Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Анна Тохмахчі, hromadske.ua
Дата: 26 березня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2020/03/26/ja-hviljujusja-scho-v-mene-koronavirus-scho-robiti-.htm
суспільство, 26 березня 2020

Я хвилююся, що в мене коронавірус. Що робити?

Анна Тохмахчі, hromadske.ua

Мінімізувати ризик зараження коронавірусом можна, виконуючі базові правила, рекомендовані Всесвітньою організацією охорони здоров'я та Мінохорони здоров'я України


Якщо ви відчули у себе симптоми  в будь-якому випадку телефонуйте до лікаря. Це найкращий крок, навіть якщо це ніякий не коронавірус, а застуда чи грип. Не ходіть в офіс, щоб заразити колег, навіть якщо вас «зовсім немає ким змінити». Не ходіть на зустріч із друзями, навіть якщо «температура невисока, а пиво і посміятися  лікують найкраще». Не ходіть на базар купити лимонів, коріння топінамбуру, гілки груші чи щось ще, чим вам радила маститися бабуся, щоб не хворіти. Поважайте тих, хто вас оточує, і не наражайте їх на небезпеку, та навіть на незручності, неприємні відчуття і витрачені на лікування час і гроші. І зверніться до лікаря.


Тепер знову про коронавірус і по порядку.


Якими можуть бути симптоми коронавірусу SARS-CoV-2?

Основні симптоми, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, — підвищена температура, кашель, втома, ускладнене дихання. Водночас вони можуть бути викликані не тільки коронавірусом, але й іншими респіраторними інфекціями.


Особливо серйозно варто поставитися до таких симптомів, якщо ви контактували з людиною, інфікованою коронавірусом SARS-CoV-2.




Що робити, якщо в мене є такі симптоми?

Телефонувати лікарю. Не ходити до нього і не сидіти в черзі на прийом, а зателефонувати.


Якщо у вас є сімейний лікар — телефонуйте йому (телефон можна знайти в декларації, на сайті лікарні, або зателефонувати в реєстратуру своєї лікарні і запитати там). 


Якщо у вас висока температура, а до сімейного лікаря додзвонитися неможливо — викликайте швидку (103).


Якщо повернулися з-за кордону протягом останніх 14 днів, у МОЗ рекомендують зателефонувати на гарячу лінію 1550 (якщо немає сімейного лікаря) і залишити контактну інформацію про себе. Там же дадуть пораду, якому лікарю з найближчої лікарні можна телефонувати.


Якщо ви мешкаєте в Києві, не маєте сімейного лікаря, симптоми застуди є, але немає температури — зателефонуйте на гарячу лінію 1583.


В обласних центрах створюють подібні гарячі лінії — дізнайтеся номер та збережіть собі в телефоні про всяк випадок.


За яких умов перевіряють на коронавірус?

Тестування на коронавірус призначає лікар. Лікар має опитати пацієнта про симптоми, про подорожі чи контакти з іншими, можливо — інфікованими людьми. Якщо є підозра, то призначити тестування.


В Україні зараз тестують, в першу чергу, тих, хто мав контакти з уже інфікованими людьми (станом на 20 березня — 26 випадків), а також при сильно виражених симптомах, якщо людина нещодавно була за кордоном.


Якщо самостійно прийти в інфекційну лікарню і сказати: «Щось мені погано, зробіть мені тест» — вам його не зроблять. Потрібне рішення вашого лікаря.


Як працює тест на коронавірус, скільки він коштує і де він є?

В Україні є два види тестування на SARS-CoV-2: за допомогою тест-систем (це лабораторне дослідження) та експрес-тесту (швидкі тести, які можна зробити в лікарні, не в лабораторії).


Перший вид тестування вважається більш точним. Такий аналіз робиться лише в лабораторії, де лаборанти працюють із ДНК (ПЛР-дослідження—це все з молекулярної біології).


Другий вид тестування виявляє антитіла — це білкові сполуки, які виробляє організм у відповідь на вірус. Проте антитіла можуть не з’явитися, а вірус уже є в організмі. Тому такі експрес-тести зазвичай проводять повторно через кілька днів.


Тести на коронавірус не можна купити в аптеці і пройти самостійно. Принаймні поки що.


Деякі приватні клініки пропонують зробити експрес-тести в себе. В одній з клінік ми знайшли таку послугу за 1500 гривень. Проте лікар-інфекціоніст Федір Лапій застерігає: такі тести можуть бути недійсними або хибнопозитивними, і рекомендує все ж таки перевірятися тестами, які закупила держава.


Чим відрізняється коронавірус SARS-CoV-2 від грипу?

Від грипу коронавірус SARS-CoV-2 відрізняється швидкістю передачі. Грип має більш короткий середній інкубаційний період (час від зараження до появи симптомів) і більш короткий послідовний інтервал (час між послідовними випадками зараження), ніж у вірусу SARS-CoV-2. У грипу інтервал 3 дні, у коронавірусу — 5-6, тобто грип може поширюватися швидше.


Число осіб, яких може інфікувати одна людина з SARS-CoV-2, попередньо вище ніж для грипу. Симптоми цих двох вірусів схожі, але ускладнення, які даються важкі наслідки, схоже, відрізняються. 


Смертність від SARS-CoV-2 вища, ніж від грипу, особливо сезонного. Зараз коефіцієнт летальності (число зареєстрованих смертей, поділене на зареєстровані випадки) становить 3-4%. Для сезонного грипу летальність, зазвичай, значно нижча 0,1%.


Хто в групі ризику?

80% інфікованих легко переносять хворобу. Важкий перебіг хвороби — найчастіше у літніх людей. Також у людей, які мають інші захворювання, іноді хронічні, наприклад — артеріальна гіпертензія (підвищений тиск), захворювання серця, легенів, рак, діабет.



Не все так страшно

У світі зареєстровано майже 225 тисяч випадків захворювання на COVID-19 (це назва хвороби, яку викликає коронавірус), але одужали вже більше 86 тисяч людей.


За даними ВООЗЗ, хворобу легко переносить 80% людей.

Вірус не літає в повітрі (крім випадків, коли хтось інфікований поруч із вами кашлянув). Він може жити на поверхнях від кількох годин до кількох діб. Мийте руки, тримайте дистанцію з людьми, які мають симптоми застуди, у 1,5 метра. Якщо симптоми з’явились у вас — дзвоніть лікарям.


Якщо ви не в групі ризику і вчасно звернулися до лікаря, ви, скоріш за все, будете лікуватися вдома під контролем лікарів. 


Що робити, щоб не захворіти? 

Мити руки з милом часто і довго. Не менше 20 секунд, між пальцями, зверху і знизу долоні. Не маєте змогу помити руки — використайте антисептик, санітайзер. Лікарі рекомендують, щоб концентрація алкоголю чи етанолу в санітайзері була не менше 60 відсотків, щоб знищити вірус. Але, як тільки з’явилася можливість помити руки — обов’язково зробіть і це.


Не торкайтеся обличчя руками. Ви робите це інстинктивно, це складно контролювати, але вчиться цього. Вірус може потрапити в організм через слизові рота, носа, очей. Просто через шкіру в організм він не потрапить, і ви його змиєте милом.


Вірус не здатний переміщатись на далекі відстані. Він є тільки в крапельках, які людина видихає під час кашлю чи чхання. Ці крапельки можуть залишатися на поверхнях від кількох годин до кількох днів. Відстань — це гарантія безпеки. А ще чисті руки.


На час карантину залишайтеся вдома. Робіть те, на що не вистачало часу раніше - книжки, кіно, серіали, спілкування з близькими. 


Ще раз: мийте руки з милом.



Як психологічно пережити карантин?


Якщо вам сумно і ви відчуваєте стрес чи страх через кризову ситуацію — це нормально. Спробуйте поділитися хвилюваннями з друзями чи близькими навіть онлайн.


Не забувайте про нормальне харчування, спорт, режим сну, фізичні вправи та спілкування, навіть поки залишаєтесь удома. Не куріть, не пийте, не вживайте інші речовини для того, щоб пригнітити емоції (це все ще рекомендації ВООЗ). Якщо емоції дуже сильні — зверніться за допомогою до фахівців.


Будьте інформованими, але якщо чисельні публікації в ЗМІ вас пригнічують — мінімізуйте потік інформації. Користуйтеся лише перевіреними джерелами інформації, наприклад — сайтами ВООЗМОЗЦентру громадського здоров’я.


hromadske.ua

1513Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: