Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області
Дата: 29 серпня 2016
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2016/08/29/use-scho-treba-znati-pro-difteriju.htm
суспільство, 29 серпня 2016

Усе, що треба знати про дифтерію

НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області


Дифтерія — гостра інфекційна хвороба, яка характеризується токсичним ураженням серцево-судинної, нервової систем та надниркових залоз, а також запальним процесом з фібринозним нальотом, який знаходиться в місці входу інфекції.


Раніше дифтерія була в основному захворюванням дитячого віку. Зараз усе змінилось — на дифтерію хворіють як діти, так і дорослі. Ураження життєво важливих органів та систем організму може привести до смерті хворого, особливо при несвоєчасному зверненні по медичну допомогу та пізно початому специфічному лікуванні.


Збудником дифтерії є мікроб — так звана дифтерійна паличка. Вхідними воротами інфекції найчастіше є слизові оболонки глотки, гортані та носа. Рідко збудник дифтерії проникає в організм через кон’юнктиву ока, шкіру, рани або слизові оболонки статевих органів.


Джерелом збудника дифтерії є хворі та безсимптомні носії (особи, у яких збудник міститься в організмі, але не викликає хвороби). Особливо небезпечними є хворі на дифтерію ротоглотки, бо вони найбільш активно виділяють збудника хвороби в зовнішнє середовище при диханні, кашлі та чханні.


Зараження інших людей проходить при вдиханні повітря, забрудненого збудниками дифтерії. Такий шлях передачі хвороби розповсюджений при недостатніх площі та об’ємі спальних приміщень та навчальних класів, поганій вентиляції приміщень і непроведенні профілактичних провітрювань; нерегулярному та неякісному проведенні прибирання приміщень.


Першими клінічними проявами цієї небезпечної хвороби є симптоми звичайної ангіни: біль і дертя в горлі, поява нальоту на мигдалинах, погіршення самопочуття та підвищення температури тіла.


Як уникнути захворювання на дифтерію


Потрібно дотримуватись норм розміщення дітей у таборах відпочинку, проводити регулярне провітрювання приміщень. При появі симптомів захворювання необхідно звернутися до лікаря для своєчасної діагностики та направлення на лікування. Дієвим є проведення профілактичного щеплення проти дифтерії, що дає змогу попередити розвиток важких форм хвороби та незворотних змін в організмі.



2305Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: