Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області
Дата: 1 червня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2020/06/01/do-uvagi-batkiv-pro-bezpeku-ditei-vlitku.htm
суспільство, 1 червня 2020

До уваги батьків про безпеку дітей влітку

НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області


Що таке літо для дитини? Красномовно про це розкажуть лікарі «швидкої допомоги». Для них літо – справжній сезон дитячого травматизму. Крім того, статистика свідчить, що на літній час припадає пік різних ушкоджень дітей, спричинених високими температурами, перебуванням біля водойм, отруєнням тощо. 


З початком купального сезону люди масово вирушають на відпочинок до водойм. Доволі часто громадяни нехтують елементарними правилами безпеки, що стає причиною трагічних наслідків. Багато хто вважає, що на водоймі або в басейні дітям безпечно, якщо дорослі поблизу. Згідно ж зі статистикою, велика кількість нещасних випадків відбувається саме тоді, коли дорослі є навколо. Проблема, як правило, у зниженні пильності. Ніби нічого не трапиться з дітьми, якщо ви на короткий час залишите їх, щоб зателефонувати або купити холодний напій. Дитина ж, знаючи, що дорослі поруч, теж забуває про небезпеку, починає бешкетувати на воді, запливати далеко від берега. Але пам'ятайте: дитині вистачить декілька секунд, щоб потонути. Протягом двох або трьох хвилин дитина може знепритомніти. За чотири чи п'ять хвилин під водою в організмі людини відбуваються незворотні процеси, які призводять до смерті. Згідно зі статистикою, половина дітей тоне саме в людних місцях.


Те, що тримати дитину на відкритому сонці не можна, – знають усі. Перебування на сонці шкідливе. Але виявляється, небезпечним є й похмурий день! Час доби і хмарність ніяк не впливають на кількість шкідливих ультрафіолетових випромінювань. Порада експертів: завжди прикривайте голову. Особливо це стосується дітей. Це особливо важливо для дітей віком до 6 місяців. Перебуваючи біля водойм, застосовуйте сонцезахисний крем, причому краще вибрати той, який захищає від UVA- і UVB-променів. 


Багато хто вважає, що перегрів не є проблемою до того часу, поки не буде максимальна температура повітря. Факти ж свідчать про зворотне. Теплові удари в дітей поширеніші на початку сезону, тому що тілу потрібен час, щоб пристосуватися до високих атмосферних температур. Перегріви підстерігають влітку і дорослих, але їм легше справлятися з ними.


Перегрів на сонці може бути у вигляді теплового удару і опіків шкірного покриву. Про сонячний удар свідчать такі ознаки, як загальна млявість, головний біль, нудота, блювота, велика температура, сильне серцебиття, порушений пульс і дихання, непритомність. У важких випадках тепловий удар може викликати розвиток коми, тому не можна ігнорувати реакцію організму, яка свідчить про перегрів.


Улітку організм втрачає дуже багато вологи через спеку, тому вкрай важливо саме в цей період не допустити зневоднення. Свіжі фрукти й овочі містять велику кількість води, тому необхідно влітку вживати їх у великій кількості. У спеку зневоднення в дітей настає дуже швидко. Щоб не трапилося зневоднення у дитини, потрібно вживати профілактичних заходів: пити воду в необхідній кількості. У дітей до першого року життя норма споживання складає 100–150 мл/кг маси тіла, від 12 місяців і до 3 років – 100 мл/кг, у старших – 80 мл/кг. Якщо малюк відмовляється від рідини, не потрібно намагатися його змусити. Просто потрібно зробити так, щоб вода була завжди перед очима, і за необхідності дитина без підказки буде пити стільки, скільки потрібно її організму.


Це дивно, але відсоток дитячих смертей в закритих машинах просто величезний! І з кожним роком ці випадки все частіше трапляються. Температура в автомобілі може рости дуже швидко в літній період, що може привести до пошкодження головного мозку, ниркової недостатності та смерті протягом декількох хвилин. При температурі 28 градусів на вулиці температура всередині автомобіля може піднятися до 42 градусів протягом 15 хвилин. Діти меншою мірою здатні витримувати екстремальне тепло, ніж дорослі. Часто трапляється так, що дитина просто засинає на задньому сидінні – і батьки залишають її в автомобілі, виходячи у справах, на їхню думку, лише на декілька хвилин.


Будьте уважними до своїх дітей з настанням літніх канікул. Бажаємо вам безпечного відпочинку!



1591Перегляд
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: