Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Управління преси та інформації ОДА
Дата: 13 травня 2013
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2013/05/13/medichna-reforma-groshi-pidut-za-patsientami-a-ne-za-lizhkami.htm
суспільство, 13 травня 2013

Медична реформа: гроші підуть за пацієнтами, а не за ліжками

Управління преси та інформації ОДА

У рамках реформування медицини голова облдержадміністрації Андрій Ніколаєнко наполягає на тому, щоб регіон серйозно й інноваційно підійшов до зміни підходів у наданні медичної допомоги. 

 

- Той підхід у медицині, який ми маємо сьогодні, на жаль, далекий від ідеалу. Сьогодні у пріоритеті – не вилікувати людину, а заповнити нею ліжко-місце. І доки це триватиме, доти матимемо проблеми. У нас достатньо фахівців, які можуть проявити інноваційність і запропонувати вихід із цієї ситуації. Гроші мають ходити за пацієнтом, а не за ліжком. Тобто, фінансування повинне відбуватися з розрахунку на потреби людини, а не місця у лікувальному закладі, як це відбувається зараз, - пояснює очільник області.

Саме тому в Україні визріла необхідність проведення медичної реформи. Фахівці зазначають, її головний пріоритет – розвиток первинної медичної допомоги та сімейної медицини. Тож зараз в області поступово створюються центри надання первинної меддопомоги. Рішення про появу таких закладів прийняли уже 17 територій. Решта мають визначитися до кінця місяця. Цього вимагає голова ОДА, такими є умови створення інституту сімейної медицини під час реалізації усього комплексу реформ в галузі охорони здоров'я.

- Стратегічна мета, яку поставив Президент, ініціюючи реформу медицини, це з одного боку доступна і якісна лікарська допомога, а з іншого – покращення стану здоров’я людей. На цей рік маємо завдання модернізувати первинну ланку медичної допомоги. Мова йде про створення центрів з надання первинної медичної допомоги, розширення мережі та оснащення амбулаторій. По суті, сьогодні робиться впевнений крок до сімейної медицини, про яку до цього часу дуже багато говорилося, але не вживалося системних організаційних заходів, - зауважує Андрій Ніколаєнко і уточнює, що разом із тим реформа передбачає не тільки створення належних умов для пацієнтів, а й збільшення зарплат медиків, їх професійну підготовку і покращення кваліфікації.

4197Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: