Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Б. Стоян, заступник директора Кіровоградського обласного центру зайнятості
Дата: 23 жовтня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2019/10/23/chi-mozhut-osobi-z-invalidnistju-jaki-e-uchasnikami-boiovih-dii-buti-zareestrovani-jak-bezrobitni-ta-otrimuvati-dopomogu-po-bezrobittju-.htm
суспільство, 23 жовтня 2019

Чи можуть особи з інвалідністю, які є учасниками бойових дій, бути зареєстровані як безробітні та отримувати допомогу по безробіттю?

Б. Стоян, заступник директора Кіровоградського обласного центру зайнятості


Відповідно до Закону України «Про зайнятість населення» статусу безробітного може набути особа з інвалідністю, яка не досягла встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» пенсійного віку та отримує пенсію по інвалідності або соціальну допомогу. 


Особа з інвалідністю будь-якої групи може бути зареєстрованим в центрі зайнятості як безробітна. Це ж стосується і учасників бойових дій.


Особа з інвалідністю, окрім стандартного комплекту документів, подає для реєстрації також копію довідки до акта огляду МСЕК та пред’являє, за наявності, індивідуальний план реабілітації. 


Є одне обмеження щодо реєстрації уцентрі зайнятості – якщо в довідці до акта огляду медико-соціальною експертною комісією зроблено висновок про те, що особа визнана нездатною до трудової діяльності. Тоді статус безробітного не надається і допомога по безробіттю не призначається.


Особа з інвалідністю, яка отримує пенсію, має право на отримання допомоги по безробіттю. 


Підбір підходящої роботи для особи з інвалідністю здійснюється відповідно до її професійних навичок, знань, індивідуальної програми реабілітації та з урахуванням її побажань щодо умов праці. 


Одним із шляхів сприяння у працевлаштуванні осіб з інвалідністю є їх працевлаштування на заброньовані робочі місця. 


Бронювання робочих місць здійснюється згідно Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні». 


Для роботодавців установлюється норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю у розмірі 4% середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, –у кількості 1-го робочого місця. 



1879Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: