Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Управління комунікації і зв’язків з громадськістю Держенергоефективності
Дата: 9 листопада 2023
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2023/11/09/u-kropivnitskomu-zapratsjuvav-ofis-dekarbonizatsii-ta-energoefektivnosti.htm
суспільство, 9 листопада 2023

У Кропивницькому запрацював Офіс декарбонізації та енергоефективності

Управління комунікації і зв’язків з громадськістю Держенергоефективності


Регіональний офіс декарбонізації та енергоефективності у Кіровоградській області – спільна ініціатива Держенергоефективності, як єдиного органу влади, що реалізує політику у сфері енергоефективності, та місцевої влади.


«Це вже другий офіс, який ми відкриваємо на місцях, щоб налагодити новий якісний рівень взаємодії держави і громади. Наша ціль – допомагати громадам регіону у впровадженніенергоефективних заходів задля пришвидшення «зеленої» трансформації в усіх сферах життя», - наголосила Голова Держенергоефективності Ганна Замазєєва, відкриваючи офіс. 


Домовленості тісно співпрацювати також закріплено у меморандумі, який підписали Голова Держенергоефективності, а також Голова Кіровоградської обласної військової адміністрації Андрій Райкович та Голова Кіровоградської обласної ради Юрій Дрозд. 


Саме енергоефективність та декарбонізація із усіма екологічними, соціальними, економічними перевагами – драйвери відбудови та сталого розвитку громад. Цей підхід давно впровадили провідні країни світу.


«Чому енергоефективність важлива для громад? Причин більш ніж достатньо. Це енергетична незалежність та стійкість. Реальний інструмент економії бюджету та залучення інвестицій. Це спосіб зробити школи, лікарні і садочки комфортними і при цьому економити. Це точка зростання економіки громади та можливість створити нові робочі місця. Це чисте повітря і здорове населення», - пояснила Ганна Замазєєва.


"Енергозберігаючі технології- це маркери якісного розвитку економіки. А декарбонізація- невід’ємний елемент здорового довкілля.  Попри війну, попри колосальні труднощі нам необхідно впроваджувати європейську політику енергоефективності, і системне партнерство з Держенергоефективності стане міцною запорукою, драйвером процесів", - зазначив начальник Кіровоградської ОВА Андрій Райкович.


Своєю чергою, перший заступник Голови Держенергоефективності Марія Малая окреслила завдання офісу:


- зробити технічні, організаційні, технологічні та фінансові рішення з енергоефективності більш доступними для громад;


- сформувати мережу енергоменеджерів, які стануть провідниками енергоефективної трансформації та низьковуглецевого розвитку у кожному куточку України.


Слід зазначити, що Офіс декарбонізації та енергоефективності стане платформою для співпраці Держенергоефективності та місцевої влади  у таких основних напрямах:


- управління енергоспоживанням: впровадження систем енергоменеджменту, розроблення місцевого енергетичного плану, проведення енергетичної сертифікації будівель, енергоаудитів;


- створення «подушки енергетичної безпеки» регіону (визначення та використання потенціалу заміщення традиційних видів палива, альтернативне теплозабезпечення, високоефективна когенерація, виробництво біогазу та біометану);


- залучення фінансових ресурсів для енергоефективної трансформації регіонів (через майбутню Національну платформу декарбонізації, ЕСКО, муніципальні зелені фінанси, міжнародну фінансову допомогу тощо);


- просвіта та популяризація у напрямку енергоефективності.


тел/факс +38 (044) 590-59-65

www.saee.gov.ua

https://www.facebook.com/saeeUA

https://twitter.com/SAEE_Ukraine

https://t.me/SAEE_UA

м. Київ, провулок Музейний, 12


773Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: