Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор:
Дата: 10 липня 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2018/07/10/jak-tsvitinnja-vodi-vplivae-na-vodne-seredovische.htm
суспільство, 10 липня 2018

Як цвітіння води впливає на водне середовище


Наслідком цих процесів стає погіршення якості води, масова загибель річкової (ставкової) риби, утворення гнилісних, зловонних газів, що спричинено низьким вмістом кисню у воді. Передумовою цього є застійні явища в стоячих водоймах з низькою швидкістю течії води, а також високий вміст органічних сполук, які потрапляють до водойм з полів.


Під цвітінням води розуміється інтенсивний розвиток водоростей у товщі води, внаслідок чого вона набуває різного забарвлення. При цьому колір води може варіюватися від синьо-зеленого до червоно-бурого (в залежності від забарвлення організмів, що викликають цвітіння та їх кількості). У прісних водоймах цвітіння води влітку найчастіше спричинене синьо-зеленими та динофітовими водоростями, весною та восени - діатомовими. Цвітіння води погіршує гідробіологічний стан водойми та викликає структурні зміни в екосистемі.


Під час гниття кисню витрачається більше, ніж виділяється, тож риба та її кормові організми отруюються. Найчастіше такі явища спостерігаються вночі або в передсвітанкові години, коли водними тваринами, бактеріями та водоростями кисень витрачається для дихання, а виділяється його мало.


Нестача кисню призводить до літніх заморів риби та інших гідробіонтів, а також гальмує процеси самоочищення й мінералізації органічних речовин.


Держпродспоживслужба області інформує, що запобігти зазначеним негативним наслідкам можна проведенням комплексу заходів, спрямованих на зменшення надходження органічних та мінеральних забруднювачів у водойми, збільшенням проточності води, штучною аерацією водойм.


5774Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: