Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Суспільне Кропивницький
Дата: 9 травня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2020/05/09/pershoju-v-seli-diznalas-pro-zakinchennja-viini-spogadi-kropivnichanki-marii-kuchmi.htm
суспільство, 9 травня 2020

Першою в селі дізналась про закінчення війни. Спогади кропивничанки Марії Кучми

Суспільне Кропивницький


Першою дізналася про закінчення війни у своєму селі і розповіла односельчанам. Так 88-річна Марія Кучма згадує День перемоги над нацизмом - повідомляє Суспільне. Тоді їй було 13, вона жила у Вологодській області. Новину почула по радіо в школі, звісткою побігла ділитися за півтора кілометри у поле, де працювали жінки.


У 1941 році Марії Кучмі було дев’ять, участь у боях не брала. Розповідала, що робила під час війни: ”Нас зобов’язали допомагати фронту, працювати. Там, де я жила, було лісове промислове господарство, займалися заготівлею лісу, була велика річка. Протягом зими збирали і вивозили на берег великі дерева, а потім, навесні, їх сплавляли по річці”.


Зі слів жінки, так працювала протягом війни, паралельно навчаючись у школі. Там і дізналась про закінчення війни: ”Я прибігла до першого поля, де працювали жінки. 12 – в упряжці, одна – за плугом. Коли я підбігла і сказала, що закінчилась війна, вони усі попадали. Потім звідти я побігла туди, де насипана картопля, її перерізали для посадки. Коли я забігла туди і крикнула, що війна закінчилась – хтось кричав від радості, хтось – від горя. Я була у них першою вісницею”.


Першою в селі дізналась про закінчення війни. Спогади кропивничанки Марії Кучми


У 1952 році жінка переїхала в тодішній Кіровоград, нині Кропивницький. Тут познайомилась зі своїм майбутнім чоловіком. Показала його фотографії. У 1944 році він пішов на фронт, тоді йому було 17, отримав поранення: ”Ось таким солдатом він служив у навчальному корпусі в Житомирі. Коли звільнили Кропивницький, їх забрали”.


Марія Кучма розповіла, що чоловік згадував про фронт: ”У нього був ревматизм ніг, тому що йшов болотами, в окопах, лежав у госпіталі. Згадував, що брали якусь висоту і загинуло дуже багато хлопців, а він якимось чином залишився живим”.


Першою в селі дізналась про закінчення війни. Спогади кропивничанки Марії Кучми


Додала, що після війни чоловіка перевели до Відня, де він проходив військову службу. Потім переїхав до тодішнього Кіровограда, де і познайомився з нею: ”Ми одружились у 1953 році, мені був 21 рік, а йому 27”.


У шлюбі прожили майже пів століття. Помер чоловік через хворобу 20 років тому. Усі діти й онуки живуть за кордоном. Жінка ж, з її слів, хоче залишитись у Кропивницькому.


2138Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: