Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: управління інформаційної діяльності Кіровоградської ОДА
Дата: 4 червня 2013
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2013/06/04/perehid-z-importnogo-gazu-na-palivo-vlasnogo-virobnitstva-krok-u-naprjamku-energetichnoi-nezalezhnosti.htm
суспільство, 4 червня 2013

Перехід з імпортного газу на паливо власного виробництва – крок у напрямку енергетичної незалежності

управління інформаційної діяльності Кіровоградської ОДА

Перехід з дорогого імпортного газу на відновлювальні види палива власного виробництва – крок у напрямку енергетичної незалежності держави – наголошує Президент України. Сьогодні голова обласної державної адміністрації Андрій Ніколаєнко взяв участь у засіданні Ради виробників альтернативних видів палива та обладнання при ОДА, що відбулося в Олександрівці


Перед початком засідання учасники Ради відвідали Олександрівську дільницю ТДВ "Інтерресурси" з виробництва трісок, а також ознайомилися з роботою котельної центральної райлікарні, що працює на трісці.

Як повідомив генеральний директор ТДВ "Інтерресурси" Кирило Москаленко, на підприємстві встановлено сучасне обладнання для виготовлення альтернативного виду палива – трісок з відходів деревообробки.

Всього, за словами Кирила Москаленка, за минулий опалювальний сезон на котельні, що опалюють соціальні об’єкти району, підприємством було заготовлено та поставлено 19 тисяч кубометрів альтернативного виду палива. Якщо раніше усі відходи деревообробки не перероблялися, а вивозилися у великих обсягах на звалище, то з початком впровадження в області програми з енергозбереження, тріски в Олександрівському районі стали популярним видом палива, так само, як в області паливні пеллети та брикети, реальною альтернативою значно дорожчим газу та вугіллю. На сьогодні котельнями, що працюють на трісці, в Олександрівці опалюються соціальні об’єкти, зокрема, райлікарня, школи, дитячі садочки – всього на площі в 10 тисяч квадратних метрів. Крім того ще 3 котельні на трісці обігрівають низку об’єктів в обласному центрі.

Завдяки використанню нового виду палива та застосуванню сучасних енергозберігаючих технологій вперше за останні два десятиріччя вдалося забезпечити у районній лікарні оптимальний температурний режим, пацієнти та лікарі відтепер знаходяться у теплих приміщеннях, почуваються комфортно, адже до модернізації коефіцієнт корисної дії на старих котлах був низьким, а втрати тепла становили від 30 до 40%. Зекономлено значні бюджетні кошти, які спрямовуються відтепер на розвиток лікарні, на закупівлю сучасного медичного обладнання, розвивається соціальна сфера.

Звертаючись до учасників засідання ради виробників альтернативних видів палива та обладнання Кіровоградської області, Андрій Ніколаєнко відзначив, що з початком впровадження в області програми з енергозбереження, з початком виробництва та впровадження альтернативних видів палива та сучасних котлів, що працюють на біопаливі, на Кіровоградщині розпочалася нова епоха, яка ознаменувалася рішучими практичними кроками у напрямку зменшення споживання та поступової відмови від традиційних дороговартісних видів палива – імпортного газу та вугілля.

– Те, що ми сьогодні побачили в "Інтерресурсах", яскравий приклад, як не на словах, а на практиці у нас, в області, реалізується завдання Президента України щодо зменшення споживання імпортованого природного газу та впровадження альтернативних видів палива. В Олександрівському районі, де великі площі зайняті лісом, тріска, паливні брикети та пеллети, що виготовляються з відходів деревообробки, вигідна сировина, що йде на добру справу, а не на вітер, – наголосив голова ОДА.

– Перехід з дорогого імпортного газу на відновлювальні види палива власного виробництва – це крок у напрямку енергетичної незалежності нашої держави, це те, на чому постійно наголошує Президент України. І на сьогодні ми маємо усі можливості для того, щоб розвивати альтернативну енергетику на Кіровоградщині. В області доволі сировинної бази для виготовлення альтернативних видів палива, є промисловий потенціал, наукові та технологічні розробки, які вже втілюються у життя, зокрема, виробництво на "Дозавтоматах" власних пеллетних котлів. Іншої альтернативи у нас немає, – зазначив Андрій Ніколаєнко.

Справді не має сенсу надалі опалювати соціальні об’єкти, житлові будинки та промислові підприємства грошима, які бюджет викидає на імпортний газ. Настав час забезпечити регіон енергоносіями власного виробництва. Це шлях, по якому сьогодні прямують усі провідні країни світу, – така думка і учасників засідання – керівників територій, провідних фахівців галузі. – Тож обласна влада підтримуватиме усіх виробників в області, таких як "Інтерресурси", які активно розвивають на Кіровоградщині альтернативну енергетику, – відзначив Андрій Ніколаєнко.

Голова облдержадміністрації поставив завдання кожному голові РДА проаналізувати можливості району щодо використання сировини і потреби району, особливо у соцсфері – щодо переведення об’єктів на дешевші види палива. Адже не всі райони активно взялися за альтернативну енергетику, тому роботи вистачить усім.


4072Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: