Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Програма "Здоров'я жінок України"
Дата: 7 лютого 2013
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2013/02/07/kontratseptsija-mrii-zdiisnjujutsja-.htm
суспільство, 7 лютого 2013

Контрацепція. Мрії здійснюються!

Програма "Здоров'я жінок України"
Гормональна контрацепція: Знайомство зблизька
 
Сучасне фармацевтичне виробництво пропонує чимало препаратів гормональної контрацепції. Існують суворі вимоги до новітніх гормональних засобів: висока ефективність при мінімальній дозі гормонів, нешкідливість для здоров’я, простота в застосуванні, збереження фізіології та психології сексуального життя, цінова доступність. Чи не найбільшу групу із усіх препаратів складають комбіновані контрацептиви. Вони бувають моно-, дво- і трифазні. Давайте розглянемо деякі з них.
Препарати монофазного типу містять постійну дозу гормонів для всього періоду менструального циклу. В упаковці знаходимо 21 таблетку одного кольору. Вживати треба по 1 таблетці з 5-го дня після початку менструації, якщо немає інших вказівок. Коли випито всі таблетки, роблять перерву на 7 днів, під час якої і настає менструація. Приймання монофазних препаратів найбільше поширене в світі. Це зумовлене їх високою надійністю, доброю переносністю і вираженою лікувальною дією у випадках деяких гінекологічних захворювань.
 
Впровадження препаратів дво- і трифазного типів стало новим етапом у розвитку гормональної контрацепції. Їхня дія ґрунтується на доборі різних доз гормонів, залежно від дня циклу – відбувається коливання рівня гормонів, як і за нормального менструального циклу. Це препарати, що унікально поєднали у собі високу контрацептивну надійність і максимальну подібність до нормального гормонального стану жінки. Контрацептиви цих груп також здебільшого мають в упаковці 21 таблетку. Але у двофазних вони двох кольорів, у трифазних – трьох кольорів.
 
Альтернативою комбінованим естроген-гестагенним препаратам є група чисто прогестинових контрацептивів. Якщо оперувати медичними термінами, варто сказати, що вони не містять естрогенного компонента і складаються з мікродоз синтетичних гестагенів. А перевагою цих препаратів є дуже низька кількість ускладнень з боку серцево-судинної системи, печінки, процесу згортання крові – тобто тих, які викликані естрогенами.
 
Чисто прогестинові препарати приймають у постійному режимі по 1 таблетці, починаючи з 1-го дня менструації щоденно упродовж 6-12 місяців, за умови доброї переносності та відсутності побічних явищ. Ефективність застосування таких препаратів дуже висока.
 
Одним із менш поширених, але досить ефективних методів гормональної контрацепції є ін’єкції протизаплідних препаратів, які не містять в своєму складі естрогенів. Вони поєднують у собі кілька властивостей:
– ці препарати забезпечують високий контрацептивний ефект упродовж місяця після однієї ін’єкції;
– технічно їх вводити нескладно, і це ніяк не пов’язане з часом коїтусу;
– вони не містять у складі естрогенів і тому не викликають побічних реакцій, які характерні для останніх;
– ін’єкційні контрацептиви не пригнічують лактації, що важливо для запобігання вагітності у післяпологовому періоді та під час годування дитини.
 
3939Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: