Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Програма "Здоров'я жінок України
Дата: 31 січня 2013
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2013/01/31/mifi-ta-kontratseptsija-abo-koli-ne-treba-viriti-v-kazku.htm
суспільство, 31 січня 2013

Міфи та контрацепція, або коли не треба вірити в казку

Програма "Здоров'я жінок України
І всьому виною банальна лінь, бо не хочеться запитати у людей знаючих. Тоді з уст в уста передаються найнеймовірніші розповіді про те та про се. І все б нічого, коли б у деяких випадках це не шкодило нашому здоров’ю.
 
Міф 1. Протизаплідні таблетки викликають безліч побічних ефектів
 
Ще на початку 90-х років минулого століття в США провели низку цікавих досліджень. Виявляється, у повсякденному житті ми часто добровільно та неусвідомлено ризикуємо. Так, при курінні – із 100 тисяч осіб у 500 виникають серйозні проблеми зі здоров’ям; при їзді на мотоциклі – із 100 тисяч водіїв 100 потрапляють у смертельні аварії; при їзді на автомобілі зі 100 тисяч ризикують 17; при гормональній контрацепції у тих, хто курить, із 100 тисяч – 10; при вагітності та пологах у розвиненій країні – 10; при грі у футбол – 4; при гормональній контрацепції у тих, хто не курить, - лише 1,3. Сьогодні ризик застосування протизаплідних таблеток зводиться до нуля, адже в останні кілька років з’явилися сучасні, низькодозовані препарати зі збалансованим і вдалим поєднанням гормонів. А тому оральні контрацептиви не викликають серйозних ускладнень, і жінки, які практично здорові, можуть і повинні їх вживати. Але тільки після консультації з фахівцем.
 
Міф 2. Тривалий систематичний прийом гормональних контрацептивів шкодить здоров’ю
 
Але чи знаєте ви, що саме під час перерв у застосуванні оральних контрацептивів незапланована вагітність настає в кожної четвертої жінки. Та й давно доведено, що комбіновані протизаплідні таблетки сприятливо впливають на репродуктивну систему. А захисний ефект кращий тоді, коли прийом таблеток розпочинається у молодому віці. Крім того, частота безпліддя у жінок, які використовували гормональні контрацептиви, виявилася в сотні разів меншою, ніж у їх ровесниць, що не вживали такі препарати. А тому спеціалісти рекомендують приймати протизаплідні таблетки так довго, як існує потреба уникнути небажаної вагітності.
 
Міф 3. Жінки довго не можуть завагітніти після того, як закінчили прийом пігулок
 
Звичайно, одразу наступного дня жінка не завагітніє. Але вірогідність запліднення у перший місяць навіть зростає. А призначення гормональних контрацептивів для лікування певних форм безпліддя – поширене явище. Яєчники завдяки таблеткам отримують перепочинок і потім починають працювати з новими силами.
 
Міф 4. Перерваний статевий акт - природний та простий засіб захисту, і ніяких побічних ефектів!
 
“Кохана, покладися на мене – все буде добре” – від таких слів кожна жінка втратить голову. А не варто. Бо як би не контролював себе чоловік, яких вольових зусиль не докладав, а деякі процеси в його організмі відбуваються несвідомо. Фізіологія сильної статі влаштована так, що частина сперматозоїдів виділяється разом зі змазкою ще до сім’явиверження і навіть найдосвідченіші партнери тут безсилі. Та й розслабитися під час любовних утіх не вдасться, бо в голові крутитиметься одне: лиш би не проґавити слушний момент.
 
Своєрідну роль також відіграє і деякий психологічний момент. З одного боку, жінка хоче перекласти усю відповідальність за “вічну” проблему на плечі чоловіка, а з іншого - справжній мачо радий старатися, бо почувається ледь не героєм, від якого залежить доля усього світу. Тому вкотре хочеться наголосити: перерваний статевий акт досить ненадійний метод контрацепції. Така вже реальність.
 
Міф 5. У перший місяць після аборту завагітніти нереально
 
Так, організму потрібен деякий час на відновлення, бо аборт – це операція, що супроводжується шоком. Мине місяць, два, допоки втрясеться гормональний хаос, загояться тілесні та душевні рани. Але при цьому овуляція, вихід готової до запліднення яйцеклітини, може настати вже на 14-тий день після виконання медичного аборту, ще до менструації. Таким чином, одразу після аборту жінка знову вагітніє.
 
Міф 6. Таблетки екстреної допомоги виручать завжди
 
“Пігулки наступного ранку” – один із засобів захисту, який дуже швидко набув популярності. Одна таблеточка – і жодних проблем. І справді, ефективність методу сягає 96%. Але за умови, що з моменту “незахищеного” статевого контакту минуло не більше 3 діб. Коли спливло 72 години – про результат говорити просто недоцільно! Спеціалісти не втомлюються наголошувати, що невідкладна контрацепція дуже шкідлива, особливо для несформованого організму молодої дівчини. Це гормональний стрес і таблетки можна приймати максимум двічі на рік у випадку, якщо порвався презерватив, забули скористатися гормональними препаратами, після зґвалтування. У сфері інтимних стосунків, делікатній, повсякденній, хвилюючій та відповідальній водночас, не варто покладатися на поради друзів чи знайомих.
 
Домисли, міфи, казки, уявлення чи замовчування пікантних тем можуть негативно вплинути на здоров’я чоловіка і жінка. Варто пам’ятати, що тільки лікар може визначити “плюси” та “мінуси” контрацептивів і підібрати майже “ідеальний” протизаплідний засіб для вас!
5267Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: