Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Анастасія Сергієнко, "Кіровоград24"
Дата: 4 жовтня 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2018/10/04/finansovii-ombudsmen-arbitr-na-rinku-finansovih-poslug.htm
суспільство, 4 жовтня 2018

Фiнансовий омбудсмен – арбiтр на ринку фінансових послуг

Анастасія Сергієнко, "Кіровоград24"


Останнім часом українці не поспішають брати в банках кредити чи відкривати депозити через недовіру до фінансових установ. У разі конфліктних ситуацій із банками люди не знають, як захиститися, а судам не довіряють. Захистити скривджених українців незабаром зможе фінансовий омбудсмен.


Саме про це йшла мова під час прес-конференції «Захист споживачів фінансових послуг: як покращити становище українців».Ініціатором заходу в Одесі виступив Проект USAID «Трансформація фінансового сектору». На конференції були запрошені журналісти чотирьох областей Кіровоградської, Одеської, Херсонської та Запорізької.


«В центрі уваги нашого проекту є споживач фінансових послуг, його права та інтереси. Наш проект займається цією темою вже далеко не перший рік, ми проводимо дуже багато досліджень та аналітичної роботи», -  розповіла Тетяна Грищенко, керівник юридичного напряму Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору».


Під час прес – конференції була обговорена необхідність прийняття законів 2456 – д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення захисту прав споживачів фінансових послуг», та 8055 «Про установу фінансового омбудсмена».


«Фінансовий омбудсмен - це інституція яка буде вирішувати у позасудовому порядку спори які виникають між споживачами та фінансовими установами», - пояснила Тетяна Бурак, радник з питань захисту прав споживачів фінансових послуг Проекту USAID «Трансформація фінансових послуг».


Головною причиною для ухвалення законну 8055 є те, що українські споживачі погано обізнані з механізмами вирішення фінансових спорів: 45% споживачів не знають куди звертатися у випадку конфліктної ситуації, а 80% споживачів зовсім не бажають ні до кого звертатися.


«Цей показник свідчить про те, що українці вкрай зневірені щодо неупередженості і об’єктивності рішень які приймаються за результатами їх скарг і вони не вважають їх ефективними», - прокоментувала Тетяна Бурак.


На рік споживачами проти надавачів фінпослуг подається 70000 позовів до судів, а мінімальна тривалість розгляду справи, включно з оскарженнями – 1 рік.


«Ми сподіваємся що розглядання справ фінансовими омбудсменами буде значно швидше і оперативніше ніж це робиться у суді. Люди які будуть задіяні в цій роботі – високопрофесійні і зможуть швидко впоратись із цим питанням.», - заявив Руслан Сидорович, голова підкомітету з питань виконання рішень Європейського суду з прав людини Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя.


Але лише 10% споживачів довіряють судовим рішенням. Взагалі відмову від послуг у разі виникнення проблеми вибирають 30% споживачів.


«Ми вважаємо, що саме створення нових, справедливих, та ефективних механізмів та правил гри, у відносинах між споживачами та фінансовими установами, здатні змінити цю ситуацію на краще. Таким новим механізмом може стати створення установи фінансового омбудсмена, що передбачено законопроектом 8055», - підкреслила Тетяна Бурак.


Основним завданням фінансового омбудсмена буде повернення довіри споживачів до фінансових установ, та допомога споживачам у вирішені конфліктів з фінансовими установами.




2608Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: