Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: "Кіровоград24"
Дата: 29 березня 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2018/03/29/miska-rada-perevazhnoju-bilshistju-golosiv-zatverdila-zvit-dp-kirovogradteplo-.htm
суспільство, 29 березня 2018

Міська рада переважною більшістю голосів затвердила звіт ДП «Кіровоградтепло»

"Кіровоград24"


Як вже повідомляв сайт «Кіровоград24» сьогодні, 29 березня розпочалась нова сесія міської ради міста Кропивницький.


Одним з ключових питань, які розглядали депутати став звіт заступника директора ДП «Кіровоградтепло» Євгенії Соколовської, щодо роботи згаданого підприємства в опалювальний період.


Докладно сам звіт ви можете прочитати нижче. Він викликав бурхливе обговорення в сесійній залі. Представники ВО «Батьківщина» вже традиційно відмітились численними, переважно упередженими нападками на представницю теплогенеруючого підприємства.


Натомість представники майже всих інших фракцій ради, як і міський голова Андрій Райкович так і профільний заступник Олександр Мусін відмітили, що в умовах надскладного опалювального сезону завдяки співпраці та роботі даного підприємства вдалося не допустити зриву.


Нагадаємо, що через дії керівництва ВАТ «Кіровоградсгаз» тричі з формальних причин котельні ДП «Кіровоградтепло» та КП «Теплоенергетик» відключались від газопостачання.


В цілому за звіт заступника директора ДП «Кіровоградтепло» проголосувало 33 депутати з 38 присутніх в залі.



ЗВІТ про роботу  ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА»


Загальна інформація про підприємство

ДП «Кіровоградтепло»  ТОВ «ЦНТІ УНГА» є  базовим для області і найбільшим підприємством міста Кропивницького з виробництва, транспортування, постачання теплової енергії та надання послуг з теплопостачання споживачам (населенню міста, бюджетним установам та іншим споживачам), яке здійснює свою діяльність відповідно до  ліцензій, виданих  Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг.


Технічна характеристика підприємства

Загальна встановлена потужність всіх котелень підприємства складає 617,828 Гкал/год. Джерелами теплової енергії на підприємстві є 30 газових котелень, в тому числі 27 котелень комунальної власності та 3 власні блочно-модульні котельні. Кількість котлів, встановлених на котельнях підприємства – 117, з них в роботі – 60.


Загальна довжина розподільчих ліній, які експлуатуються і обслуговуються ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» становить 126,661 км. Прокладка тепломереж – двохтрубна. Зношеність основного теплогенеруючого обладнання в середньому складає 70 %.


Підприємство відпускає теплову енергію 609 житловим будинкам  загальною опалювальною площею близько 824,031 тис.м², бюджетним установам  та госпрозрахунковим  організаціям міста, зокрема: 22 дитячим садкам, 15 школам, 19 медичним  закладам, 10 професійним та вищим навчальним закладам. Загальна кількість абонентів – 20180.  Загальне підключене теплове навантаження споживачів -  114,95 Гкал/год., з них: населення – 73,437 Гкал/год (75,5%); бюджетні установи – 38,560 Гкал/год (23,1%); інші споживачі – 2,951 Гкал/год (2,951%). У складі собівартості теплоенергії енергоносії (природний газ, електроенергія) складають  87 %.


Здійснення заходів з модернізації підприємства

З метою зменшення споживання природного газу та інших ресурсів у період з 2009 року по 2017 рік ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» було виконано наступні заходи:

-  встановлення блочно-модульної котельні по вул. Яновського, 58б потужністю 2,5 МВт;

-  встановлення блочно-модульної котельні по вул. Салганні піски, 14;

-  модернізація теплопостачання мікрорайону «Шкільний» з улаштуванням блочно-модульної котельні потужністю 9МВт за адресою вул. 20 років міліції;

-  проведено заміну дільниці застарілих тепломереж Південно-Західної котельні з канальної прокладки  на безканальну;

-  виконано реконструкцію 2-х котлів на котельні «Південно-Західна» з переведенням їх на водогрійний режим;

-  проведено заміну котлів по 3 котельним;

-  проведено модернізацію вузлів обліку природного газу з встановленням лічильників та  коректорів на 7 об’єктах;

-   виконані ремонтно-будівельні роботи по реконструкції систем теплопостачання  мікрорайонів від  ЦТП  вул. Комарова, 6,  та  Г.Сталінграда, 13;

-  впроваджено на Південно-Західній котельні енергозберігаючий проект зі встановленням автоматичної системи частотного регулювання електродвигунами  димососів  та вентиляторів котлів;

-  встановлені компенсуючі пристрої на 2 котельних;

-  для обліку відпуску теплової енергії встановлені лічильників теплової енергії всіх  котельних підприємства.


Протягом 2005 – 2017 рр. підприємством було використано на відновлення орендованого обладнання за рахунок нарахованих амортизаційних відрахувань та  власних коштів  близько 37 млн. грн.


Проте зусилля підприємства на проведення заходів по модернізації підприємства та поліпшенню якості теплопостачання у значній мірі нівелюються впровадженням мешканцями багатоповерхових будинків поквартирного автономного опалення з відключенням від внутрішньобудинкових мереж централізованого опалення  і на  даний час  невідкладною стала необхідність у проведенні робіт капітального характеру для об’єктів теплового господарства міста, які потребують значних обсягів фінансування.


У цьому аспекті  доцільно нагадати, що ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» і місто мали унікальний шанс для проведення заходів по модернізації  системи теплопостачання протягом 2015-2020 років. У 2013 році  Уряд заявив про намір залучити 382 млн. дол. від МБРР та «Фонду чистих технологій» для реалізації проекту «Підвищення енергоефективності в секторі централізованого теплопостачання України», з яких 29,7 млн. дол. після проведення  жорсткого конкурсного відборубуло виділено ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА».


Зазначений Проект передбачав протягом 2015-2020 років будівництво та реконструкцію котелень, реконструкцію мережі централізованого теплопостачання; влаштування автоматичної системи управління технологічними процесами тощо.


Однак, незважаючи на прийняте 15 липня 2014 року Кіровоградською міською радою рішення №3242 про підтримку участі ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» у Проекті «Підвищення енергоефективності в секторі централізованого теплопостачання України, надалі депутатським корпусом так і не було підтримане рішення сесії Кіровоградської міської ради про підписання зазначених договорів. Тому ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» було виключено із числа учасників проекту.

     

Фінансово-економічна характеристика підприємства

З 2014 року  ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» працює у надскладному режимі, який  пов'язаний з дією окремих законодавчих та  нормативно-правових  актів, особливостями взаємодії з фінансовими інституціями держави.


Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 18 червня 2014 року № 217, запроваджено систему проведення автоматичних розрахунків теплопостачальними підприємствами за спожитий природний газ. Так, всі кошти, які спрямовуються споживачами підприємства в якості оплати за надані послуги теплопостачання, перераховуються виключно на банківські рахунки ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» зі спеціальним режимом використання. І одразу ці кошти, відповідно до нормативів, встановлених НКРЕКП, в безспірному порядку спрямовуються уповноваженим банком на рахунки газопостачальних компаній. При цьому на підприємстві залишається в середньому не більше 11% обігових коштів на користь ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА», які спрямовуються першочергово на виплату заробітної плати, сплату податків, зборів, обов’язкових платежів, оплату інших спожитих ресурсів, зокрема електроенергію, водопостачання та водовідведення, проведення аварійних та поточних ремонтних робіт, ведення господарської діяльності підприємства.


У зв’язку з прийняттям Верховною Радою України 14 травня 2015 року Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо стабілізації фінансового стану Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України», органами Державної виконавчої служби України було накладено арешти на всі розрахункові рахунки підприємства для примусового стягнення заборгованості за спожитий природний газ на користь газопостачальних компаній. Виникнення заборгованості ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» за спожитий природний газ зумовлено перш за все економічною необґрунтованістю тарифу підприємства на послуги з теплопостачання та несвоєчасністю відшкодування відповідної різниці в тарифах з державного бюджету, а звідси і неможливість належним чином розраховуватись за використаний природний газ. На момент накладення органами ДВС арештів на рахунки підприємства рахувалась заборгованість перед ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» з різниці в тарифах для населення та бюджетних організацій за 2011-2015 роки у сумі 34 310,4 тис. грн.


В таких жорстких економічних умовах при повній відсутності обігових грошових коштів
ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» працювало 2 роки. За цей проміжок часу у підприємства виникла заборгованість по податкам, зборам, а також по іншим використаним ресурсам. Всі грошові кошти, які списувалися з рахунків підприємства органами ДВС спрямовувалися виключно на погашення заборгованості за спожитий природний газ у попередній періодах та на виплату заборгованості по заробітній платі працівникам підприємства.   


Зупинення виконавчих проваджень про стягнення з підприємства заборгованості за спожитий природний газ стало можливим лише з червня 2017 року. Відповідно  до Закону України «Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії» та Наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України № 160 від 27 червня 2017 року 


ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» було включено до Реєстру теплопостачальних та теплогенеруючих організацій, підприємств централізованого водопостачання та водовідведення, що беруть участь у процедурі врегулювання заборгованості за спожиті енергоносії.


На початок опалювального сезону 2017/2018 р. заборгованість підприємства за спожитий природний газ, послуги його транспортування та розподілу становила 146 360,46 тис. грн., з них:


-  НАК «Нафтогаз України» - 139 321,6 тис. грн.;

-  ВАТ «Кіровоградгаз» - 7 014,71 тис. грн.;

-  Укртрансгаз ПАТ філія ОГСУ - 24,15 тис. грн.


При цьому дебіторська заборгованість різних категорій споживачів за спожиту теплову енергію станом на 1 жовтня 2017 року становила 164 861,52 тис. грн.


Опалювальний сезон 2017/2018 років

 Постановою КМУ від 22 березня 2017 року №187 затверджено Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу. Для отримання номінацій на поставку природного газу у жовтні 2017 року ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» необхідно виконати наступні обов’язкові та альтернативні вимоги, а саме: укласти з НАК «Нафтогаз України» договору постачання природного газу; досягти 90% розрахунків з НАК «Нафтогаз України» або укласти з НАК «Нафтогаз України» договір реструктуризації заборгованості з наданням фінансових гарантій його виконання.


До початку опалювального сезону 2017/2018 р. підприємством було укладено всі необхідні договори на постачання, транспортування та розподіл природного газу.


У зв’язку з відсутністю відшкодування з державного бюджету субвенції на погашення заборгованості з різниці в тарифах протягом останніх років, низьким рівнем розрахунків споживачів  за послуги теплопостачання, перед початком опалювального сезону 2017/2018 рр. ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» досягнуло лише 80% рівня розрахунків за спожитий природний газ, тому протягом жовтня – грудня 2017 року у підприємства були відсутні номінації на споживання природного газу.


На відміну від комунальних підприємств, організаційно-правова форма  ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» не давала можливості укласти договір реструктуризації заборгованості за газ, гарантом якого виступала б міська рада Кропивницького.


Для отримання номінацій на поставку природного газ та реструктуризації заборгованості  за спожитий природний газ минулих років, відповідно до  вимог  діючого законодавства, потрібна була  фінансова гарантія виключно банківської установи, що потребувало певного  часового періоду.


Паралельно співпрацюючи з АБ «Укргазбанк» щодо отримання банківської гарантії для подальшого укладення договору реструктуризацій, ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» отримано номінації на поставку природного газу з січня-березня 2018 року шляхом досягнення необхідного рівня розрахунків з постачальником природного газу, а саме на рівні 90%.


ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» увійшло в опалювальний сезон  2017/2018 року із 100% готовністю об’єктів теплового господарства – про це свідчить Акт готовності теплового господарства підприємства до роботи в опалювальний період 2017/2018 року, погоджений Державною інспекцією з енергетичного нагляду в Кіровоградській області від 5 вересня 2017 року.


Подачу тепла до окремих соціальних закладів підприємство розпочало вже з 5 жовтня 2017 року, а житловий фонд  та міські організації почали  отримувати теплоносій відповідно  до  рішення виконавчого комітету міської ради від 12 жовтня 2017 року № 474 «Про початок опалювального сезону 2017/2018 року», протоколу № 12 позачергового засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій з  24 жовтня 2017 року.


Під час проходження опалювального сезону 2017-2018 років на теплових мережах, термін експлуатації яких перевищує 30 років, ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА»  виникло 97 аварійних ситуацій, усунення яких  підприємство проводило у найкоротші терміни. Також причиною численних аварій на тепломережах є зміна гідравлічного режиму, яка пов’язана безпосередньо з хаотичним встановленням поквартирного автономного опалення. У такій ситуації підприємство змушене щорічно (при нормативі раз на 5 років) на початку кожного опалювального сезону проводити додаткові налагоджувальні роботи теплотехнічного устаткування.


Станом на 1 березня 2018 року заборгованість за отриманий природний газ, послуги транспортування та розподілу становила 264 077,18 тис. грн.:

-  НАК «Нафтогаз України» - 258 687,55 тис. грн.;

-  ВАТ «Кіровоградгаз» - 4 511,22 тис. грн.;

-  Укртрансгаз ПАТ філія ОГСУ - 878,42 тис. грн.


При цьому дебіторська заборгованість за надані послуги теплопостачання станом на 1 березня 2018 року становила 257 526,03 тис. грн.:

-населення - 65 867,60 тис. грн.;

-пільги та субсидії - 35 043,9 тис. грн.;

-бюджетні установи  - 19900,00 тис. грн.;

-інші споживачі - 2 321,90 тис. грн.;

-різниця в тарифах для населення - 100 134,39 тис. грн.;

-різниця в тарифах для бюджетних установ - 34 258,24 тис. грн.


Різниця між кредиторською та дебіторською заборгованістю станом на 1 березня 2018 року у сумі 6 551,15 тис. грн. безпосередньо пов'язана із стягненням з підприємства в примусовому порядку органами ДВС коштів на сплату штрафних санкцій, судових витрат, виконавчого збору, які не входять до структури тарифів на теплову енергію, а тому підприємство не має джерел відшкодування.


Незважаючи на значні проблеми у фінансово-господарській діяльності підприємства,  ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» проводило систематичну роботу по зменшенню кредиторської заборгованості за спожитий природний газ,  послуги його транспортування та розподілу. 


Розрахунки за природний газ здійснюються за 2 джерелами : 

-  відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 18 червня 2014 року № 217; 

- відповідно до Порядку фінансування видатків місцевих бюджетів на здійснення заходів з виконання державних програм соціального захисту населення за рахунок субвенцій з державного бюджету, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 4 березня 2002 року № 256.


Питання своєчасних розрахунків за послуги розподілу природного газу з ВАТ «Кіровоградгаз» знаходиться на постійному контролі у керівництва підприємства та міста:  тому поточна заборгованість щомісячно 100% сплачується до кінця розрахункового місяця.


Станом на 22 березня 2018 року залишок заборгованості перед ВАТ «Кіровоградгаз» погашений  у повному обсязі на загальну суму 2 426 531,35 грн. 


Станом на 22 березня 2018 року залишок заборгованості перед ВАТ «Кіровоградгаз» погашений  у повному обсязі на загальну суму 2 426 531,35 грн. 


Станом на 22 березня 2018 року залишок заборгованості перед ВАТ «Кіровоградгаз» погашений  у повному обсязі на загальну суму 2 426 531,35 грн. 


Значну підтримку фінансово-економічного стану підприємства було отримано від  міського голови, виконавчого комітету та депутатів міської ради 7 скликання м. Кропивницького.


Команда управлінців на чолі з Райковичем А.П. була першою за останні роки, представники якої глибоко і всебічно вивчили ситуацію із системою теплопостачання міста, здійснили  значний обсяг роботи по дотриманню органами виконавчої влади положень та нормативних актів у сфері ЖКГ,  по налагодженню плідної співпраці підприємств житлово-комунального сектору міста, стабілізації  фінансового стану теплопостачальних підприємств. Враховуючи, що ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА», на відміну від комунального теплопостачального підприємства міста, для проведення господарської діяльності не використовує кошти місцевого бюджету, для часткової стабілізації фінансового стану підприємства депутатами міської ради було розглянуто ряд питань та прийнято відповідні рішення, а саме:


-  27 червня 2017 року прийнято рішення щодо зменшення ставки орендної плати з 6% до 0,5%; 

-  було прийняте рішення щодо підтримання підприємства у наданні  розстрочення сплати  заборгованої за минулі роки орендної плати по рішенням суду;

-  своєчасне прийняття рішення про встановлення підприємству обґрунтованих тарифів на теплову енергію для всіх категорій споживачів та послуги з централізованого опалення для населення.


ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» виконує свої зобов’язання належним чином: своєчасно сплачується поточна плата за оренду ЦМК, у визначені терміни погашається реструктуризована заборгованість по орендній платі. На даний час проавансована оплата за оренду ЦМК за 2 квартал 2018 року.


Підприємство в повному обсязі виконує всі зобов’язання, визначені умовами договору оренди цілісного майнового комплексу, а саме забезпечує теплопостачанням споживачів всіх категорій, належним чином утримує орендоване майно, своєчасно сплачує орендну плату тощо. 


2709Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: