Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор:
Дата: 22 квітня 2013
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2013/04/22/prezentatsija-knigi-volodimira-bazilevskogo-teper-i-tut-.htm
культура, 22 квітня 2013

Презентація книги Володимира Базилевського «Тепер і тут»

23 квітня 2013 року в обласному краєзнавчому музеї о 15 годині відбудеться презентація книги видатного українського поета, лауреата Національної премії ім. Т. Г. Шевченка, нашого земляка Володимира Базилевського «Тепер і тут», виданої громадським видавництвом обласного літературного об’єднання «Степ», однойменної назви і присвячена 75-річчю з дня народження поета.

«Тепер і тут» – це поетичний триптих


Усі ці вірші, написані в різний час, а тому вони різні за «оркестрацією», образними мотивами. Тут Базилевський постає з усім своїм жанрово-технічним «арсеналом»: «від ліричних імпресій аж до верлібрів та віршів у прозі. Одне слово, поет Володимир Базилевський не у фрагментах чи якоюсь однією гранню свого таланту, а справді – на повен зріст» – так відгукується на презентовану книгу найвідоміший в Україні літературний критик Михайло Слабошпицький. Тож «Степ» видав, по суті «кобзар» славного поета Володимира Базилевського.

Про саму постать нашого земляка Михайло Слабошпицький говорить: «Гадаю, зайве ще раз наголошувати, що Базилевський – одна з чільних постатей сучасної української поезії, той, хто значною мірою визначає саме її обличчя. Без нього важко навіть уявити собі нашу поезію… Базилевський дедалі більше набирає висоту, піднімаючись до таких художніх узагальнень, які стають поетичним досвідом усієї нашої літератури.»

Володимир Олександрович Базилевський народився 14 серпня 1937 року в селищі Павлиші Онуфріївського району на Кіровоградщині. Закінчив філологічний факультет Одеського університету ім. Мечникова. Працював журналістом. Автор книжок поезій: «Ятрань», «Поклик простору», «Допоки музика звучить», «Чуття землі небесне», «Труди і дні», «Вибране», «Колодязь», «Вертеп», «Вокзальна площа», «Украдене небо», «Віварій», «Кінець навігації», «Крик зайця», «Читання попелу» та інших книг критичної прози та есеїстики «І зав’язь дум, і вільний лет пера», «Лук Одісеїв», «Холодний душ історії».

Лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, премій ім. П. Тичини, ім. В. Свідзинського, премії «Київ» ім. Є Плужника, літературно-мистецької премії ім. П Куліша.

Член НСПУ з 1972 року.

Становлення В. Базилевського, як поета відбувалося в м. Кіровограді. В «Кіровоградській правді» були опубліковані його перші поетичні добірки, а згодом обласна молодіжна газета «Молодий комунар» стала його надійною поетичною трибуною. Він певний час керував міською молодіжною літстудією «Сівач», редагував у «Кіровоградській правді» літературну сторінку «Степові кларнети», брав найактивнішу участь в діяльності обласного літоб’єднання «Степ».

В Кіровограді народилися його дві доньки Ілона і Юлія. Тривалий час жив на Новомиколаївці по вул. Фонтанній (Олени Журливої) спілкувався з цією, прикутою до ліжка поетесою-легендою. Не один кіровоградський літератор вдячний В. Базилевському за доброзичливу, кваліфіковану підтримку на початку їх творчої діяльності.

Презентація книги Володимира Базилевського відбудеться за участі відомих українських письменників.

4788Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: