Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: korupciya.com
Дата: 21 вересня 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2018/09/21/po-4-tis-z-kozhnogo-ukraintsja-na-pensii-pojasnili-vsi-sjurprizi-bjudzhetu-2019.htm
суспільство, 21 вересня 2018

По 4 тис. з кожного українця на пенсії: пояснили всі сюрпризи бюджету-2019

korupciya.com


У Верховній Раді з'явився підготовлений Кабміном проект бюджету на 2019 рік. Уже другий рік документ подають без затримок – 15 вересня. Наступні кілька місяців народні обранці, експертне середовище та прості українці уважно вивчатимуть документ і вноситимуть свої пропозиції. Прем'єр-міністр Володимир Гройсман у своїй презентації заявив, що уряд розробив "бюджет розвитку". Водночас у документі передбачене скромне зростання ВВП на 3%.


Заплатить кожен

Бюджет України – загальні гроші всіх громадян. У наступному році, як підрахували в Кабміні, його дохідна частина збільшиться на цілих 11,2% і складе 1,29 трлн грн. Якби всю цю суму роздати українцям, включаючи старих і немовлят, кожен зміг би отримати приблизно по 30,7 тис. грн. Головні джерела поповнення бюджету – податки, які платимо всі ми. Це і ПДВ, який закладений в кінцевій вартості товарів, і прибуткові податки, акцизи тощо.


Гроші збирають з усіх українців на загальні потреби: починаючи від оборони і завершуючи ремонтом доріг. І за все це платить кожен з нас. Наприклад, бюджет Міністерства культури на наступний рік (проект) – 6,7 млрд грн. Фактично це означає, що кожен українець віддасть 152 грн на рік на фінансування культури.


Одне з найбільш "заможних" відомств – Міністерства оборони – отримає 101,4 млрд грн, кожен українець заплатить 2,3 тис. грн за рік. Лідерська позиція за Міністерством соціальної політики. Його утримання коштує кожному українцю 4,1 тис. грн на рік (бюджет – 177,6 млрд грн). Ці гроші потім ідуть на соціальні виплати, утримання самого відомства.


Двічі українці платять пенсіонерам. Перший раз – внеском із зарплати в розмірі 22%, а другий раз – погашаючи дефіцит у бюджеті Пенсійного фонду. І кожен громадянин на рік віддає на покриття "діри" 3,9 тис. грн. Причому якщо у 2018 році дефіцит становив близько 140 млрд грн, у 2019-м, з урахуванням нових правил підвищення, "діра" збільшиться до 166,5 млрд.


Водочас бюджет на субсидії залишили в межах всього лише 55 млрд грн. Хоча ще кілька тижнів тому в експертному середовищі говорили, що з урахуванням майбутнього підвищення тарифів на газ на комунальні знижки доведеться витратити щонайменше 80 млрд грн. Але і без цього кожному громадянину субсидії коштують 1,3 тис. грн на рік.


Скільки заплатить кожен українець:


  • Мінкульт (6,7 млрд) – 152 грн
  • Міністерство оборони (101,4 млрд) – 2368 грн
  • Міністерство освіти (37,8 млрд) – 896 грн
  • Міністерство охорони здоров'я (37,87 млрд) – 768 грн
  • Мінсоцполітики (177,6 млрд) – 4198 грн
  • Дефіцит Пенсійного фонду (166,5 млрд грн) – 3939 грн
  • Міністерство інфраструктури (3,7 млрд) – 89 грн
  • Державне дорожнє агенство (34,9 млрд) – 827 грн
  • Апарат Верховної Ради (1,6 млрд) – 39,4 грн
  • Верховний суд (2 млрд) – 48 грн
  • Генеральна прокуратура (7,1 млрд) – 169 грн
  • МВС (82,3 млрд) – 1948 грн
  • Міненерго (7,3 млрд) – 175 грн
  • Міністерство економічного розвитку і торгівлі (5,2 млрд) – 123 грн
  • МЗС (4,4 млрд) – 104,5 грн
  • До речі, серед приємних нововведень головного фінансового документа країни: збільшення мінімальної зарплати з 3723 до 4172 грн і пенсії – з 1497 грн до 1624 грн. 


За рахунок чого збільшать доходи


Зростання ВПП у 2019-му – лише 3%, прогнозують у Кабміні. А ось дохідна частина бюджету збільшиться на понад 11%. Основну частину додаткових коштів планують отримати за рахунок вищих відрахувань ПДВ і підвищення акцизних ставок. Як відомо, поступово зростають ставки, наприклад, на тютюнові вироби.


Крім того, як йдеться у проекті бюджету, істотну роль відіграє підвищення зарплат в країні. Чим більше отримують українці, тим більше вони витрачають і платять податків. Крім того, в результаті ростуть і обороти підприємств, які також платять податки в казну.


"На загальний обсяг прогнозу доходів х основних податків істотний вплив мають макроекономічні показники фонду оплати праці найманих працівників і грошового забезпечення військовослужбовців, прибутку підприємств, кінцевих споживчих витрат домашніх господарств, експорту та імпорту товарів і послуг", – йдеться у пояснювальній записці.


"На загальний обсяг прогнозу доходів х основних податків істотний вплив мають макроекономічні показники фонду оплати праці найманих працівників і грошового забезпечення військовослужбовців, прибутку підприємств, кінцевих споживчих витрат домашніх господарств, експорту та імпорту товарів і послуг", – йдеться у пояснювальній записці.


Збільшиться і кількість кредитів. Всього у 2019-му держава планує позичити 324,8 млрд грн за рік. Більша частина з них – внутрішній борг (Мінфін випускає цінні папери і продає українцям, зібрані гроші потім повертає з відсотками).


Однак заощаджувати все ж доведеться. Наприклад, в бюджеті, як заявила міністр освіти Лілія Гриневич, не передбачені кошти на підвищення зарплат вчителям. Також без надбавок можуть залишитися більшість чиновників. Економію відчують на собі і прості українці. Мінімалка за рік виросте всього один раз і тільки на 449 грн. А з урахуванням обмеженого бюджету на субсидії Кабміну доведеться вкотре серйозно замислитися про зниження соціальних нормативів на комуналку.


korupciya.com

1968Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: