Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Приватні нотаріуси Кропивницького міського нотаріального округу Лимар О.А., Новицька І.О.
Дата: 18 червня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2019/06/18/osoblivosti-dogovoru-naimu-orendi-zhitlovih-primischen.htm
суспільство, 18 червня 2019

Особливості договору найму (оренди) житлових приміщень

Приватні нотаріуси Кропивницького міського нотаріального округу Лимар О.А., Новицька І.О.

Останнім часом все частіше до нотаріуса звертаються за консультацією та посвідченням договору найму (оренди) житлових приміщень. Ми виклали тезисами те, що необхідно знати стосовно такого договору:

  Сторонами договору найму житла є наймодавець і наймач. Згідно зі статтею 813 Кодексу, сторонами в договорі найму (оренди) житла можуть бути фізичні та юридичні особи.

  Якщо наймачем є юридична особа, вона може використовувати житло лише для проживання в ньому фізичних осіб (стаття 813 Кодексу).  При цьому, у договорі найму житла слід зазначити прізвище, ім'я, по батькові особи, яка буде постійно проживати у найманому житловому приміщенні.

 Предметом договору найму житла можуть бути помешкання, зокрема квартира або її частина, житловий будинок або його частина. Помешкання має бути придатне для постійного проживання в ньому. Наймач житла в багатоквартирному житловому будинку має право користуватися майном, що обслуговує будинок.

Розмір плати за користування житлом встановлюється в договорі найму житла. Якщо законом встановлено максимальний розмір плати за користування житлом, то встановлена в договорі плата не повинна перевищувати цього розміру. Одностороння зміна розміру плати за користування житлом забороняється, якщо інше не встановлено договором або законом. Наймач вносить плату за користування житлом у строк, встановлений договором найму житла. Якщо строк внесення плати за користування житлом не встановлений договором, наймач вносить її щомісяця.

Договір найму житла укладається на строк, встановлений договором. Договір найму будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини) строком на три роки і більше підлягає нотаріальному посвідченню. Право користування нерухомим майном, яке виникає на підставі договору найму будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини), укладеного на строк не менш як три роки, підлягає державній реєстрації в Державному реєстрі речових прав.

Виходячи з вимог чинного законодавства України, не можуть бути самостійним предметом договору найму житлового приміщення не придатні для проживання (підвали та ін.), а також підсобні приміщення (кухня, коридор, комора тощо), які здаються в найм тільки разом з житловим приміщенням.

Відповідно до вимог частини другої статті 769 Кодексу, при укладенні  договорів найму наймодавець зобов'язаний повідомити наймача про всі права третіх осіб на майно, що передається у найм.

У зв'язку з тим, що договори  найму  (оренди)  житла  є різновидом  договорів  щодо  розпорядження майном, у разі, якщо право користування таким житлом мають діти, то такий правочин повинен учинятися лише з дозволу органу опіки  та  піклування (частина четверта 12 Закону України «Про основи соціального захисту бездомних осіб і безпритульних дітей»).

Наостанок хочеться додати, що сторони зацікавлені в нотаріальному посвідчені такого договору, бо фактично унеможливлюється шахрайство. Нотаріус перевіряє власника, в необхідних випадках, вимагається згода другого з подружжя на укладення такого договору, перевіряється права неповнолітніх,  завдяки реєстрації договору неможливо одне й те ж приміщення здати одночасно декільком особам. Тож, завітайте до нотаріуса на консультацію перед укладенням такого договору.

1993Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: