Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: alextime.com.ua
Дата: 10 березня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2021/03/10/igor-bulba-zhittja-diktue-novi-pravila-ta-stavit-pered-nami-chergovi-vikliki-na-jaki-mi-povinni-navchitisja-operativno-reaguvati-.htm
суспільство, 10 березня 2021

Ігор Бульба: “Життя диктує нові правила та ставить перед нами чергові виклики, на які ми повинні навчитися оперативно реагувати”

alextime.com.ua


Навколо Пантаївської об’єднаної територіальної громади велося чимало дискусій стосовно її спроможності та доцільності створення.


Однак, у жовтні 2020 року до переліку існуючих громад Олександрійщини додалася ще одна — Пантаївська (центральна садиба розташована в Пантаївці). Її керівником обрали представника політичної партії "Слуга Народу" Ігоря Володимировича Бульбу, який останні п’ять років очолював Пантаївську селищну раду. До складу Пантаївської ОТГ увійшло шість населених пунктів: селище Пантаївка та села Бандурівка, Ясинуватка, Морозівка, Оліївка та Диківка. Чисельність населення новоствореної громади складає 5270 осіб. Про перші місяці роботи Пантаївської ОТГ нашому виданню з перших уст розповів Ігор Бульба.


— Депутатський корпус новоствореної Пантаївської ОТГ налічує 22 особи.


На першій сесії Пантаївської селищної ради, яка відбулася 7 грудня 2020 року, старостою села Диківка затверджено Володимира Михайловича Андрієнка, а старостою сіл Бандурівка, Ясинуватка, Морозівка та Оліївка – Наталію Олексіївну Волинець. Це керівники, які мають досвід роботи у відповідній сфері, адже до створення Пантаївської громади вони працювали сільськими головами відповідних територій. На тому ж таки засіданні подбали ми про створення всіх необхідних для забезпечення життєдіяльності Пантаївської ОТГ відділів. Деякі з них зареєстровані, як окремі юридичні особи. Серед таких, наприклад, відділ освіти, культури, молоді та спорту; фінансовий відділ, служба в справах дітей. Найближчим часом ми плануємо створити власний центр соціального захисту населення. Крім того, прораховуємо доцільність створення центру соціальних служб. Можливо ми понесемо менші фінансові витрати, якщо укладемо угоду із центром соціальних служб Приютівської ОТГ на надання нашій громаді відповідних послуг.


Приємно відзначити, що вже протягом двох місяців у Пантаївці працює власний Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП). Розташований він у приміщенні колишнього дитячого будинку, де тепер знаходиться й селищна рада. А от жителі сіл Бандурівка, Ясинуватка, Оліївка та Диківка мають змогу не їхати до Пантаївки, щоб, наприклад, подати документи на призначення субсидії чи оформити інші види соціальних допомог, які надає держава. Тепер вони можуть звернутися до своїх старостатів, подати документи та отримати результати послуг без додаткових відвідувань органів влади. Так, прийом документів здійснюють колишні секретарі сільських рад, тобто люди, які раніше мали досвід роботи в даній сфері. Крім того,  ми плануємо здійснювати у наших населених пунктах виїзні прийоми державного реєстратора з питань реєстрації нерухомості та бізнесу для спрощення процедур отримання жителями громади цих адміністративних послуг. 


— Серед жителів Пантаївки побутує думка про те, що начебто після створення ОТГ більшість працівників селищної ради — жителі Знам’янки. Мовляв, у той час, коли для місцевих жителів роботи не знайшлося. Як Ви можете охарактеризувати кадрові призначення?


— У першу чергу, при наборі людей на роботу, я керувався їхньою фаховою підготовкою та професіоналізмом. Для мене це було принципово. Адже центральний апарат треба було сформувати в найкоротший термін для того, щоб можна було рухатись уперед, а часу для навчання працівників не було. Тож я намагався зібрати людей, які раніше працювали в органах місцевого самоврядування та виконавчої влади, мають відповідний досвід та бажання працювати. Саме тому я взяв близько половини людей, які раніше працювали в Знам’янській райдержадміністрації та були вивільнені у зв’язку з ліквідацією Знам’янського району. Ці працівники — готові фахівці у своїх сферах діяльності і виконують ту ж роботу, що й раніше в райдержадміністрації, але на даний час обсяг роботи збільшився. Це пов’язано з тим, що ми фактично почали першу сторінку книги життя нашої громади.


У спадок нам залишили проблемні питання, які не вирішувалися роками. Крім того, велика кількість питань виникає і через те, що до нас приєдналося село з іншого району. Наприклад, щоб забезпечити електроенергією наші школи та дитячі садочки, ми повинні працювати не тільки з Олександрійським РЕМом, а також зі Знам’янським. 


— Ігорю Володимировичу, розкажіть, будь ласка, з чого, власне, тепер формується бюджет новоствореної Пантаївської громади?


—Загальний бюджет нашої об’єднаної територіальної громади складає 46 млн грн. Від держави ми отримали освітню субвенцію в розмірі 11 млн грн, а також 5 млн грн базової дотації. Головні надходження до бюджету Пантаївської ОТГ — сплата земельного податку та за оренду земель сільгосппризначення. Незначні надходження до бюджету ми отримуємо від сплати податку на доходи фізичних осіб. Після створення об’єднаної територіальної громади 60 % цього податку надходить у громаду (раніше ці кошти надходили до райбюджету), 25 % — в обласний бюджет й 15 % — у держбюджет. На практиці виходить, чим більше наша громада створить робочих місць, тим більший ми матимемо розмір цього податку.


— Скажіть, якими закладами нині представлена соціальна сфера Пантаївської об’єднаної територіальної громади?


— Ми маємо на своїй території чотири дитсадки — Пантаївський, Бандурівський, Ясинуватський, Диківський. На жаль, у Бандурівці та Ясинуватці дошкільні заклади працювали не на повну потужність — лише чотири години на день. Тож з 1 вересня поточного року ми плануємо організувати в цих дитячих садках десятигодинний робочий день. Приємно, що на території Пантаївської ОТГ є потреба в дитсадках і демографічна ситуація всіляко тому сприяє. Що стосується шкіл, то хочу зазначити, що відбулася реорганізація Пантаївської школи. Так, якщо раніше це був загальноосвітній навчальний заклад № 16 Олександрійської міської ради, то тепер — Пантаївський ліцей із Диківською філією I–III ступеня. Цей заклад освіти став опорним на території Пантаївської ОТГ. Окрім того, у громаді функціонує Ясинуватська школа I–II ступенів.


До речі, заклади, які колишня Олександрійська міська влада мала намір ліквідувати у 2020 році (дитсадок, музична школа та будинок культури), сьогодні знаходяться на балансі відділу освіти нашої громади. Усі заклади, які ми прийняли із сіл, теж працюють, жоден із них не закрився. 


Що стосується медичної галузі, то на території Бандурівки функціонує амбулаторія, субвенцію на утримання якої наша громада перераховує Олександрійській міській раді. Кошти ми надаємо також Знам’янському центру надання медико-санітарної допомоги на утримання амбулаторії в Диківці. А от Пантаївська амбулаторія наразі залишилася в структурі Олександрійського міського центру надання первинної медико-санітарної допомоги. Тож цього тижня із новопризначеним начальником управління охорони здоров’я Олександрійської міської ради Тамарою Сакарою ми визначали розмір субвенції, яка необхідна на утримання амбулаторії в Пантаївці.


— Чи має Пантаївська об’єднана територіальна громада власне комунальне підприємство і які функції на нього покладено?


— У Пантаївській громаді функціонує комунальне підприємство «Добробут». Його головне завдання — обслуговування багатоквартирних будинків. Також виконує воно й замовлення від нашої селищної ради. Зазвичай, стосуються вони косіння бур’янів та трави на території, вивезення сміття, обрізання дерев і таке інше. На жаль, власних машин чи тракторів комунальне підприємство не має, тому користується найманими одиницями. Отож, ми поставили перед собою завдання придбати техніку, яка просто необхідна для ефективної роботи КП «Добробут». Адже, крім усього, ми плануємо дещо пізніше створити представництва — дільниці КП «Добробуту» на території Диківки, Ясинуватки та Бандурівки. Це будуть відокремлені підрозділи, куди ми будемо направляти техніку з головного офісу комунального підприємства для здійснення того чи іншого виду робіт.


— З моменту створення громади минуло не так багато часу. Але, напевно, життя ставить перед Вами багато викликів. Чи окреслили Ви для себе головні проблеми, над вирішенням яких працюватимете найближчим часом?


— Найбільшою проблемою для нашої громади нині є незадовільний стан доріг, зокрема, у напрямку транспортного сполучення Диківки з Олександрією. Ми звернулися із клопотанням до Агенції автомобільних доріг Кіровоградщини з приводу необхідності проведення капітального ремонту цієї дороги. Мова йде про відрізок протяжністю близько 10 км. Наразі невідомо, чи виділять у поточному році на це кошти. Через незадовільний стан дороги перевізники відмовляються від маршруту для здійснення регулярних пасажирських перевезень. Але попри всі складнощі та негаразди, для жителів громади є життєво необхідним курсування автобуса. Нам вдалося все ж таки знайти перевізника, який погодився забезпечувати перевезення на маршруті Диківка-Олександрія (через Пантаївку). Поки даний маршрут буде випробовуватися в тестовому режимі. На даний час автобус вже виїхав на маршрут та буде курсувати тричі на тиждень. Що стосується інших населених пунктів Пантаївської ОТГ, то нині налагоджена транспортна розв’язка, автобуси курсують згідно з графіком.


— Процес обміну інформацією — надзвичайно важливий аспект у роботі будь-якої громади. Знаю, що серед жителів Пантаївської ОТГ були нарікання стосовно відсутності інформування та зворотного зв’язку між владою та громадою. Яким чином Ви плануєте повідомляти місцевим жителям про те, що відбувається в об’єднаній громаді?


— Висвітлювати діяльність Пантаївської об’єднаної територіальної громади ми планували з допомогою власного сайту. Однак, його створення — процедура, яка вимагає чимало часу. Тож, поки спеціалісти будуть працювати над технічними аспектами створення інформаційної площини Пантаївської ОТГ, ми вирішили зареєструвати та наповнювати інформацією власну сторінку у фейсбуці. Крім того, інформацію про життя Пантаївської громади, події, які там відбуваються, ми періодично висвітлюватимемо на сторінках «Сільського вісника». Сподіваюся, що люди поставляться до цього з розумінням. Адже, скажімо, колегам з інших громад теж знадобився певний проміжок часу для того, щоб розробити та запустити свої сайти.


— Забігаючи наперед, хотілося б почути про ваші плани на найближче майбутнє. 


— На жаль, не всі населені пункти Пантаївської об’єднаної територіальної громади мають зовнішнє освітлення. Скажімо, повністю освітлені вулиці в Пантаївці, лише частково в Бандурівці та Ясинуватці, а от у Диківці взагалі відсутнє вуличне освітлення. Тож ми плануємо у 2021 році провести роботи із зовнішнього освітлення вулиць у Диківці, а також ремонт дорожнього полотна в цьому ж населеному пункті. Приділятимемо увагу й модернізації Диківської школи. 


До речі, завдяки моїй особистій домовленості із представниками міністерства  цифрової трансформації нещодавно вдалося значно покращити покриття мобільним зв’язком сіл Ясинуватка, Бандурівка, Оліївка, Морозівка та забезпечити ці населені пункти інтернетом 4 G. Нещодавно ми підписали декларацію із Національною поліцією щодо створення в Пантаївці поліцейської станції в рамках реалізації проєкту «Поліцейський офіцер громади». Але, якщо, наприклад, тим громадам, які утворилися починаючи із 2016 року, надавалися кошти на придбання службових автомобілів для поліцейських, то наша ОТГ уже цієї допомоги не отримала й ми вимушені нести власні фінансові витрати. Тож і доводиться ретельно все зважувати та прораховувати кожен крок. Однак, як би сутужно не було з коштами, без поліцейської станції та охоронців громадського порядку Пантаївська громада однозначно не залишиться. Будемо шукати шляхи вирішення завдань. Адже щодня життя диктує нам нові правила та ставить перед нами чергові виклики, на які ми повинні навчитися оперативно реагувати. 


— Дякую за інтерв’ю!





alextime.com.ua

1425Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: