Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Інформує прес-служба Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області
Дата: 24 червня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2019/06/24/istivnii-chi-smertelno-nebezpechnii-jak-rozpiznati-vid-griba.htm
суспільство, 24 червня 2019

Їстівний чи смертельно небезпечний? Як розпізнати вид гриба

Інформує прес-служба Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області


Щороку тисячі людей відправляються в ліс у пошуках грибних делікатесів. На жаль, не кожному ці походи приносять довгоочікувану радість, адже кількість отруєнь дикорослими грибами рік від року не зменшується. Перше місце в сумному рейтингу займають отруєння блідою поганкою. Одна бліда поганка, яка потрапила в їжу, може погубити трьох-чотирьох дорослих людей. Цей гриб містить сильну отруту – аманітотоксін, який не руйнується при термічній обробці та не розчиняється у воді.


Недосвідчені грибники найчастіше приймають цей гриб за печерицю або сироїжку. Щоб не поповнити список жертв блідої поганки, слід чітко усвідомити її відмінності від інших грибів. Порівняння смертельно небезпечної блідої поганки і звичайних їстівних грибів представляє велику складність, адже звичайний гриб і поганка мають безліч схожих рис:


1. В отруйного і в їстівного гриба абсолютно однакові розміри ніжки, варіюються від 9 до 18 см, і капелюшки (діаметр досягає 13 см).


2. Забарвлення білосніжне, лише у блідої поганки може бути дещо зеленуватим.


3. Схожість блідої поганки і печериці полягає в пластинчастій структурі грибів.


4. Схожі гриби і м’якоттю: вона щільна і світла.


5. У печериць і блідої поганки внизу ніжки є невелике потовщення, що має кільцеподібну форму.


6. Шампіньйон і його отруйний побратим мають кільце, яке прикриває практично всю нижню частину капелюшка гриба.


Незважаючи на велику кількість схожих рис, у блідої поганки і звичайних їстівних грибів існують і відмінності:


1. Розміри грибів практично однакові, але у поганки, на відміну від шампіньйона, ніжка буде тоншою і менш м’ясистою.


2. Відтінок капелюшка: в отруйного гриба колір на капелюшці і під ним обов’язково однаковий - білий або зеленуватий. А ось у печериці під капелюшком виявиться більш рожевий або коричневий колір.


3. Характерні відмінності можна відшукати не тільки в будові і зовнішньому вигляді, але й за запахом. У отруйного грибочка не виявиться практично ніякого аромату. Печериця ж відрізняється насиченим грибним запахом, що почасти нагадує мигдалевий.


4. В отруйної поганки ніжка внизу переходить у вольву. Це утворення у вигляді мішечка, з якого відбувається розвиток гриба. Спочатку воно має вигляд яйця, а поганка ніби «вилуплюється» з нього. У печериці і сироїжки може бути тільки деяке потовщення.


5. Ще одна важлива деталь: у справжнього їстівного гриба на зрізі м’якоть темніє. А ось бліда поганка анітрохи не змінює свій колір.


Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області застерігає від споживання невідомих грибів. Пам’ятайте, єдиний надійний спосіб відрізнити отруйні гриби від їстівних – знати про всі їхні особливості. Якщо ви маєте сумніви з приводу того, чи їстівний гриб, краще його викинути.




2399Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: