Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Кропивницька міська рада
Дата: 4 січня, 12:35
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2024/01/04/profilaktika-onkologii-nabagato-legshe-poperediti-zahvorjuvannja-nizh-likuvati-iogo.htm
суспільство, 4 січня, 12:35

Профілактика онкології: Набагато легше попередити захворювання, ніж лікувати його

Кропивницька міська рада


Рак - це загальне позначення більш ніж 100 хвороб, які можуть вражати будь-яку частину організму. Онкологічне захворювання - це завжди трагедія. Але в наш час добре відомі причини виникнення ракових захворювань, і це дає можливість запобігти приблизно одній третині нових випадків. При виявленні ракової пухлини на ранніх стадіях можливе успішне лікування.


Щорічно 4 лютого відзначається Всесвітній день боротьби проти раку, який був проголошений у 2005 році Міжнародним союзом по боротьбі з онкологічними захворюваннями. Метою проведення цього дня є підвищення обізнаності громадян про рак як одного із найпоширеніших захворювань сучасної цивілізації, акцентування уваги на профілактиці, ранньому виявленню та лікуванні захворювання.


В Україні - понад мільйон онкохворих пацієнтів і щорічно реєструється понад 130 тисяч нових випадків.


У  Кропивницькому щорічно вперше реєструється біля 1000 випадків захворювань на злоякісні пухлини. На першому місці захворюваність на рак шкіри, друге місце посідають рак молочної залози у жінок та рак передміхурової залози у чоловіків, на третьому – рак легень.


У ВООЗ кажуть, що рак не має бути вироком – здоровий спосіб життя, рання діагностика і належне лікування допоможуть здолати хворобу.


Значна частина онкологічних захворювань викликана п'ятьма основними факторами ризику: високий індекс маси тіла, недостатнє вживання в їжу фруктів і овочів, відсутність фізичної активності, вживання тютюну і алкоголю. Питома вага характеру харчування в розвитку раку становить 30-35%, куріння - 30%, інфекційних (вірусних) агентів - 17%, життя в умові постійного стресу – 20%.


Способів на 100% уберегтися від раку немає і бути не може. Можна говорити про зниження імовірності занедужати в порівнянні із середніми цифрами для даної місцевості і даної вікової групи. Проте, дані статистики, багатий досвід практичної онкології дозволили виявити багато закономірностей у виникненні і розвитку раку. Цей досвід використовується для рекомендацій з найбільш раціонального способу життя, що дозволяє значно знизити ризик захворюваності.


Існують два види профілактики онкологічних захворювань: первинна та вторинна .


ПЕРВИННА ПРОФІЛАКТИКА- це насамперед усунення канцерогенних факторів, більшість з який обумовлені способом життя, і підтримки здоров'я в цілому. Відмова від паління, зміна харчування, додавання у раціон вітамінів і мікроелементів, своєчасне лікування хронічних хвороб реально знижують імовірність занедужати раком.


Як саме це впливає і що потрібно зробити:


1. Виключити тютюнопаління і вживання алкоголю. Надмірне споживання алкоголю призводить до розвитку раку ротової порожнини, стравоходу, печінки і молочної залози; тютюнопаління викликає рак легень, ротової порожнини, молочної залози у жінок.


2. Вживайте різноманітну і здорову їжу на основі рослинних продуктів і з низьким вмістом жирів. Обов'язкова присутність в раціоні харчування овочів і фруктів, які забезпечують організм рослинною клітковиною, вітамінами і речовинами, що володіють протипухлинною дією (жовто-червоні овочі і фрукти, капуста, особливо броколі, цвітна, брюсельська, цибуля, часник). Необхідно регулярне вживання рослинної клітковини (цільні зерна злакових, крупи, хлібці, висівки). Нерозчинна клітковина зменшує тривалість переварювання їжі, і в зв'язку з цим зменшується контакт між канцерогенами і клітинами слизової оболонки кишечнику. Волокниста рослинна клітковина є стимулятором діяльності кишечнику, вона поглинає і нейтралізує канцерогенні продукти розкладання жовчних кислот, що надходять ззовні й утворяться в організмі. Обмежте вживання копчених, смажених і консервованих продуктів. Віддавайте перевагу тушкованій, вареній їжі і приготовленій на парі. Зменшення споживання жиру з їжею. Епідеміологічні дослідження й експерименти на тваринах свідчать про прямий взаємозв'язок між споживанням жиру і частотою розвитку раку молочної залози, товстої кишки і простати.


3. Регулярно займайтеся спортом і підтримуйте оптимальну вагу Надмірна вага є чинником ризику розвитку багатьох злоякісних пухлин: у жінок - раку ендометрію, шийки матки, яєчників, молочних залоз; у чоловіків - раку передміхурової залози, товстої кишки; раку підшлункової залози у осіб обох статей. Достатні фізичні навантаження знижують ризик розвитку раку товстої кишки на 50%. У жінок в постменопаузальному віці щоденна піша прогулянка протягом 30 хвилин знижує ризик виникнення раку молочної залози на 20%, а у жінок з нормальною вагою - на 37%. У деяких експериментах на тваринах було показано, що споживання більш калорійної їжі призводить до збільшення росту пухлини. Частота розвитку деяких пухлин у людини знаходиться в залежності від фізичного навантаження, що може приводити до витрати калорій, отриманих з їжею.


4. Дотримуйтеся режиму сну. Хороший нічний сон поліпшує здатність організму боротися з раком.


5. Обмежуйте вплив сонячних променів. Рекомендується бути особливо обережним з сонцем дітям, підліткам, рудоволосим, блондинкам, що мають найбільш чутливу шкіру. Захищати від сонячних променів необхідно пігментні плями, які в результаті інтенсивного загару можуть перероджуватися в пухлини.


6. Регулярно і своєчасно проходьте профілактичні огляди. Регулярне проходження профоглядів значно знижує ризик онкозахворювань за умови їх ранньої діагностики. Вчасно звертайтеся до лікаря з приводу будь-яких захворювань і порушень здоров'я. Строго виконувати всі рекомендації лікарів по обстеженню й лікуванню захворювань, в першу чергу тих, котрі можуть бути передпухлинними. Жити здоровим і повноцінним життям. Рекомендовано проходити профілактичний онкологічний огляд щорічно. Профілактичний огляд включає в себе: огляд сімейного лікаря (виявлення скарг, оцінка стану шкірних покровів, слизової ротової порожнини, лімфатичних вузлів, молочних залоз, прямої кишки після 30 років, рентгенологічне або флюорографічне обстеження легень, загальноклінічні аналізи крові і сечі). Навіть при відсутності будь – яких скарг, щорічно жінки всіх вікових категорій оглядаються лікарем гінекологом (із взяттям цитологічного мазка на атипові клітини), чоловіки після 50 років лікарем урологом (із призначенням тесту на простат – специфічний антиген). Для профілактики виникнення деяких видів раку, таких як рак молочної залози, товстої кишки і матки, рекомендується проходити систематичні скринінгові обстеження, метою яких є виявлення порушення здоров’я, що дозволяє діагностувати певні ракові захворювання на ранніх стадіях та передрак, швидке направлення на подальше обстеження та лікування:


- мамографія (дослідження молочних залоз) - щороку, починаючи з 40-річного віку;


- колоноскопія (огляд і оцінка стану внутрішньої поверхні товстої кишки за допомогою спеціального зонду) - кожні 5-10 років починаючи з 50-річного віку;


- цитологічне дослідження мазка (діагностика захворювань шийки матки) - кожні 2-3 роки, починаючи з 21-річного віку;


- тестування на папіломавірус людини для раннього виявлення раку шийки матки – кожні 1 – 2 роки;


Важливу діагностичну роль відіграє визначення різних онкомаркерів.


Тобто найбільш ефективні програми масового огляду по виявленню раку і передракових захворювань шкіри, слизової оболонки рота, губ (огляд і цитологічна діагностика), раку шийки матки (цитологічна діагностика), молочної залози (пальпація, мамографія, термографія), щитовидної залози (пальпація, УЗД), прямої й сліпої кишки (пальцеве дослідження кишки, аналіз калу на сховану кров).


7. Регулярно раз на місяць проводьте самоогляд шкірних покровів, молочних залоз, лімфатичних вузлів. При наявності будь-яких змін терміново звертайтеся до сімейного лікаря.


На сьогоднішній день в лікувальних закладах міста працюють досвідчені фахівці, наявна необхідна діагностична апаратура для раннього виявлення онкологічних захворювань. Ваш сімейний лікар, після попереднього первинного огляду, скерує Вас на подальше обстеження, надасть консультацію з питань самоогляду. В поліклінічних відділеннях КНП «Поліклінічне об’єднання» КМР» працюють жіночі та чоловічі оглядові кабінети, кабінети мамолога, в яких працюють акушерки та лікарі, що пройшли відповідну фахову підготовку з питань онкології, в жіночій консультації КНП «Міський пологовий будинок з функціями перинатального центру ІІ рівня» КМР» працює сучасний кабінет патології шийки матки, в якому жінки можуть пройти повне обстеження. 


ВТОРИННА ПРОФІЛАКТИКАвключає в себе виявлення, лікування і спостереження груп ризику - людей, що вже мають хронічні чи передракові захворювання, які знаходяться в тривалому контакті з канцерогенними факторами, що мають сімейну схильність до раку.


У профілактиці онкологічних захворювань важливо виявлення і усунення передпухлинних захворювань. Онкозахворювання нерідко виникають на тлі тривалих хронічних захворювань, званих передпухлинними. Наприклад, злоякісним пухлинам шлунку в 15% випадків передували виразки, хронічний атрофічний гастрит, в 30% випадків раку молочної залози - фіброаденоми, в 42% раку шийки матки - незагойні ерозії. Теж можна сказати про рак прямої кишки (поліпи, тріщини), рак порожнини рота, нижньої губи (хронічні виразки), рак шкіри (хронічні травми, трофічні виразки, келоїдні рубці).


Своєчасне лікування передпухлинних захворювань попередить ризик виникнення раку.


Пам’ятайте! Запорукою профілактики раку є активний та здоровий спосіб життя, правильне харчування, відмова від тютюнокуріння та надмірного вживання алкоголю, регулярне проходження медичних обстежень, своєчасне лікування захворювань і станів, що ведуть до розвитку онкологічної патології.

https://www.facebook.com/krrada.official


1081Перегляд
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: