Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Прес-служба Олександра Клименка
Дата: 1 червня 2017
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2017/06/01/rodovische-litiju-na-kirovogradschini-peredali-pidstavnim-osobam-i-zasekretili.htm
суспільство, 1 червня 2017

Родовище літію на Кіровоградщині передали підставним особам і засекретили

Прес-служба Олександра Клименка


Найбагатші в Європі українські літієві родовища повністю перейшли в приватні руки осіб, близьких до керівництва країни. Нікому невідома компанія зі статутним фондом усього в 10 тис. гривень монополізувала видобуток цього металу в Україні на 20 років. Про це на своїй сторінці у Facebook заявив лідер партії «Успішна країна» Олександр Клименко.


Політик нагадує, що українські родовища літієвої руди за своєю цінністю можна порівняти з покладами золота, оскільки цей метал - основний елемент у виробництві акумуляторів для смартфонів, ноутбуків і електроавтомобілів. За оцінками експертів, вже через п'ять років ємність ринку цих акумуляторів складе більше $ 45 млрд.


«Великий куш з цього гігантського пирога міг би потрапити в бюджет України. Справа в тому, що на території сіл Кіровоградської області знаходиться одне з найбільш великих і перспективних в Європі родовищ літієвих руд... Але в державну казну, як і у випадку з ураном, не надійде ні копійки», - констатує Клименко.


За його інформацією, Держгеонадра видали спеціальний дозвіл на видобуток літію нікому не відомому ТОВ «Укрлітійдобича». Компанія наділена ексклюзивним правом видобутку українського літію терміном на 20 років. При цьому шляхом рішення суду було засекречено абсолютно все – починаючи від квадратури родовища і закінчуючи кількістю тонн природного викопного.


Спочатку за літієву руду боролася компанія, засновник якої, як і в випадку з видобутком урану, був близький до Авакова. Однак виникла паперова тяганина, в результаті якої влада взяла за основу махінацій іншу компанію, створену набагато раніше, і змінила там власників.


50% статутного фонду згаданої «Укрлітійдобичі» - 5000 гривень - має фірма Harsam Ores FZE (ОАЕ). 45% - частка Ігоря Олексійовича Воронова, а 5% дісталося Олегу Вікторовичу Каднікову. Керує компанією Володимир Олександрович Рябінін.


«З урахуванням всієї нинішньої передісторії і недавнього уранового скандалу, нескладно припустити, що владні куратори просто вирішили прикритися іншими людьми», - вважає Клименко


За його оцінкою, немає сумнівів в тому, що розробляти це родовище ніхто не буде. Оскільки для видобутку необхідно, як мінімум, закупити дороге гірниче обладнання, провести складні і трудомісткі підготовчі роботи, а також найняти досвідчених кваліфікованих фахівців.


«Чи здатні «власники», за якими стоять Аваков, Яценюк, Порошенко та інші, будувати і творити? Питання радше риторичне. Упевнений, що зовсім скоро і дуже по-тихому вони перепродадуть родовище літієвих руд, як, втім, і уранових, транснаціональним компаніям зі своєю багатомільярдної маржею», - написав Клименко.


Українську владу політик звинуватив в тому, що вона «навіть не краде, а розпродає країну, не замислюючись ні про минуле, ні про майбутнє держави».


Нагадаємо, раніше, в березні 2017, Олександр Клименко заявив, що права на розробку покладів урану в Україні передали невідомій офшорній компанії. За його оцінкою, це зробить країну ще більш енергетично залежною і підвищить техногенну небезпеку для українців.


Читайте також:


Оточення Авакова через суд отримало найбільше в Європі родовище літію на Кіровоградщині


ЗМІ: Оточення Авакова, яке отримало дозвіл на розробку унікального родовища літію на Кіровоградщині, отримало ще дозволи на газові родовища (ВІДЕО)




2960Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: