Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: kirovograd24.com - за матеріалами Управління преси та інформації ОДА
Дата: 5 березня 2013
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2013/03/05/andrii-nikolaenko-ja-osobisto-prokontroljuju-schob-djuts-buv-dostupnii-dlja-ditok-iz-osoblivimi-potrebami.htm
суспільство, 5 березня 2013

Андрій Ніколаєнко: Я особисто проконтролюю, щоб ДЮЦ був доступний для діток із особливими потребами

kirovograd24.com - за матеріалами Управління преси та інформації ОДА

Вчора, по закінченні апаратної наради голова облдержадміністрації Андрій Ніколаєнко провів прес-конференцію для журналістів обласних ЗМІ щодо ключових напрямків нових соціальних ініціатив Президента України. Андрій Іванович зазначив, що нові соціальні ініціативи Президента України мають 3 ключові блоки і детально охарактеризував кожен із них, з огляду також і на регіональні особливості подальшої реалізації завдань Глави держави. 

- Перший напрям нових соцініціатив направлений на підвищення якості життя для сімей з дітьми. І за цим напрямком уже багато зроблено. Але планується і подальше підвищення виплат як сім'ям, які виховують дітей, так і сім'ям з дітьми-інвалідами. І підвищення це – на серйозні суми, - наголосив Андрій Ніколаєнко. Зокрема, кожна малозабезпечена сім'я отримає в середньому додаткове зростання доходів до кінця нинішнього року на 619 грн., а у наступному році – на 976 грн. Окрема увага дітям з особливими потребами – розмір допомоги для догляду за дитиною-інвалідом, яка потребує постійного стороннього догляду, буде збільшено у півтора рази, що дасть кожній сім'ї додатково від 243 до 302 гривень щомісяця залежно від віку дитини. Збільшиться у нинішньому році і соціальна допомога на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які мають інвалідність.

Наступний напрям стосується всебічного розвитку кожної дитини. "Діти окрім якісної освіти, мають отримувати і всебічний розвиток", - вважає голова облдержадміністрації. Цьому напрямку чималу увагу він приділив під час апаратної наради. Андрій Ніколаєнко наголошує, що робота влади усіх рівнів у регіоні у напрямку підтримки розвитку дитячої творчості буде посиленою. - Окрім реконструкції обласного ДЮЦ, ми підтримуватимемо такі центри по всій області, - наголосив голова облдержадміністрації. Він запевнив, що жоден ДЮЦ не закриють, а навпаки – робота таких закладів наповнюватиметься новим змістом.

У контексті реалізації іншої складової нових соцініціатив – забезпечення сімейного затишку й опіки кожної дитини, за словами керівника області, про дітей, а особливо у кризових сім'ях, має подбати і влада - допомогти і батькам, і дітям, які потребують такої підтримки. Як зауважив Андрій Ніколаєнко, в області таких сімей виявлено більше 4,5 тисяч, і кожна з них, переконаний голова облдержадміністрації, повинна бути забезпечена соціальним супроводом. 

- Є потужна армія соціальних працівників, в тому числі і на Кіровоградщині. Усі вакансії соціальних інспекторів мають бути заповнені, до того ж фаховими спеціалістами. Кризові сім'ї мають бути під постійною увагою місцевої влади, - наголосив голова облдержадміністрації. Звертаючись до представників обласних ЗМІ, голова облдержадміністрації закликав і журналістів доносити інформацію про соцініціативи населенню, щоб і самі діти знали, що мають право на особливу увагу не лише від батьків, а й від влади в особі соціальних працівників. А окрім виділеного головою облдержадміністрації напрямку, даний блок, стосується і забезпечення дітей-інвалідів умовами для виховання у сім'ї, розширення мережі центрів матері та дитини, вчасної медико-соціальної реабілітації дітей із вродженими вадами.

В центрі уваги мас-медіа, під час прес-конференції, як і обласної влади, у щоденній роботі – лікувальні заклади для дітей та заклади для розвитку творчих здібностей наймолодших жителів області.  Конкретні питання журналістів перевели розмову із головою облдержадміністрації про нові соціальні ініціативи Президента України у більш предметну площину реалій сьогодення для регіону. Зокрема, журналіст тижневика "Україна-Центр" Оксана Гуцалюк поцікавилася станом дитячої обласної лікарні, адже питання ремонту цього закладу і взагалі його суттєвого оновлення уже давно на часі. Обласна влада має серйозні плани щодо оновлення обласної дитячої лікарні, і цю позицію Андрій Ніколаєнко вкотре підтвердив.

- Однозначно, обласній дитячій лікарні буде приділено велику увагу, набагато більшу ніж у минулі роки. Але вирішення проблем, які там є, а це не лише матеріальні питання, а й кадрові та організаційні – виходить за межі одного року. Проте дуже важливо вже у цьому році провести кардинальні зміни у закладі, щоб і колектив, і діти, які там лікуються, і їхні батьки розуміли – лікарня рухається вперед, - підкреслив Андрій Ніколаєнко.

Не задовольняє голову облдержадміністрації розмір приміщення, де зараз розташована обласна дитяча лікарня, воно однозначно замале для такого закладу. Тому розглядається можливість розміщення окремих відділень лікарні на базі спеціалізованого лікувального закладу, що обслуговує працівників Інгульської шахти. За словами Андрія Ніколаєнка, там є вільні площі, які можна використати під певні відділення обласної дитячої лікарні. Наразі ведуться розрахунки, скільки це коштуватиме обласному бюджету і відпрацьовується офіційна процедура передачі приміщень лікарні Інгульської шахти з державної у комунальну власність. 

На продовження теми – прокоментував Андрій Ніколаєнко і позицію обласної влади щодо дитячої лікарні "Добруджа": "Це центр, яким можна по-справжньому пишатися, адже це найбільш підготовлений заклад в області для роботи із дітьми-інвалідами. І результати цієї роботи дійсно є". Згадав Андрій Ніколаєнко про візит до цього закладу колишнього віце-прем'єра Сергія Тігіпка і про домовленість матеріальної підтримки лікарні.

Після характеристики головою облдержадміністрації стану і подальших кроків щодо розвитку провідних дитячих лікувальних закладів увага медійників переключилася на іншу президентських складову соцініціатив, покликану забезпечити всебічний розвиток малечі. Зрозуміло, що ключовою ланкою у цьому процесі мають стати гурткова та секційна робота як у школі, так і за її межами, а також у центрах дитячо-юнацької творчості, де діти займають у позаурочний час. І під час апаратної наради, і під час прес-конференції Андрій Ніколаєнко неодноразово згадував про недобудований обласний ДЮЦ. Редактор газети "Народне слово" Валентина Бажан запитала у голови облдержадміністрації про долю прилеглих будівель до ДЮЦу, які планували віддати під супермаркет.

"Супермаркету там точно не буде. Принаймні за моєї каденції", - заявив Андрій Ніколаєнко. Він додав, що обласна влада знайде аргументи, щоб зацікавити потенційного інвестора добудувати цей об’єкт. А щодо ремонту нинішнього приміщення ДЮЦу, то Андрій Іванович пообіцяв, що  перегляне план реконструкції будівлі та візьме на особистий контроль питання доступу до його приміщень діток із особливими потребами.

4842Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: