Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Пресслужба Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області
Дата: 5 серпня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2021/08/05/naperedodni-pochatku-novogo-navchalnogo-roku-pro-neobhidnist-dotrimuvatisja-tehnologii-prigotuvannja-strav.htm
суспільство, 5 серпня 2021

Напередодні початку нового навчального року про необхідність дотримуватися технологій приготування страв

Пресслужба Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області


Напередодні початку нового навчального року Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області нагадує керівникам та працівникам закладів освіти про необхідність дотримуватися технологій приготування страв та правил особистої гігієни задля уникнення випадків гострих кишкових інфекцій.


В І півріччі 2021 року в двох навчальних закладах м. Кропивницький зафіксовано спалахи гострої кишкової інфекції серед організованого дитячого колективу. Мова йде про ЗНЗ №8 та обласний будинок дитини. Тоді захворіли 29 осіб, із них 28 дітей. Етіологічними факторами при спалахах стали стафілокок та ротавірус.


Згідно з результатами лабораторних досліджень, збудник стафілококу був виділений у працівника харчоблоку ЗНЗ № 8, а антиген ротавірусу в працівника харчоблоку будинку дитини. Також на харчоблоках закладів було порушено правила і норми санітарно-гігієнічного, дезінфекційного та протиепідемічного режимів, а персонал не дотримувався особистої та виробничої гігієни. Всі ці порушення призвели до поширення збудника інфекції та виникнення випадків гострої кишкової інфекції у дітей. До того ж загальна забрудненість харчоблоку не виключає шлях передачі збудника інфекції дітям через готові страви та столовий посуд.


В рамках розслідування спалахів інфекцій Держпродспоживслужбою області були вжиті заходи для встановлення причин і умов виникнення спалахів, пов’язаних з організованими колективами, проведені санітарно-епідеміологічні обстеження об’єктів та інспектування харчоблоків з лабораторними дослідженнями.


Враховуючи виявлені порушення у сфері санітарного законодавства та нестандартні результати лабораторних досліджень факторів середовища, до адміністративної відповідальності в ЗНЗ №8 притягнуто 2 особи (заступник директора з навчально-виховної роботи та сестра медична з дієтичного харчування), а в будинку дитини – головний лікар. Також  винесено 3 постанови про накладення адміністративного стягнення у сфері санітарного законодавства.


За порушення у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів на юридичну особу ЗНЗ №8 в особі директора винесено постанову про накладення адміністративного стягнення на загальну суму 60 000 грн. Водночас за інформацією Національної поліції до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 325 КК України внесено відомості про оператора ринку, який постачав до ЗНЗ №8 курячі яйця, що не відповідали вимогам ДСТУ (філія «Кіровський» ПАТ «Агрохолдинг Авангард» в с. Вільне).


Аби унеможливити виникнення спалахів ГКІ в дитячих колективах керівникам закладів освіти необхідно забезпечувати й контролювати:


•наявність супровідних документів на харчову продукцію та сировину, які надходять у заклад;


•дотримання вимог технологічного процесу приготування страв, запобігання перехресному забрудненню;


•дотримання правильного й безпечного зберігання сировини;


•захист продукції від сторонніх домішок та речовин;


•контроль за здоров’ям та гігієною персоналу;


•дотримання термінів проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів персоналу;


•чистоту приміщень (проведення прибирання та дезінфекції);


•проведення боротьби зі шкідниками та поводження з відходами відповідно до чинного законодавства.



1195Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: