Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Богдан Стоян, заступник директора Кіровоградського обласного центру зайнятості
Дата: 16 січня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2019/01/16/chi-isnujut-osoblivosti-vedennja-pidpriemtsjami-trudovih-knizhok-dlja-svoih-naimanih-pratsivnikiv-.htm
суспільство, 16 січня 2019

Чи існують особливості ведення підприємцями трудових книжок для своїх найманих працівників?

Богдан Стоян, заступник директора Кіровоградського обласного центру зайнятості


Для особи, яка працювала, трудова книжка є обов’язковим документом, що пред’являється під час реєстрації як безробітного. Якщо особа працювала у фізичної особи-підприємця, наприклад продавцем, до її трудової книжки також має бути внесено запис про період роботи та зазначено підстави припинення трудового договору. Саме від такої підстави, значною мірою, залежить призначення допомоги по безробіттю. А посада, на якій працювала людина, впливає на підбір підходящої роботи для громадянина в центрі зайнятості.


Порядок внесення записів до трудових книжок регулюється відповідною інструкцією. Підприємці уповноважені на внесення записів до трудових книжок своїх найманих працівників. При цьому є певні відмінності від юридичних осіб. Так, передбачено, що трудова книжка зберігається безпосередньо у працівника. Також необхідно враховувати, що трудовий договір між фізичною особою, у тому числі підприємцем, та найманим працівником має бути укладено в письмовій формі.


Щодо трудових договорів варто також зазначити, що до 01січня 2015 року в Кодексі законів про працю України була норма, яка передбачала обов’язковість реєстрації трудових договорів, укладених між фізичними особами та найманими працівниками, в державній службі зайнятості. Трудовий договір укладався у трьох примірниках, один із яких зберігався в центрі зайнятості.


До речі, усі ті трудові договори і на поточний момент зберігаються в у Кіровоградському міськрайонному центрі зайнятості. У разі втрати працівником свого примірнику договору, людина має можливість звернутись до нас за отриманням завіреної копії трудового договору.



1366Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: