Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Центр громадських зв’язків КЛА НАУ
Дата: 29 липня 2015
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2015/07/29/lotna-akademija-za-pidtrimki-norvegii-dae-shans-kolishnim-viiskovim.htm
суспільство, 29 липня 2015

Льотна Академія за підтримки Норвегії дає шанс колишнім військовим

Центр громадських зв’язків КЛА НАУ

У вівторок, 28-го липня 2015 року у Кіровоградській Льотній Академії Національного Авіаційного Університету відбулися урочистості з нагоди випуску слухачів курсів перенавчання колишніх українських військових цивільним спеціальностям за кошти уряду Норвегії.

З нагоди святкової події навчальний заклад відвідали військовий аташе Посольства Королівства Норвегія в Україні Ханс Петтер Мідтун із дружиною. До початку урочистостей норвезькі гості встигли ознайомитися з навчальним закладом, урочисто відкрити куточок відпочинку у норвезькому стилі в навчальному корпусі для курсантів та викладачів КЛА НАУ, взяли участь у роботі створеного раніше «Клубу українсько-норвезького партнерства». Повістка денна засідання Клубу була стислою, але дуже важливою. По-перше, Президент Клубу начальник льотної академії д.т.н., професор Сергій Неділько звернувся до пана аташе із пропозицією стати Почесним Членом Клубу та безпосереднім куратором ініціатив Клубу щодо зміцнення і розвитку дружніх відносин між народами України та Норвегії, популяризації Норвегії в Україні, вивчення провідного норвезького досвіду в різних напрямках життєдіяльності суспільства і галузях народного господарства, пошуку шляхів адаптації норвезького досвіду до українських реалій, розвитку діалогу і співпраці між українським і норвезьким народами, громадськими організаціями, освітніми закладами та іншими зацікавленими інстанціями.

Високоповажний гість відповів своєю згодою та негайно під оплески присутніх отримав свідоцтво Почесного члену «Клубу українсько-норвезького партнерства». Після цього пан Ханс Петтер Мідтун разом з іншими членами Клубу затвердив план роботи Клубу на 2015/16 навчальний рік та виступив із промовою про важливість та необхідність взаємодії українців з норвежцями у різних формах та напрямках.

Нагадаємо, що співпраця Кіровоградської льотної академії НАУ з Норвегією за участю благодійних фондів «Міжнародний фонд соціальної адаптації» та «ЄвроАзія» почалося ще в минулому році і з часом тільки набирає сили й активності. Реалізовано вже цілий ряд дій, спрямованих на зміцнення, розвиток і розширення відносин колективу КЛА НАУ із норвезьким університетом Нурланд та рядом інших норвезьких інституцій.

Головним напрямом співпраці на сьогодні є участь КЛА НАУ у проекті «Україна-Норвегія» щодо соціальної адаптації колишніх військових та членів їх сімей шляхом перенавчання цивільним спеціальностям. Першим досвідом участі льотної академії у проекті стало перенавчання групи слухачів, сформованої відповідно до умов проекту, силами факультету менеджменту КЛА НАУ на спеціальність «Організація підприємницької діяльності». Її випуск відбувся 16 лютого 2015 року. Перший крок став вдалим й підтвердив спроможність та потужність нашого навчального закладу, відкриваючи шлях до подальшої співпраці.

Отже, 28 липня вже дві групи слухачів з числа звільнених у запас військовослужбовців Збройних Сил України та інших силових структур та членів їх сімей отримували норвезькі свідоцтва про закінчення курсів. Одна з груп пройшла навчання відповідно до вже знайомої програми здобуття знань та навичок підприємницької діяльності, члени другої стали першопрохідцями перенавчання на спеціальність «аварійне обслуговування та безпека на транспорті», пов’язану із рятуванням постраждалих та запобіганням небезпечних ситуацій.

Урочистості розпочалися гімнами України та Норвегії у виконанні Кіровоградського муніципального духового оркестру. Начальник льотної академії Сергій Неділько першим звернувся до присутніх, наголосив на неперевершеному значенні події, яка відбувається, висловив подяку усьому норвезькому народу та уряду в особі присутнього пана аташе.

Також керівник академії подякував особисто Ханс Петтеру та його дружині за знайдену ними можливість відвідати Кіровоград, взяти участь у святковій церемонії, й висловив надію на подальшу плідну співпрацю.

Високоповажний норвезькій гість також виступив із змістовним та емоційним зверненням до учасників урочистостей. Він висловив своє захоплення від нашого міста та України, яку із задоволенням пізнає, подорожуючи разом з дружиною. Підкреслив, що на його думку, саме українській дивовижний народ є головною цінністю країни та вартий на повагу та підтримку світової спільноти. Також Ханс Петтер відзначив схожість наших країн та народів, побажав всім нам миру та добробуту.

Після цього, майже 70 випускників мали нагоду пройтися по килимовій доріжці під оплески присутніх, для того, щоб отримати відповідні документи із рук військового аташе Посольства Королівства Норвегія в Україні, удостоїтися рукостискань Президентів благодійних фондів – організаторів проекту, начальника льотної академії. Першою, після отримання ними свідоцтв, випускників привітала заступник голови Кіровоградської ОДА Віта Атаманчук.

Також гостями були підведені підсумки конкурсу проектів щодо популяризації Норвегії в Україні серед курсантів КЛА НАУ. Три групи авторів отримали відповідні дипломи переможців та грошові премії, а для курсантів, які посіли перше місце, крім того передбачена поїздка до Норвегії із відвіданням університету Нурланд та авіаційного музею у місті Будё.

У якості подарунка для всіх присутніх відбувся виступ відомого кіровоградця - чемпіону світу та Європи із силового жонглювання майстра спорту Сергія Шевченко з одним із його кращих вихованців. Від курсантів академії пролунала українська пісня.

Насичений подіями день став черговим етапом укріплення та розширення відносин Кіровоградської льотної академії НАУ із Норвегією, адже протягом нього було обговорено значну кількість ймовірних наступних кроків. За підсумками переговорів, що відбулися, з абсолютною впевненістю можна сказати, що українсько-норвезькі відносини вже стали провідним вектором міжнародного співробітництва академії, а на колектив навчального закладу у найближчій час чекає багато нових цікавих проектів!

5922Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: