Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор:
Дата: 1 серпня 2022
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2022/08/01/timchasove-zhitlo-dlja-pereselentsiv-u-gromadah-de-buduvati-i-za-jaki-groshi-.htm
суспільство, 1 серпня 2022

Тимчасове житло для переселенців у громадах. Де будувати і за які гроші?


Через бомбардування та обстріли сотні тисяч українських родин залишилися без даху над головою і змушені були переселитися до  більш безпечних регіонів. Громади, які приймають переселенців, облаштовували тимчасові прихистки і шелтери, перетворюють на гуртожитки незадіяні приміщення, а також приводять до ладу старі приватні будинки. Проте цього житла не завжди вистачає. 


Щоб надати громадам вичерпну інформацію про тимчасове житло для переселенців та постраждалого населення, команда Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Кіровоградській області організувала інформаційну сесію на дану тему. 


Олександр Гнітецький і Тетяна Данилів, експерти U-LEAD з управління земельними ресурсами та просторового планування, розповіли з чого почати будівництво житла для ВПО, який законодавчий базис для цього наявний та де взяти кошти.


Спікери наголосили, що в питанні забезпечення житлом переселенців існує два основні типи рішень: швидке і довгострокове. У першому випадку йдеться про модульні містечка, на кшталт тих, що вже з’явилися у Львові, або про облаштування під гуртожитки наявних приміщень. У другому – про використання наявного житлового фонду, викуп, будівництво житла з метою передачі для тимчасового проживання.


- Модульні будинки – це тимчасові споруди, які не є об’єктом будівництва та нерухомості. Частіше вони контейнерного типу. Їх можна досить швидко зібрати і встановити, а також в разі потреби демонтувати, перемістити і повторно використати, - розповіли спікери. 


Такі тимчасові будинки можуть бути розміщені на земельних ділянках будь-якої категорії без зміни їх цільового призначення, окрім земель природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення, історико-культурного та лісогосподарського призначення.


Схема розміщення тимчасових споруд для життєзабезпечення населення розробляється архітектором. При цьому мають бути враховані інженерно-транспортна інфраструктура, обмеження та існуюча забудова території.


Спікери ознайомили учасників із прикладами вирішення питання тимчасового житла в Україні та країнах Європи.


Також в ході інформаційної сесії учасники розглянули актуальні зміни у законодавстві з цього питання, ознайомилися з особливостями процесу підготовки до забудови території та дізналися про важливі питання документального оформлення проєкту.


Серед фінансових можливостей для будівництва житла для переселенців були названі державна субвенція за постановою КМУ №495 від 29.04.2022 та можливість залучити підтримку «Програми з відновлення України», яка реалізується за рахунок коштів позики Європейського інвестиційного банку.


Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.


1134Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: