Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Тетяна Зозуля, прес-служба Кіровоградського обласного управління лісового та мисливського господарства
Дата: 31 січня 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2018/01/31/po-rizni-boki-chornoliskogo-natsionalnogo-parku.htm
суспільство, 31 січня 2018

По різні боки Чорноліського національного парку

Тетяна Зозуля, прес-служба Кіровоградського обласного управління лісового та мисливського господарства


За ініціативи обласної ради Кіровоградським обласним управлінням лісового та мисливського господарства спільно з кафедрою географії та геоекології державного педагогічного університету проведено «круглийстіл» з питань концептуальних підходів та засад щодо створення Чорноліського національного природного парку.


У роботі «круглого столу», який відбувся 12 лютого, взяли участь біля 30 чоловік – працівники лісового господарства, представники обласної ради та органів місцевого самоврядування Знам’янського району, органів виконавчої влади з питань охорони навколишнього природного середовища, земельних ресурсів, науковці та журналісти. Вів «круглий стіл» голова обласної ради Микола Сухомлин.


Основним завданням заходу було напрацювання пропозицій по доведенню до широкого кола громадськості інформації про можливе створення у перспективі Чорноліського національного парку.


На початку зустрічі її учасники оглянули ділянки на території заказнику загальнодержавного значення «Чорноліський» у Богданівському лісництві, на яких упродовж останніх 30 років заборонено майже усі види рубок. Відвідувачі мали змогу на власні очі переконатися у тому, який згубний вплив на насадження дуба має нинішній режим користування в заказнику. Стан насаджень пристигаючих і стиглих у більшості випадків незадовільний. У даних деревостанах поступово відбувається заміна головної породи, дуба, на супутні.


Із вступним словом про важливість збереження унікального за природними характеристиками Чорного лісу та переведення його території у статус національного парку виступив М. Сухомлин. Він підкреслив, що в Україні залишилося дві області – Кіровоградська і Вінницька, – котрі не мають національних парків. На виконання відповідного указу президента цей факт має прискорити дії громади та науковців Кіровоградщини, сказав М. Сухомлин.


З доповіддю про діяльність лісової охорони у напрямку збереження та примноження лісів Кіровоградщини виступив начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Іван Захарченко. Він навів переконливі аргументи, які виключають саму можливість створення на території Чорного лісу національного парку. При нині діючому режимі користування у заказнику «Чорноліський» відбувається перетворення лісоутворюючої породи на малоцінні насадження клену, граба та липи. А це унеможливлює виконання лісівниками їх основного завдання – вирощувати високопродуктивні насадження дуба черешчатого. До цього призводить заборона проводити рубки головного користування та прохідні, дозволені лише санітарні та очистка лісу від захаращення. Щоби зупинити процес заміни чорноліських дібров, необхідно змінити режим користування у заказнику і дозволити окремі види рубок на його території.


Начальник управління відзначив, що треба чітко визначитися з метою створення парку, вивчити усі аргументи на користь або недоцільність реалізації цього проекту і запропонувати їх на розгляд місцевій владі, а також широким колам громадськості.


Кіровоградські ліси виконують передусім захисну функцію, лісова охорона пильно стежить за дотриманням природоохоронного законодавства на території державного лісового фонду. Обсяги лісовідновлення в області постійно збільшуються. Нинішнього року буде створено 2500 гектарів лісу, що на чверть більше порівняно з 2008 роком.


 Створення національного парку на базі Чорного лісу призведе до згортання господарської діяльності двох лісгоспів – Чорноліського й Олександрівського, які є одними з найпотужніших у Знам’янському і Олександрівському районах, бюджетоутворюючими. Вони забезпечують робочими місцями півтисячі робочих і спеціалістів. Підприємства здійснюють відрахування у місцеві бюджети у сумі 2,5 млн. грн. та платежі до державних цільових фондів у сумі 3,6 млн. грн. За 2008 рік середньомісячна заробітна плата у цих лісгоспах становила понад 1650 грн.


Доктор географічних наук професор Анатолій Кривульченко наполягав на ідеї створення Чорноліського національного природного парку, що є стратегічним завданням у розвитку природно-заповідного фонду Кіровоградської області. За його словами, науковими засадами створення парку є концепції збереження ландшафтного і зокрема біотичного різноманіття.


У виступах науковців прозвучало, що без статусу національного парку Чорний ліс втратить свої унікальні лісові масиви та рідкісні рослини.


Як зазначила доцент кафедри географії та геоекології педуніверситету Валентина Мирза-Сіденко, на території Чорного лісу масово знищуються червонокнижні види таких рослин, як цибуля ведмежа та тюльпан дібровний. Крім того, у Чорному лісі є унікальний кизилово-дубовий масив, який становить цінність не лише для України. Загалом, згідно із міжнародною програмою ІРА, територія Чорного лісу віднесена до однієї з восьми найбільш цінних у Європі ботанічних територій.


Кандидат географічних наук Андрій Домаранський відмітив, що, на думку науковців, нинішній стан Чорного лісу дозволяє говорити про те, що внаслідок господарської діяльності людини він недостатньо оберігається. Тож створення національного парку може стати збалансовуючим фактором, коли будуть враховані інтереси і лісгоспів, і громад, і охоронців природного середовища.


Голова Знам’янської районної ради Тетяна Михайлова повідомила присутнім про те, що депутати району не дали згоди на створення нацпарку, обгрунтувавши своє рішення економічними факторами. Бюджет Знам’янського району наповнюється за рахунок Чорноліського лісгоспу. Його закриття може залишити місцеву казну без надходжень. До того ж створення парку зачіпає інтереси населення. Споконвіку мешканці навколишніх сіл користуються дарами лісу: збирають ягоди, гриби і лікарські рослини, заготовляють сіно, випасають худобу, займаються бджільництвом. Нацпарк же позбавить їх таких можливостей.


Про готовність підтримати рішення знам’янських депутатів заявили і представники олександрівських органів місцевого самоврядування. Про це повідомив директор Олександрівського лісгоспу Олександр Синявський, оприлюднивши лист голови Олександрівської районної ради про недоцільність створення на його території національного парку.


На думку учасників «круглого столу», без належного фінансування державою даного проекту годі й сподіватися на те, що його буде реалізовано.


Голова постійної бюджетної комісії обласної ради, колишній генеральний директор об’єднання «Кіровоградліс» Микола Ковальчук підкреслив важливу роль працівників лісового господарства у збереженні цілісної системи державного лісового фонду. За рахунок діяльності лісогосподарських підприємств фінансується до 70 відсотків лісовідновлювальних робіт.


В результаті дискусії учасники «круглого столу» дійшли спільної думки, що робота над створенням Чорноліського національного парку лише розпочинається. Необхідно визначити заходи по розробці Програми створення на території Кіровоградської області національного парку з боку наукових, юридичних та управлінських органів; розробити кошторис даного заходу; вивчити досвід інших регіонів у даному напрямку; до обговорення питання запросити широке коло науковців, громадськості та журналістів і т. ін.


Національному парку бути, але в далекому стратегічному майбутньому, підсумували учасники зібрання.


dklg.kmu.gov.ua

1935Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: