Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Відділ соціокультурної діяльності ОУНБ ім.Д.І.Чижевського
Дата: 12 лютого, 15:48
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2024/02/12/dolati-bil-zberigati-viru.htm
суспільство, 12 лютого, 15:48

Долати біль. Зберігати віру

Відділ соціокультурної діяльності ОУНБ ім.Д.І.Чижевського


У відділі мистецтв бібліотеки Чижевського відбулась презентація художньо-поетичної збірки «Друзки болю і віри»сучасної поетки і художниці Ольги Краснопольської. 


Війна у поезіях і в чорно-червоній графіці – це мистецька рефлексія на події російсько-української війни. У виданні представлені майже 40 малюнків та 16 віршів зі скетчбуку, які Ольга створила після 24 лютого 2022 року, зафіксувавши у слові й графічному образі першу біль і нашу віру.


Універсальний зошит наповнювався досить швидко, до цього спонукали українські реалії війни та небайдужі люди, які оточували Ольгу. Поетеса розповіла, як писалася книга: «В мене був рожевий скетчбук для замальовок, в якому я придумала створювати замальовки червоним і чорним кольором. Я малювала інтуїтивно, без певного задуму й плану. І от на початку вторгнення це стало моєю арттерапією, як і вірші.Мені здається мої вірші – це спосіб достукатися до вищих сил. Можливо цими рядками я зможу повернути наше життя в іншу сторону, вони допоможуть комусь…»


Вірші, які гості слухали у виконанні авторки, викликали щем, сльози, але ніяк не байдужість. Бо це рядки про нас і наші відчуття, це друзки болю і віри, які лишаються від нас учорашніх. І ми вже ніколи не будемо такими, як були до початку  повномасштабного вторгнення.


Ольга розповіла, як  емоційно і інтуїтивно формувався її творчий задум. Вона пригадала декілька історій зі свого життя, цікавого навчання у художній школі та поділилась спогадами про харизматичних художників-педагогів. Всі присутні мали чудову нагоду переглянути видання, візуально відчути експресію чорно-червоної графіки, прочитати вголос рядки, що сподобались, і, звісно, придбати книгу з автографом авторки.


Книга увійшла до Перелікукнижковихвидань на випуск за бюджетнікошти, якібуливизначеніекспертною радою з питанькниговиданняКіровоградськоїобласноївійськовоїадміністрації та вийшладруком та на умовахспівфінансування у видавництві ТОВ «Імекс-ЛТД».

               

287Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: