Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області
Дата: 18 листопада 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2019/11/18/bezpeka-na-poljuvanni.htm
суспільство, 18 листопада 2019

Безпека на полюванні

НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області


У листопаді та грудні розпочинається сезон полювання на птахів та зайців з використанням мисливської зброї, яка є джерелом підвищеної небезпеки. Кожен мисливець повинен знати та неухильно виконувати правила безпеки на полюванні. 


Мисливська стрілецька зброя та боєприпаси до неї потрібно зберігати в умовах, які виключають доступ і використання їх іншими особами, особливо дітьми. Зброя має бути справною, її слід тримати незарядженою, бажано в розібраному стані, а боєприпаси – під замком. Краще за все зброю і боєприпаси зберігати в спеціальному зачиненому металевому ящикові (сейфі). 


Стріляти і перебувати із зарядженою зброєю в населених пунктах і поруч з ними заборонено. При підході до населеного пункту, місця привалу, збору і до машини рушницю необхідно обов’язково розрядити. Не можна виїздити і перебувати на полюванні з несправною зброєю. Заборонено спрямовувати зброю на людину або свійських тварин (і навіть тоді, коли вона незаряджена). Не можна передавати іншому мисливцеві рушницю, попередньо не оглянувши і не розрядивши її. Як і зводити курки без необхідності. 


При переміщенні всіма видами транспорту зброя має бути в чохлах або розібраною. Долаючи на полюванні перешкоди (канави, огорожі, буреломи, при переході через річки), зброю необхідно обов’язково розрядити. Для запобігання пострілу, направленого на самого себе, ніколи не можна витягати зброю за стволи із човна, машини тощо. Категорично заборонено добивати прикладом рушниці пораненого звіра або птаха. При ударі приклада рушниці об землю може статися постріл, спрямований у самого мисливця. Не можна стріляти на шум, шарудіння, по неясно видимій цілі, у тумані, у сильний снігопад і при інших умовах поганої видимості.


Мисливець повинен стріляти тільки попередньо впевнившись у тому, що в напрямку пострілу відсутні люди та свійські тварини. У випадку падіння рушниці або мисливця з рушницею необхідно негайно розрядити зброю і пересвідчитись, що до каналів стволів не потрапила земля, сніг, листя, трава. Щоразу після пострілу необхідно перевіряти, чи не залишились у каналах стволів пижі, частини розірваної вати, прокладки. 


Не можна забивати або силою досилати патрон у патронник. Не можна стріляти одночасно з двох стволів двостволки, а також, стоячи на хиткому човні, через гребців або інших мисливців, які знаходяться в човні, а також у напрямку поперек борту човна. Човен може перевернутись. Осіб у стані сп’яніння не можна допускати до полювання. Керівники полювання, які допустили проведення полювання без інструктажу або дозволили участь у полюванні особам у стані сп’яніння, відповідають за це персонально. 



фото - images.app.goo.gl

1887Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: