Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Анастасія Сергієнко, "Кіровоград24"
Дата: 5 жовтня 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2018/10/05/z-teplimi-kreditami-mozhna-zaoschaditi-do-45-vidsotkiv-komunalki.htm
суспільство, 5 жовтня 2018

З «Теплими кредитами» можна заощадити до 45 відсотків комуналки

Анастасія Сергієнко, "Кіровоград24"



Нещодавно в міській раді Одеси відбулась прес–конференція «Шлях до енергоефективності. Успішні історії», на яку були запрошені журналісти з трьох областей України: Кіровоградської, Одеської та Херсонської.


«Енергоресурсозбереження є одним із найактуальніших питань сьогодення, як і в глобальних масштабах, так і в масштабах кожного окремо взятого міста. Оскільки, від результатів вирішення саме цієї проблеми залежить добробут кожного мешканця міста, Одеська Міська рада докладає максимум зусиль для того, щоб розробляти та організувати проекти направлені на енергозбереження та енергоефективність», - розповіла Альона Лиманська, заступник директора департаменту економічного розвитку Одеської міської ради, начальник відділу аналізу та моніторингу діяльності комунальних підприємств.


Під час конференції присутніх ознайомили з програмою «Теплі кредити», яка допомагає мешканцям міста заощаджувати свої кошти.


«Міська цільова програма яка реалізується в нас 4 рік поспіль - «Теплі кредити». По цій програмі Одеська міська рада виділяє кошти на впровадження енергоефективних заходів. Участь у даній програмі дає можливість одеситам впровадити енергоефективні технології у себе в будинках і за результатами впровадження цих технологій заощаджувати від 25 % до 45 % на оплаті комунальних послуг», - повідомила Альона Лиманська.


Основним органом, який допомагає висувати та впроваджувати в місті енергетичні ініціативи є Одеське Муніципальне Енергетичне Агентство, яке було створено на базі комунального підприємства Одеської міської ради «Агентство програм розвитку Одеси» в рамках імплементації проекту GIZ «Створення енергетичних агентств в Україні». Активну діяльність агентство почало в квітні 2015 року після підписання Меморандуму про співпрацю між Виконавчим комітетом Одеської міської ради та Німецьким Товариством міжнародної співпраці GIZ GmbH.


«Саме співробітники Енергетичного агентства розробили і затвердили план дій зі сталого енергетичного розвитку. Саме під контролем цього органу впроваджуються нові системи енргоменеджменту. Спеціалісти даного органу здійснюють енергомоніторинг 520 об’єктів бюджетної сфери, також, реалізують заходи щодо заміни обладнання в бюджетних установах міста на енергоефективне. Окрім того, зараз нами запущено пілотний проект з підвищення енергоефективності одеських шкіл за рахунок залучення до суцільних коштів.», - наголосила Альона Лимарська.


У співпраці з GIZ залучені грантові кошти для встановлення  40 LED-світильників в спортзалах двох шкіл на суму 218 тис. грн. Освітленість збільшилася в два рази, економія електроенергії складатиме понад 40%


«Ми займаємося просуванням енергоефективних технологій в бюджетних установах міста, розроблюємо інвестиційні програми, готуємо грантові заявки для залучення інвестиційних коштів в бюджетну сферу. У 2016 році було залучено грантові кошти для заміни освітлення в спортзалах школи №1 і школи №120. У школі №120 за міські кошти було втеплено фасад. У 2017 році почали роботу по впровадженню енергосервісних контрактів в місті Одесі. Суть їх полягає в тому, що приватний інвестор вкладає в енергоефективний захід свої кошти і за рахунок економії енергетичних ресурсів повертає свої капіталовкладення. Після закінчення терміну дії цього контракту обладнання, яке встановлює інвестор, передається на баланс міста і відповідно, ті заклади і місто в цілому продовжують економити і отримувати вигоду від енергоефективного заходу», - розповів Євген Філіпов, начальних відділу муніципального енергетичного розвитку комунального підприємства «Агентство програм розвитку Одеси», енергоменнеджер.


ОМЕА активно бере участь в конференціях, семінарах та інших заходах, присвячених популяризації ідей скорочення викидів парникових газів, підвищення енергоефективності, використання відновлюваних джерел енергії «Одеське муніципальне енергетичне агентство проводить популяризацію еннергоеффектівності тобто це семінари для представників ОСББ, навчальні уроки в школах», - повідомив Євген Філіпов.


Міська цільова програма компенсації частини кредитів, отриманих ОСББ, ЖБК, ОСОН, фізичними особами на впровадження заходів з енергозбереження, реконструкції та модернізації багатоквартирних будинків, інших об'єктів житлового фонду в місті Одесі на 2017-2018 роки, затверджена рішенням міської ради.


«Учасниками міської програми є в першу чергу ОСНД, ЖБК, банки, Агенство енергоефективності та Одеська міська рада. На сьогоднішній день Департамент економічного розвитку уклав договори з чотирма банками, це державні банки: ПриватБанк, Укргазбанк, ОщадБанк і Укрексімбанк відповідно до яких, банки подають нам реєстри ОСНД, ЖБК з якими вони уклали договори на кредитування, і на підставі цих реєстрів можна зняти компенсацію» - доповіла Катерина Христофорівна Сербінова, начальник відділу тарифної політики департаменту економічного розвитку Одеської міської ради.


Умовами компенсації за міською програмою для юридичних осіб є:

-30% на установку приладів обліку теплової енергії, яка постачається КП «Теплопостачання міста Одеси» не більше 15 тис. грн..

- 20% на енергоефективні матеріали і обладнання не більше 100 тис. грн.


Умовами компенсації за міською програмою для фізичних осіб є:

- 30% на встановлення приладів обліку теплової енергії , яка постачається КП «Теплопостачання міста Одеси не більше 4 тис. грн

- 20% на енергоефективні матеріали і обладнання

(Не газові котли) не більше 5 тис. грн.


«За 2017 - 2018 рік станом на перше вересня було прийнято 19 рішень виконкому. За цей час одесити впровадили в енергоефективні заходи трохи більше ніж 16 млн. грн При цьому з міського бюджету люди отримали компеннсацію майже 3 млн. грн..34 ОСББ та 20 ЖБК - трохи більше 2 млн. грн.. майже 1 млн. грн 277 фізичних осіб.»,- повідомила Катерина Сербінова.


Найбільш поширеним заходом серед ОСББ та ЖБК - учасників міської програми, є установка індивідуальних теплових пунктів, що склало 37% від загальної кількості заходів, проведених за 2017 - 2018 рр., 20% - модернізація інженерних систем, 19% - енергозберігаючі вікна, 7% - двері в місцях загального користування та утеплення будинку, 5% - прилади теплової енергії та модернізація системи освітлення. 


Найбільш поширеним заходом серед фізичних осіб - учасників міської програми, є придбання та встановлення енергозберігаючих вікон, що склало 88% від загальної кількості, проведених 2017-2018 рр. енергозберігаючих заходів.


«Ми наступного року так само плануємо твердження на 2019 - 2020 рр., Але фізичних осіб вже в наступному році не буде тому, що з того аналізу, що ми провели на кожну гривню витрат міського бюджету, які ми компенсували, економія на юридичних особах - 5 гривень 74 копійки, а на фізичних особах - 45 копійок. Тому, ми вирішили, що міські гроші і гроші платників податків повинна працювати більш ефективно.» - розповіла Катерина Сербінова.


Департамент економічного розвитку активно працює в напрямку популяризації програми. Зокрема, згідно з розпорядженням міського голови від 18.05.2018 № 409 в 4 районах міста розміщена соціальна реклама по популяризації енергозберігаючих заходів. Також майже кожний місяць проводяться семінари для представників ОСББ і ЖБК про необхідність проведення енергоефективних заходів в багатоквартирних будинках.


В рамках прес-туру журналісти відвідали Центр енергоефективних технологій, який діє на базі Одеського державного політехнічного університету, бе представлені зразки обладнання промислового виробництва і розробки викладачів та студентів даного навчального закладу. Центр виконує роль навчальної лабораторії для студентів, у ньому також проводяться екскурсії для всіх бажаючих ознайомитися з сучасними технологіями у сфері енергозбереження.


1923Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: