Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Валентина Остапчук, консультант з питань комунікацій Офісу Реформ Кіровоградського РВ АМУ
Дата: 15 грудня 2017
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2017/12/15/detsentralizatsija-odin-z-prioritetiv-2018-roku.htm
суспільство, 15 грудня 2017

Децентралізація – один з пріоритетів 2018 року

Валентина Остапчук, консультант з питань комунікацій Офісу Реформ Кіровоградського РВ АМУ
Децентралізація – один з пріоритетів 2018 року і завдячуючи діяльності Асоціації міст України нам вдалося відстояти інтереси громад при ухваленні Держбюджету - Прем’єр-міністр Володимир Гройсман.


Цього року у рамках Національного прес-клубу реформ «Децентралізація: підсумки та досягнення 2017 року, завдання на наступний рік», який проводить Асоціація міст України близь 100 представників медіа з усіх областей України мали нагоду поспілкуватись із Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, головою Асоціації міст України Володимиром Кличко та експертами з питань децентралізації Проекту «Пульс».



Під час виступу Прем’єр-Міністр наголосив , що вчасності , відкритості і публічності ухвалити Державний бюджет та ролі Асоціації міст України в підготовці головного кошторису країни. Окремий наголос було поставлено на тому, що децентралізація і розбудова інфраструктур громад – це пріоритети 2018 року. Буде побудовано 2000 нових об’єктів у громадах – школи, дитсадочки, басейни, громадський простір. Що саме будувати будуть вирішувати самі громади, оскільки саме на місці видніше, що саме потрібно будувати та розвивати.

У бюджеті передбачено Державний фонд регіонального розвитку в обсязі 6 млрд грн, субвенція на підтримку розвитку інфраструктури об’єднаних громад 1.9 млрд грн, субвенція на соціально-економічний розвиток регіонів 5 млрд грн. До 2020 року планується ліквідувати черги до дитячих садочків по всій Україні.

Голова Асоціації міст України Віталій Кличко підкреслив, що всі об’єднані спроможні громади будуть мати з 2018 року прямі міжбюджетні відносини з Держбюджетом і отримають кошти від інфраструктурної субвенції.

«Це було дуже складно, але ми відстояли право на розвиток для 665-ти нових муніципалітетів», – сказав мер Києва. Водночас, він додав, що нині слід працювати над ефективним використанням коштів.

Мер Києва зауважив, що столиця запровадила відкритий бюджет, і ця новація поширюється серед українських муніципалітетів. Віталій Кличко наголосив, що кожен громадянин може в режимі онлайн прослідкувати використання коштів місцевого бюджету, надходження до нього.

Під час засідання прес-клубу у Києві представники регіональних ЗМІ поставили цілу низку питань, що стосувались і територій і загальних для всіх викликів сьогодення у розрізі фінансування делегованих повноважень владі на місцях. 
1655Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: