Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Програма "Здоров'я жінок України"
Дата: 15 лютого 2013
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2013/02/15/kontratseptsija-mrii-zdiisnjujutsja-.htm
суспільство, 15 лютого 2013

Контрацепція. Мрії здійснюються!

Програма "Здоров'я жінок України"

Історія внутрішньоматкової контрацепції починається з 1909 року, коли німецький гінеколог Р.Ріхтер запропонував для запобігання вагітності вводити в порожнину матки дві-три шовкові нитки, скручені у кільце. Через кілька років інший німецький гінеколог Е.Грефенберг видозмінив це кільце, ввівши у нитку шовкопряда дротину з “німецького срібла” – сплаву міді, нікелю й цинку.

 

У 1928 pоці вчений повідомив про позитивні результати, отримані ним в процесі застосування внутрішньоматкових засобів різної конструкції, – кілька сотень пацієнток успішно використовували цей метод упродовж десяти років. За деякий час, тобто в 1936 році, японський лікар Тереї Ота запропонував засіб у вигляді золотого або позолоченого кільця, в центрі якого спицями прикріплено маленький диск.

У 1959 pоці учені Дж.Оппенгеймер (Ізраїль) та І.Ішихама (Японія), незалежно один від одного, оголосили про нові внутрішньоматкові контрацептиви, застосування яких дало цікаві результати. Ці повідомлення ознаменували початок нової ери внутрішньоматкової контрацепції, що, разом з успіхами у хімії полімерів, стало поштовхом до створення нових перспективних видів внутрішньоматкових протизаплідних засобів.

Як вони діють?! Сьогодні широко застосовують два види внутрішньоматкових спіралей. Перший - медикаментозні зі вмістом міді, другий – спіралі, що виділяють гормони.

Ефективність різних видів ВМК є неоднаковою. Для немедикаментозних поліетиленових засобів вона становить 92 відсотки; медикаментозних – 98-99 відсотків.

Зручність ВМС полягає в нечастому – раз у 3-5 років, залежно від виду “спіралі”, введенні контрацептива, що дає можливість сучасній жінці роками не турбуватися про небажану вагітність. Наявність ВМК не створює незручностей під час статевого акту і дозволяє партнерам почувати себе комфортно та вільно.

Яким привабливим та надійним не є метод ВМС, він, на жаль, не ідеальний. Існує група жінок, яким експерти ВООЗ взагалі не рекомендують внутрішньоматкові “спіралі”, зокрема: дівчатам та молодим жінкам, котрі не народжували; хворим із злоякісними пухлинами тіла, шийки матки та піхви; за підозри на вагітність; жінкам із гострими запальними захворюваннями органів малого таза.

Існує велика група осіб, у яких ризик від використання ВМС досить високий, і лише лікар може визначити доцільність користування цим методом. Лікарський нагляд потрібен буде і після введення “спіралі”, принаймні раз на 6 місяців потрібно навідуватися до кабінету фахівця. Таке спостереження допоможе своєчасно виявити і усунути ускладнення від ВМС типу болю, кровотеч у міжменструальному періоді та збільшення об’єму крові, яка втрачається під час місячних, запальних захворювань органів малого таза тощо.

Вам потрібно знати:

Частота ускладнень при використанні ВМС значно вища у жінок до 20 років і після 45 років. Єдиної думки щодо медичних дій у випадках, коли, за наявності ВМС, виникає маткова вагітність, серед вчених немає. Більшість із них рекомендує переривати таку вагітність, хоча є дані про те, що ВМС не впливає негативно на розвиток плода, але значно збільшує ризик самовільного аборту та передчасних пологів.Частота експульсій (вигнання) внутрішньо-маткового контрацептива коливається від 0,7 до 30 відсотків, причому більшість таких випадків спостерігається в перші 3-4 місяці після введення ВМК, а через 3-4 роки реєструються лише поодинокі випадки експульсій.Після видалення ВМК 40% жінок вагітніють протягом першого місяця, 75 відсотків – через 4 місяці, 90 відсотків – до кінця першого року.Застосування методу ВМК у тих, хто ще не народжував, донині є предметом дискусій і вирішується у кожному випадку індивідуально.Експерти ВООЗ вважають недоцільним використання ВМК в осіб, які мають двох і більше сексуальних партнерів, у зв’язку із значним підвищенням ризику запальних захворювань.

4408Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: