Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Пресслужба Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області
Дата: 15 грудня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2020/12/15/jaku-jalinku-krasche-obirati-zhivu-chi-shtuchnu.htm
суспільство, 15 грудня 2020

Яку ялинку краще обирати - живу чи штучну

Пресслужба Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області


Цієї п'ятниці розпочинається торгівля живими новорічними ялинками в Кропивницькому. А хтось вже прикрасив удома штучне дерево. Та яку ялинку краще обирати - живу чи штучну? Розглянемо всі "плюси" та "мінуси".


Перш за все, наголошуємо на тому, що під словами «жива ялинка» ми маємо на увазі законно зрубану ялинку, яку вирощували у спеціальному розсаднику і спеціально під зруб до новорічних свят (як її відрізнити від незаконних - розповімо трохи далі).


Штучна ялинка у побуті:


+ Зручність, вона завжди «під рукою». 

+ Також щороку не потрібно думати про утилізацію. 

+ Не осипається.

- Для зберігання штучної ялинки потрібне місце в оселі.

- Немає природнього хвойного аромату, який додає атмосферності.

- Одноманітність, оскільки щороку доводиться використовувати одне і те ж штучне дерево.


Жива ялинка у побуті:


+ Різноманітність та особливість свята кожного року.

+ Натуральний аромат хвої.

+ Не займає додаткового місця після святкувань.

- Жива ялинка осипається і голочки часто доводиться прибирати ще довго після закінчення свят.

- Важче встановлення ялинки.

- Щороку потрібно думати про утилізацію ялинки після свят.


Якщо ви зупинилися на штучній ялинці:


1. Не купуйте надто дешевого виробу. Дешеві матеріали - це неякісні матеріали.


2. Уважно огляньте стики: надійність кріплення голок до гілок і гілок до стовбура. від цього залежить термін експлуатації.


3. Понюхайте штучну ялинку. Якісний виріб не повинен мати різкого хімічного запаху.


4. Попросіть продавця надати вам сертифікат якості, щоб переконатися, що ялинка виготовлена з безпечних і вогнестійких матеріалів.


6. І наостанок, не забудьте про зручний для себе варіант у побуті: якщо у вас нема місця для зберігання цілого дерева, то обирайте таке, що розкладається; не купуйте надто великої ялинки, якщо вона прикрашатиме невелику оселю, і обов'язково пам’ятайте, що штучна ялинка має термін придатності, після закінчення якого нею не варто користуватися.


При виборі живої ялинки:


1. Ніколи не купуйте зрізаний вершечок дерева. Це практично у 100% випадків означає, що його зрізали незаконно і таким чином знищили ціле дерево. Лісівники та підприємці, які вирощують ялинки для продажу, ніколи такого не зроблять - вбити ціле дерево заради вершечка немає жодного сенсу.


2. Купуйте тільки промарковані спеціальними уніфікованими засобами ялинки. Це означає, що дерево зрізали законно, не завдаючи шкоди лісовій флорі та екології. Таке маркування буває двох видів - самоклейні етикетки або пластмасові бирки-стяжки. Ці засоби розриваються при спробі їх зняття, і тим самим унеможливлюється їх повторне використання. Вони мають індивідуальний номер та штрих код, який заноситься у Систему електронного обліку деревини. За цим номером можна перевірити походження ялинки, ввівши його на сайті https://open.ukrforest.com/ .Якщо інформація за номером відсутня, то це може свідчити про сумнівне походження ялинки.


3. Не думайте, що всі ялинки зроблені із гілочок (імітація дерева зі зв'язаних разом хвойних гілок) не завдають шкоди лісу. Їх теж потрібно перевіряти на походження - як мінімум цікавтеся виробником і тим, звідки взялася сировина для виготовлення. Люди, котрі не вміють правильно обрізати гілки, нищать ціле дерево.


4. Найкраще купити ялинку безпосередньо у лісгоспі або неподалік у спеціально облаштованих точках продажу. 


5. Щоб перевірити свіжіть ялинки - злегка її потрясіть і проведіть рукою по голочках - вони не повинні при цьому опадати.


6. Також, як і у випадку зі штучною ялинкою, звертайте увагу на розмір дерева, щоб не було дискомфорту з його встановленням.


Обирайте головний атрибут свята свідомо, зважено і з розумінням Інформує пресслужба Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області


1418Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: