і присвячені Краєзнавчі студії. Ця дата  надзвичайно важлива в історії Кіровоградщини, - саме з цієї події кіровоградці відліковують час, коли почалися активні бойові дії зі звільнення області від навали німецько-фашистських загарбників.

До  обговорення теми  запрошені: кандидат історичних наук  Олександр Чорний, директор Світловодського краєзнавчого музею Віктор Сєргєєв, історики, краєзнавці, вихованці ліцею “Сокіл”.

 У дні підготовки до 70-ї річниці визволення України від фашистських загарбників ми згадуємо всіх поіменно - живих і полеглих, хто брав участь у двобої з фашизмом.

Це засідання -  перший крок з підготовки відзначення цих подій.

Історична довідка:

Битва за Дніпро - одна з яскравих сторінок Великої Вітчизняної війни. В результаті наступу з 26 серпня по 30 вересня 1943 року радянські війська вийшли до Дніпра на майже 750-кілометровому фронті від Лоєва до Запоріжжя, захопили 23 плацдарми, хоча гітлерівці надавали великого значення оборонному рубежу під назвою "Східний вал" з забезпеченням особливої неприступності укріплення по Дніпру.

  Битва за Дніпро переросла в боротьбу за визволення Правобережної України від фашистських загарбників. 28 вересня - 3 жовтня 1943 року частини 37 армії, 4-ї і 5-ї гвардійських армій під керівництвом командуючого 2-м Українським фронтом генерала І.С.Конєва форсували Дніпро на дільницях Деріївка - Куцеволівка (Онуфріївського району) Табурище - Новогеоргіївськ, Змитниця - Старе Липове Новогеоргіївського району.

  18 жовтня 1943 року радянські війська зайняли міцний вузол оборони - села Куцеволівка, Деріївка Онуфріївського району. Це були перші визволені кілометри Кіровоградщини. Про масовий героїзм воїнів у боях за ці села свідчать їхні нагороди. За подвиги під час форсування Дніпра, розширення плацдарму на дільниці Куцеволівка - Деріївка 218 воїнів 37-ї армії (командуючий - генерал-лейтенант М.М.Шарохін) були удостоєні звання Героя Радянського Союзу і 3433 нагороджені орденами і медалями.


4871Перегляд
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: