Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Ірина Андрейців журналістка, УП, фото - Євгена Малолєтки
Дата: 5 липня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2019/07/05/tut-likari-zvilnjajutsja-schob-stati-privatnimi-jak-i-navischo-zminjuetsja-meditsina-svitlovodska.htm
суспільство, 5 липня 2019

Тут лікарі звільняються, щоб стати приватними: як і навіщо змінюється медицина Світловодська

Ірина Андрейців журналістка, УП, фото - Євгена Малолєтки


Уявіть: ви приходите у новий кабінет сімейного лікаря, з новими меблями і навіть кондиціонером. 


Приходите за попереднім записом, на свій час, не сидите у довгих виснажливих чергах.


У вас беруть кров на аналіз і за 30 секунд кажуть результат. І відповідно до нього одразу вирішують, треба вам виписувати антибіотик чи ні.


За потребою вам безоплатно роблять загальний аналіз сечі сухими тест-системами, електрокардіограму, загальний холестерин, тест на гепатити і ВІЛ... 


Уявили? 


Так має працювати адекватна система сімейних лікарів в Україні за медреформою. І так вона працює у лікарів-ФОПів Світловодська, що на Кіровоградщині.


 Місцеві мешканці на вулицях Світловодська. Червень 2019 року


Сергій Сергєєв став першим сімейним лікарем-ФОПом у місті, і вже залучив до приватної медпрактики інших медиків. Вони звільнилися з комунального закладу і перейшли у приватний.


 Сергій Сергєєв, перший сімейний лікар-ФОП у Світловодську


– Раз на місяць-два там звільняються лікарі й переходять працювати до нас, – каже Сергій. – Бо в нас комфортніше, можна планувати собі графік роботи, щоб було зручно і тобі, і пацієнтам. 


У місті є ще один ФОП, в нас колективна практика. Уже є список з 7 лікарів, які хочуть приєднатися


З липня відкриваємо ще 2 амбулаторії, щоб пацієнту було легше і ближче добиратися. Якби мали матеріально–технічні засоби, щоб оснастити кожен кабінет лікаря, відкрили б ще трьох ФОПів.


У планах – приїзд трьох лікарів: з Києва, Полтави і Олександрії. Шукаємо, житло та де відкрити робоче місце.


Якщо ми посадимо лікаря у кожному мікрорайоні, щоб людям було ближче і зручніше, то чого люди до нього не підуть?


Чому лікарі активно йдуть з комунального закладу


Сімейна лікарка Наталя Соколенко перейшла в приватну практику швидко. Каже, поговорила з Сергієм і через два дні наважилась.


– Головна причина, – усміхається, – можливість розвиватися і планувати свій графік.


Сімейна лікарка Наталя Соколенко


Саме ці причини свого часу виштовхнули з поліклініки й Сергія.


Він працював там з 2014 року. Завідував амбулаторією у віддаленому районі міста. 


Розповідає, що хотів "звільнити лікаря від того, що він має сидіти від дзвінка до дзвінка". Ввів попередній запис на прийом.


– У лікаря є різні фронти роботи. Він має не лише вести прийом, але й документацію, вчитися, ходити за потреби до пацієнта додому.

 

Почали з того, що один з трьох лікарів постійно чергує в амбулаторії, а двоє інших приймали людей за попереднім записом, а далі могли закритися в кабінеті щось писати, чи поїхати в бібліотеку працювати з літературою. 


Але керівництво такого підходу не зрозуміло. 


– Там я не міг змоделювати прийом чи роботу з пацієнтами так, як я це бачу.


Тож коли у 2018 році почалася реформа, Сергій звільнився і відкрив ФОП, ставши приватним підприємцем.


– Я зрозумів, що буде можливість отримати ще й державне замовлення. Це певна впевненість у завтрішньому дні.


Я давно мріяв про приватну практику, але багато обставин не дозволяли цього зробити...


Дружина тоді мене не розуміла, бо на роботі з ранку до ночі, грошей додому не приношу, ще й в борги вліз страшенні,– сміється Сергій. – Спочатку я набрав 1800 людей за три місяці, потім набрала дружина, яка теж лікар. Ми нікого з лікарів не рекламуємо. Самі люди йдуть.


Кожен лікар має бути ФОПом, але багато хто не хоче брати на себе таку відповідальність. Хочеться прийти, виконати основні функції лікаря, і піти додому відпочити. Тому багато лікарів хотіли до мене, але сумнівалися. А у січні одна лікарка прийшла і після цього пішов ланцюжок. 


Свобода для лікарів, від якої виграють пацієнти


Сергій не просто працює за графіком "по накатанній", а аналізує, хто, коли і з чим приходить, щоб покращувати меддопомогу і давати лікарям можливість видихати та вчитися, аби потім ще краще лікувати.


Наприклад, раніше він вважав, що консультативний прийом пацієнта має тривати 20 хвилин, за які він має оглянути усі органи та системи.


З такими оглядами Сергій став популярним. До нього на прийом почало прихолити по 40–50 пацієнтів на день. 


Їх нереально усіх так прийняти, каже лікар. Це дорівнювало б мінімум 13-16 безперервних годин роботи.


Пацієнти у коридорі приватного медцентру в Світловодську

У цьому приватному центрі Сергій з колегами орендують 4 кабінети


– З 50 пацієнтів, які прийдуть за день, реально хворих буде троє, з якими треба так попрацювати. Зараз треба в освіченість людей вкладати більше ресурсів, ніж в огляд.


Люди приходять в паніці, коли лихоманка лише перший день триває. Звідки паніка, якщо можна сформувати вдома елементарну аптечку? Елементарно рідину пити при застудних захворюваннях.


Отримавши сімейного лікаря, людина врешті стала ще більш безпорадною, ніж була до цього. 


Вдарили десь мізинець – ні, щоб почекати, поки перестане боліти – вже біжать, щоб сімейний лікар подивився. Людей треба вчити про себе в таких випадках піклуватися.


Багато людей похилого віку, які отримали свого сімейного лікаря, чомусь почали думати, що він впорається з їхньою старістю.


Приходять поскаржитися на болі літнього віку, щоб їм призначили таблетку від старості. Щоб призначили таблетку від болю в коліні, остеохондрозу, шлунку, серця і так далі.


А треба знати усі хвороби, які в тебе є, і вже вчитися з ними жити. 


Проаналізувавши, я зрозумів, що треба розділяти. Влітку я витрачу максимум зусиль разом з нашою бібліотекою, з іншими лікарями, щоб створити програми для груп здоров’я. 


І щоб приходило не 40 пацієнтів в день на прийом, а 5–7, щоб лікар міг з кожним попрацювати по його хворобі детально і прийняти ще з десяток пацієнтів та плановий медогляд.


Місцеві мешканці на вулицях Світловодська


Решта відвідуватимуть групи здоров’я. Наприклад, це будуть люди з цукровим діабетом. При цій хворобі головне контролювати рівень глюкози та деяких інших показників, змінити спосіб життя так, щоб діабет не дав ускладнень. Якщо дасть ускладнення, гірше буде і лікарям, і пацієнтам.


У групу здоров’я направлятиме лікар, і пацієнт має отримати відмітку, що був там. Групи здоров’я вестимуть самі сімейні лікарі–ФОПи.


– Наприклад, я поприймаю пацієнтів у першій половині дня, у другій половині дня займуся медичною документацією, потім піду раз на тиждень на годину у бібліотеку і зроблю презентацію, розповім людям, як жити з цукровим діабетом. 


Інший лікар піде розкаже літнім, як їм з своїм віком і букетом хвороб давати раду. 


Окремо можуть бути групи для людей з надмірною вагою, вагітних, з судинними захворюваннями, онкохворих тощо.


***

Співпраці з лікарями комунального медзакладу наразі не виходить, каже Сергій. З одного боку, через те, що лікарі звідти йдуть в приватну практику і пацієнтів за собою ведуть.


Пацієнти сидять у коридорі комунального медзакладу Світловодська, червень 2019 року


– З іншого – наш рівень якості надання меддопомоги вищий, ніж там. І це не дозволяє їм розслабитись.


Наприклад, ми нещодавно порахували, що для раннього виявлення захворювань передміхурової залози краще не дивитися чоловіків одразу через пряму кишку, бо це дискомфортно і більшість відмовляється.


Простіше зробити раз на 2–3 роки тест на простат–специфічний антиген. Ми закупили ці тести за держкошт (гроші, які надходять від Національної служби здоров’я за пацієнтів, які підписали тут з лікарями декларації – УП). І безоплатно пацієнтам це робимо.


У комунальних лікарів цього немає, і їм уже треба витрачати кошти на нові системи. 


Крім сучасного аналізатора сечі, у приватному центрі є ще аналізатор крові екстра–класу. 


– Аналізатор бачить молоді бластоподібні клітини. І при деяких видах раку крові, наприклад, ми можемо зрозуміти, що це саме це. 


Можемо по ньому чітко визначити тип анемії. 


За допомогою цього аналізатора за останні півроку ми виявили 4 випадки лейкозів (раку крові – УП) і три випадки злоякісних новоутворень, які відобразилися на кровотворенні. 


Ми це побачили, і вже пацієнту не потрібно здавати 50 різних аналізів і витрачати кошти, ми відразу обмежили, що це може бути 1, 2, 3. 


Для діагностики цих трьох захворювань потрібно ще три додаткові аналізи крові. Здали, направили до відповідного спеціаліста. Зекономили час і гроші пацієнта. Цей аналіз крові пацієнту не коштує нічого. 


Завдяки цьому аналізатору кількість призначення антибіотиків мабуть втроє знизилися. Бо аналіз видає за 30 секунд.


Фармпредставники уже до нас приходили: "Чого ви так мало антибіотиків виписуєте?" – сміється Сергій.


Місцеві мешканці на риболовлі на Кременчуцькому водосховищі, на якому розташоване місто

На вулицях Світловодська, вигляд на Кременчуцьке водосховище


А НА ВИКЛИКИ ДОДОМУ ПРИВАТНІ ЛІКАРІ ХОДЯТЬ?


Ходять. Адже є пацієнти, яким не можна їхати до лікаря. 


– Наприклад, у мене є пацієнт, який живе на 4 поверсі без ліфта. Він три кроки пройде – уже задихається, аритмія може початися. Є проблеми з серцем. Таких пацієнтів небагато.


Додому треба ходити сімейному лікарю. Хоча б в кожного з сім’ї треба раз побувати. Так ти знаєш, хто де спить, в кого є килим з пилом, в кого провітрюється, в кого ні. Заходиш – одразу бачиш гігієнічні умови.


Плюс скільки людей спить в одній кімнаті. От людина спати не могла, приходила з безсонням, а вона спала у прохідній кімнаті, там підлітки грали в комп’ютерні ігри вночі, бігали, і ніякі снодійні бабусі не допоможуть. 


Сподіваюсь, колись обійду усі свої родини.


Місцеві мешканці на ринку Світловодська, червень 2019 року


Загалом краще, коли людина сама може прийти до лікаря. Бо так вона має час прийому за записом, за потреби їй одразу роблять аналіз крові.


Та й попередній запис людям сподобався. Пенсіонери можуть на місяць вперед записуватись. 


Запис тут теж аналізують і змінюють. Частину часу виділяють на плановий запис, частину – на пацієнтів, яким невідкладно потрібно до лікаря. 


– Але люди вже навчились хитрувати. От треба пенсіонеру рецепт отримати, а він каже, що серце дуже болить. 


Медичний реєстратор, який записує на прийом, працює з 7 ранку. За словами медика, молодші пацієнти таких хитрощів літніх людей не знають. Телефонують о 8 ранку, а місця вже немає.


Тому згодом тут зроблять ще й окремий запис через сайт та для дітей.


А В ПОЗАРОБОЧИЙ ЧАС ЯК?


Лікар – теж людина, у якої є сім’я і має бути хоч трохи відпочинку. Тому Сергій відкладає телефон після роботи. 


– Всі діти до трьох років поіменно в телефоні записані. Тому, якщо мені дзвонять, – реагую. Але всіх налаштовую старатись писати. Те саме з людьми, які мають серйозні хронічні хвороби чи тяжкі патології.


З інших номерів дзвінки не беру принципово. Спочатку старався відповідати. Але якщо полистати мій телефон, маю більше 80 дзвінків на день. 


Є суботнє чергування сімейних лікарів, але ще не налагоджена безперервність первинної медичної допомоги у нічний час і у неділю та свята.


– Це з міською владою треба вже обговорювати. В нас цілодобово працює лише центральна райлікарня.


 Персонал чистить вікна центральної районної лікарні Світловодська, червень 2019 року
Пацієнт дивиться у вікно центральної райлікарні міста, червень 2019 року


НЕ ВСЕ ТАК ГЛАДКО, ЯК ХОТІЛОСЯ Б


Як на такі зміни в місті реагує комунальний медзаклад, звідки лікарі ідуть в приватну практику, ми запитали головну лікарку Людмилу Шумейко: 


– Мене ця ситуація хвилює, але це такий прогрес медичний. У нас зарплата збільшилася у 3-4 рази. Пропонуємо, питаємо, що не влаштовує. 


Ми все робимо, з усім справляємось.


Коридори комунального центру первинної медико-санітарної допомоги в Світловодську, червень 2019 року


У нас майже всі лікарі набрали достатню кількість пацієнтів. 20 лікарів працює, 8 педіатрів і 12 сімейних лікарів залишилося, було трохи більше. 


Відповідальності у лікарів держзакладу набагато більше, ніж у лікарів-ФОПів. Є завідуючий, який перевіряє лікування, щоб не було занедбаних випадків. Це не особиста думка лікаря, який лікує. Повинні бути наставники, колектив, повинні лікарі працювати колегіально. 


Не може вся медицина бути приватною. Приватний лікар призначив лікування та й все. ФОП – це фізична особа-підприємець, яка працює на своєму майні, заробляє гроші. 


І він може одним днем закритися. І куди діваються усі ті люди, які там були? Добре, якщо у нас ще будуть місця і вони до нас прийдуть. А якщо ні?


Ми власність комунальна. Власником є місцева влада, вона доплачує гроші, слідкує, щоб була ця медицина. 


Я не проти ФОПів, хай будуть. Але вони повинні бути як альтернатива. 


 У коридорах комунального закладу Світловодська

Перед входом в комунальний медзаклад міста, червень 2019 року


Приватні лікарі альтернативою себе не вважають і мають намір захищати свої права та пацієнтів за допомогою Інституту з проблем медичної практики. Його створює Сергій з однодумцями. 


Чому? Бо хоча приватні лікарі й мають більше свободи, але наразі й більше проблем. 


Наприклад, Сергій з колегами отримали вакцини за держкошт, але не можуть їх дітям вколоти.


Бо комунальний заклад, за словами Сергія, не віддає їм дитячі карточки і виписки з форми щеплень, тому невідомо, кого найперше треба щепити.


– Доводиться видьоргувати кожного з батьків, щоб взяли копію виписки. 


Є проблеми і з управлінням соцзахисту населення. Там, розповідає Сергій, сказали одному з його пацієнтів, що не приймають довідки від приватних лікарів.


– Телефоную до начальника управління, вона: "У нас є внутрішні директиви". Це суперечить законодавству. 


УП намагалась отримати коментар від управління соцзахисту, однак там не брали слухавку.


Для координації приватних лікарів і вирішення проблем створюють асоціацію, 29 червня у Львові відбудуться установці збори.


– Той, хто уже має незалежну медпрактику, буде більш привілейованим членом асоціації, іншим будемо допомагати, – пояснює Сергій.


Це своєрідна саморегуляція лікарів, щоб вони один одному допомагали та контролювали. А також подавали позови в суди, коли порушують їхні права та права їхніх пацієнтів.


– По суті, я займаюся створенням асоціації, щоб зрештою вона мене звільнила від усіх цих клопотів.


У мене відпочинку немає навіть зараз. Прокинувся вдома – і вже на роботі. Як мінімум з 7 ранку до 8 вечора. По домашньому господарству щось роблю з 8 до 10 вечора.


У мене відпочинку немає навіть зараз. Прокинувся вдома – і вже на роботі. Як мінімум з 7 ранку до 8 вечора



Українська правда. Життя

2011Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: