Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор:
Дата: 10 листопада 2023
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2023/11/10/dolja-chi-volja-olgi-kobiljanskoi.htm
суспільство, 10 листопада 2023

Доля чи воля Ольги Кобилянської


Серед видатних постатей, які прославляють українську культуру чільне місце займає і Ольга Кобилянська. 


Цьогоріч українство відзначає 160-ту річницю від дня народження нашої видатної письменниці, публіцистки, перекладачки, яка внесла чималий внесок у розвиток українського слова, традицій, культурного надбання. 


З цієї нагоди працівники бібліотеки-філії № 1 разом з учнями Новомиколаївської гімназії здійснили літературну мандрівку "Доля чи воля Ольги Кобилянської". 


Переглянувши відеофільм про життєвий і творчий шлях пані Ольги та ознайомившись з книжковою викладкою письменницького надбання мисткині, наші гості з’ясували, що незважаючи на тогочасне підневільне становище українських жінок письменницький паросток Ольги Кобилянської розрісся до світових літературних висот. 


Вагомим внеском письменниці у розробку, зокрема, теми землі у світовій літературі є повість "Земля". "Факти, що спонукали мене написати "Землю", правдиві. Особи майже всі … із життя взяті. Я просто фізично терпіла під з'явиськом тих фактів, і коли писала, ох, як хвилями ридала!..", – згадує Кобилянська в автобіографічному нарисі "Про себе саму". Саме це дало підстави ще одному видатному українцеві – Івану Франку назвати "Землю" твором, який, крім художньої цінності, "матиме тривале значення ще й як документ способу мислення нашого народу в час теперішнього тяжкого лихоліття".


949Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: