Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: авторка - Олена Ковальова, CКЦ "Задзеркалля", фото - Олександр Майоров
Дата: 1 квітня, 12:00
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2024/04/01/ekskljuzivnii-sportivnii-maidanchik-stvorjuvatimut-pidlitki-u-novoukraintsi.htm
суспільство, 1 квітня, 12:00

Ексклюзивний спортивний майданчик створюватимуть підлітки у Новоукраїнці

авторка - Олена Ковальова, CКЦ "Задзеркалля", фото - Олександр Майоров
Десять молодіжних команд на Кіровоградщині пройшли у березні навчання в рамках програми UPSHIFT, організоване громадською організацією “Слов’янський культурний центр “Задзеркалля”, та отримали шанс втілити свої ідеї і вирішити соціальні проблеми за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини через німецький державний банк розвитку KfW. Одна з команд —  це “Ексклюзив” із міста Новоукраїнка.

Команда складається із трьох тінейджерів: Владислава Гончаренка, Андрія Бистрицького та Дениса Барбалата. Вони стурбовані тим, що у місті недостатньо естетично оформлених паркових зон, дитячі майданчики створені дорослими без урахування інтересів та потреб дітей, а заходів з екологічної просвіти проводиться недостатньо.

“Під час дослідження ми з'ясували, що великою проблемою у нашому місті є висока захворюваність серед дітей та молоді, яка підвищується на фоні війни. Також  вимушено переміщені підлітки переважно сидять вдома та депресують”, - діляться отриманою інформацією апшифтери.

Результатом цього, на їх думку, є і демофічна криза, і нижча народжуваність, і вища смертність. Хлопці бачать навколо знервованих людей, котрі, якщо і виходять з будинків у парки та на дитячі майданчики, щоб трішки перезавантажитися, то бачать навколо сірість та буденність.

“Ми думаємо, що було б чудово об’єднати людей спільною справою, яка б їх здружила, розвинула знання з ландшафтного дизайну та екології, а продуктом цього стали б зелені топіарні фігури, встановлені на діючому майданчику, де відпочивають діти, молодь і дорослі”, - придумала команда “Ексклюзив”. Вони переконані, що це б додало людям настрою, а у громаді стало б певною родзинкою, яка виділятиме майданчик по вулиці Івана Богуна, у віддаленому мікрорайоні, приблизно за 3-4 кілометри від центра.

Це давало б приклад в облаштуванні громадських просторів всій громаді. Цей майданчик свого часу був створений на колишньому сміттєзвалищі. І Влад ще тоді допомагав його облаштовувати. У цьому районі немає інших відпочинкових зон, і цю молодь хоче зробити кращою.

“Ми там кожного літа прибираємо, фарбуємо, садимо квіти. Але цього разу хочемо зробити більше, зокрема, поставити топіарій. Це зелена фігура, що використовується для покращення ландшафту”, - розповідають хлопці. Вони планують залучити до роботи над проектом всіх людей, які зацікавлені у змінах на краще, а ще - взаємодіяти із керівництвом місцевої громади, а на майданчику проводити різні спортивні заняття.

Слідкуйте за діяльністю команди “Ексклюзив” протягом наступних трьох місяців у Новоукраїнці, приєднуйтесь, допомагайте робити місто естетично довершеним.

Більше дізнатися про цю та інші команди, які беруть участь у програмі UPSHIFT можна на сайті
https://upshiftukraine.org і в Інстаграмі https://www.instagram.com/ngozadzerkallya UPSHIFT — це глобальна програма Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), яка реалізується у понад 40 країнах. Програма надає можливість молоді пройти тренінг за методологією Human Centered Design (людиноорієнтований дизайн), отримати менторську підтримку та ресурси, щоб створити соціально важливі проєкти.

1077Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: