Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Zik.ua
Дата: 4 жовтня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2019/10/04/subsidii-ta-pilgi-po-novomu-jak-zminivsja-mehanizm-otrimannja-sotsviplat.htm
суспільство, 4 жовтня 2019

Субсидії та пільги по-новому: Як змінився механізм отримання соцвиплат

Zik.ua


В Україні з 1 жовтня діє новий механізм фінансування житлових субсидій та виплата пільг на оплату житлово-комунальних послуг. Втім, урядовці запевняють, що сама процедура оформлення та нарахування соціальної допомоги не зміниться.


Розповідаємо, які нововведення набули чинності, та як українці будуть отримувати соціальну допомогу на оплату ЖКП.


Що нового в системі фінансування субсидій та пільг


З жовтня цього року будуть монетизовані не тільки субсидії, а й пільги.


Тож, субсидіантам дозволили самостійно обирати куди будуть перераховувати субсидійні кошти – в один з уповноважених банків чи у відділення "Укрпошти".


Більше повноважень отримали органи влади на місцях. Так, питання щодо виплат чи нарахувань субсидії можна вирішити "на місці", адже місцева влада тепер не тільки призначає та розраховує субсидії, а й впливатиме на обіг субсидійних коштів.


Пільговики з жовтня цього року будуть отримувати нараховану допомогу готівкою. Проте тут є деякі нюанси – передбачається два варіанти монетизації пільг:


- безготівковий – коли "Ощадбанк" автоматично створює обліковий запис одержувача пільг, на який нараховуються кошти. Отримати невитрачені кошти можна раз на рік за підсумком опалювального сезону. 


- готівковий – коли одержувач пільги може відкрити рахунок в одному із 38 уповноважених банків (або через виплатні об’єкти Укрпошти) і кожен місяць отримувати "живі гроші".


Обравши другий варіант, пільговик має подати заяву на отримання коштів готівкою до 15 жовтня.


Як отримати субсидію чи пільгу в 2019 році


У Міністерстві соціальної політики зазначили, що суттєвих змін щодо порядку оформлення і нарахування субсидій та пільг не буде.


Монетизація не вплине на розмір пільг і дозволить заощаджувати та отримувати невикористані кошти. "Суму пільги розраховуватимуть виходячи з розміру знижки, на яку пільговик має право згідно з законом. Також на неї впливатимуть ціни і тарифи на житлово-комунальні послуги та державні соціальні нормативи у сфері житлово-комунального обслуговування", - йдеться у повідомленні відомства.


Якщо пільговик спожив менше ресурсів, то надлишок коштів залишається йому.


Субсидіантам нарахують грошову допомогу на оплату ЖКП автоматично, якщо субсидія надавалась в минулому сезоні. Як і раніше, отримати кошти зможуть ті споживачі, хто витрачає на оплату ЖКП понад 15% свого доходу.


Повторно надати документи для оформлення грошової допомоги потрібно тим, хто:


- переїхав з тимчасово окупованих територій; 

- орендує житло; 

- отримував субсидію на фактично проживаючих осіб.


Звернутися до органів соціального захисту потрібно до 15 грудня – тобто не пізніше ніж через два місяці після початку опалювального сезону.


Що робити при наявності боргу з оплати ЖКП


У наступному опалювальному сезоні субсидію не нарахують тим, хто невчасно сплачував за комунальні послуги, або не розраховувався за ЖКП взагалі. У Мінсоцполітики розповіли, що через наявність боргів відмовили у нарахуванні субсидії близько 200 тис. домогосподарств.


Щоб отримати субсидію маючи борг з оплати ЖКП, можна:


- звернутися до підприємства-надавача послуг із проханням провести реструктуризацію боргу. Особливо актуально у випадку значної заборгованості;

- погасити заборгованість і звернутися за субсидією. Актуально у випадках невеликої заборгованості;

- у виключних випадках, коли у людини немає можливості ліквідувати заборгованість, але є гостра потреба у субсидії – вона може звернутися до спеціальної комісії при місцевих органах влади, яка, у випадку обґрунтованої позиції, може призначити субсидію.


Чим загрожує перевірка субсидіантів


У Мінсоцполітики розповіли, що соціальна інспекція в Україні введена з 2011 року і покликана перевіряти правильність надання соціальної допомоги, у тому числі житлових субсидій, та використання державних коштів на ці цілі.


"Соціальні інспектори перевіряють достовірність наданих відомостей, що впливають на право та розмір житлової субсидії. Перевірка здійснюється шляхом звірки даних з державними реєстрами, зокрема щодо наявності квартир, будинків, транспортних засобів тощо», - розповіли у відомстві.


У виключних випадках може бути здійснено обстеження матеріально-побутових умов проживання домогосподарства.


Якщо в результаті перевірки виявиться, що громадянин надав недостовірні дані, які дозволили йому отримувати субсидію або це вплинуло на розмір допомоги, то надміру виплачені кошти потрібно буде повернути.


Чи вистачить коштів на субсидії в 2020 році


У проєкті Державного бюджету на наступний рік передбачено 47 628,6 млн грн на фінансування субсидій, хоча на 2019 рік було погоджено 55,1 млрд грн. У міністерстві переконані, що зазначеної суми вистачить на виплати державної допомоги на оплату ЖКП усім громадянам, хто цього потребує.


"Це скорочення спричинено виключно економічними факторами: за рахунок індексації пенсій, збільшення рівнів мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму доходи українців зросли. Відповідно, зменшився і розмір субсидій, які держава виплачувала громадянам", - переконані у відомстві.


До того ж, при перегляді бюджету на 2019 рік на субсидії заплановано близько 47 млрд грн, яких буде цілком достатньо. 


ZIK.UA


2204Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

петицiя20 жовтня 2019 17:26
0
Позбавити депутатів усіх пільг:

https://petition.president.gov.ua/petition/75668
Відповісти
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: