Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Приватний нотаріус Кропивницького міського нотаріального округу Новицька Ірина Олександрівна
Дата: 19 квітня 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2018/04/19/scho-neobhidno-znati-prodavtsju-neruhomogo-maina.htm
суспільство, 19 квітня 2018

Що необхідно знати продавцю нерухомого майна

Приватний нотаріус Кропивницького міського нотаріального округу Новицька Ірина Олександрівна


Якщо ви прийняли рішення про продаж нерухомого майна (квартири, будинку, землі, офісу, садового будинку, тощо), вам необхідно знати декілька важливих речей, які допоможуть вам зорієнтуватись, які саме документи потрібно.

Перше, і головне – документ, що підтверджує ваше право власності на цей об’єкт. Як правило, це може бути свідоцтво про право власності, свідоцтво про право на спадщину, договір міни, купівлі-продажу або дарування, державний акт на землю. Але може бути і інший документ.

Також, важливий момент, в якому році право власності набуто, від цього залежить яким чином  воно зареєстровано. Якщо до 2003 року, то реєстрація проходила в БТІ в книгах, після 2003 року вже з’явився електронний реєстр прав власності, який вели реєстратори БТІ, потім додався Реєстр правочинів, інформацію в який вносили нотаріуси, а в 2013 році запрацював Державний реєстр речових прав, який об’єднав в собі реєстрацію права власності на всі види нерухомого майна, включаючи земельні ділянки, реєстрацію обтяжень, іпотек та інших речових прав, таких, як, оренда. Одним словом, нюансів, пов’язаних з реєстрацією надзвичайно багато і краще допоможе вам розібратись з цим питанням нотаріус, адже без реєстрації права власності продати майно неможливо.

Наступне питання – техінвентаризація. Звичайно, краще перед продажем замовити новий технічний паспорт, в якому буде відображена актуальна інформація про технічний опис об’єкта. Але якщо в документі, що підтверджує право власності зазначено достатньо даних про технічні характеристики об’єкта та продавець гарантує, що самочинні переобладнання, перепланування, добудови, перебудови, реконструкції щодо майна та/або його складових частин не здійснювалися, то за домовленістю Сторін, технічна інвентаризація майна перед його відчуженням може не проводитись.

Ціна нерухомого майна  – це певна грошова сума, що відповідає договірній вартості та повинна бути сплачена покупцем продавцю. Цивільним кодексом України визначено, що ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін. Але з введенням в дію Податкового кодексу України, під час проведення операцій з продажу  та обміну об’єктів нерухомості між фізичними особами, для посвідчення відповідного договору  з’являється необхідність  в оціночній вартості такого майна. Адже, дохід від продажу об'єкта нерухомості визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості такого об'єкта. Також необхідно враховувати, що якщо продавець — фізична особа, то він зобов’язаний подати річну податкову декларацію та відобразити дохід від продажу у декларації. У разі, якщо у податкової виникнуть сумніви щодо розмірів сплачених податків, вона має право на проведення перевірки. Якщо ж перевіркою податкової буде виявлено, що податки було сплачено не в повному обсязі (у тому числі у зв’язку із заниженням вартості майна), внаслідок чого держава недоотримала надходження в бюджет, то компенсувати різницю несплачених коштів та сплачувати штраф буде платник податків, тобто продавець. Тому дуже уважно віднесіться до цього питання.

Також, вам необхідно знати, що в паспорт необхідно вчасно вклеїти фото ( в 25 та 45 років), інакше паспорт недійсний і прикро коли по цій причині відкладається посвідчення договору. Податковий номер (код) повинен бути обов’язково в оригіналі, з мокрою печаткою. Якщо громадянин з якоїсь причини не отримував код, є певна процедура, яка підтверджує відмові від отримання кода.

Під час продажу, нотаріус також перевіряє чи не є це майно спільною сумісною власністю подружжя і тоді вимагається згода другого з подружжя на продаж такого майна.

Важливе питання при продажу – права неповнолітніх на це майно. Якщо неповнолітня дитина власник, або має право користування таким майном, то договір укладається тільки з дозволу органів опіки та піклування.

Звичайно, в коротенькій статі неможливо надати консультацію на всі випадки життя, відобразити всі важливі моменти, які супроводжують договір купівлі-продажу, тому єдине правильне рішення, якщо ви вирішили продати майно – завітайте на консультацію до нотаріуса, який вивчить вашу конкретну ситуацію, зорієнтує на перелік документів, які необхідно зібрати саме в вашому випадку, заздалегідь перевірить ваші документи на предмет відсутності помилок та наголосить на десятки нюансів. Адже саме нотаріус перед посвідченням договору купівлі-продажу дає правову оцінку документам, перевіряє майно на відсутність заборон, арештів, іпотек, прав третіх осіб, роз’яснює вам наслідки, ризики такого договору.

Завжди повторюю своїм клієнтам: нотаріус, як лікар, він повинен знати всі нюанси про вашу ситуацію і тоді знайдеться вирішення будь-якого питання.

Записатись на консультацію можна за телефоном 24 78 74 або завітати за адресою: місто Кропивницький, вулиця Гоголя, 95/46, квартира 27.

1566Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: