Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Юридичний відділ Кіровоградського обласного центру зайнятості
Дата: 21 листопада 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2019/11/21/jak-sluzhba-zainjatosti-dopomagae-osobam-z-invalidnistju-u-virishenni-pitannja-pratsevlashtuvannja-.htm
суспільство, 21 листопада 2019

Як служба зайнятості допомагає особам з інвалідністю у вирішенні питання працевлаштування?

Юридичний відділ Кіровоградського обласного центру зайнятості


Державна служба зайнятості сприяє трудовій реабілітації та працевлаштуванню осіб з інвалідністю, у т.ч. неповнолітніх у віці від 16 до 18 років. Питання зайнятості вирішується з урахуванням рекомендацій медико-соціальної експертної комісії (МСЕК), рівня кваліфікації та знань особи.


Особи з інвалідністю, які звернулися до центрів зайнятості, одержують інформацію про наявність вільних робочих місць. Їм надається допомога з профінформування, консультування, поглибленого профдіагностичного обстеження з метою професійного добору.


Усі центри зайнятості області доступні для відвідування особами з інвалідністю: облаштовані пандусами та кнопкою виклику спеціаліста. Створені спеціалізовані місця, що обладнані комп'ютерною технікою, де можна отримати інформацію з питань пошуку роботи, нормативно-правового регулювання соціального захисту осіб з інвалідністю, дані про підприємства, що мають робочі місця для осіб з інвалідністю, навчальні заклади, що здійснюють професійне навчання осіб з інвалідністю, перелік професій та спеціальностей, за якими здійснюється навчання, порядок направлення осіб з інвалідністю на професійне навчання.


З 1 січня 2007 р. особи з інвалідністю мають право на допомогу по безробіттю, якщо протягом 12 місяців, що передували початку безробіття, працювали не менше 26 календарних тижнів і сплачували страхові внески.


Підвищити конкурентоздатність і мобільність осіб цієї категорії дозволяє професійне навчання. Для професійного самовизначення осіб з обмеженими фізичними можливостями важливою умовою є профорієнтація. Спеціалісти базових центрів зайнятості проконсультують щодо вибору чи зміни професії з урахуванням рекомендацій МСЕК, професійних інтересів, нахилів і здібностей, познайомлять із правилами прийому до Всеукраїнського центру професійної реабілітації осіб з інвалідністю та характеристиками професій, за якими ведеться підготовка слухачів.


Допоможуть у виборі чи зміні професії різні профорієнтаційні заходи, зокрема з орієнтації на підприємницьку діяльність і подальшу організацію власної справи.


Також особи з інвалідністю можуть за сприяння служби зайнятості підвищити кваліфікацію у навчальних закладах або на підприємствах шляхом стажування, що гарантуватиме їх подальше працевлаштування.



1347Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: