Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: вчора, 15:12
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2024/10/04/hto-dopomagae-kropivnichanam-jaki-zaznali-zbitkiv-pid-chas-dronovoi-ataki.htm
новини, вчора, 15:12

Хто допомагає кропивничанам, які зазнали збитків під час дронової атаки (ВІДЕО)



Кропивничанка Віталія Юрковська, на подвір’я якої 18 вересня 2024 року впав російський дрон, не отримала акт про пошкодження майна. Жінка хвилюється, що через це грошова компенсація затримається й вона не встигне відновити будинок до зими.


Про це Віталія Юрковська розповіла Суспільному.


Після падіння російського дрона загинув чоловік Віталії. Будинок, де жила бабуся — зруйнований, вона під час дронової атаки отримала травми. Гараж, два автомобілі, лазня, дім, де жили з чоловіком та двома дітьми — пошкоджений. Нині живуть у родичів, сказала жінка.


"У мене одна дитина з інвалідністю, жити нам немає де. У будинку немає жодного цілого вікна, вилетіли всі міжкімнатні двері. Дах не відомо на чому тримається, його розірвало вибуховою хвилею".


Зі слів Віталії, отримала на поховання чоловіка дві його пенсії — 46 тисяч гривень, витратила сто тисяч.


"Ті дві пенсії, що отримали на поховання, мій чоловік сам заробив".


Жінка розповіла, що отримала допомогу від Червоного хреста будівельні матеріали — плівку та дошки. Комісія щодня приходить обстежувати пошкоджене майно, та акт з висновком їй поки не надали.


За підрахунками Віталії, на відновлення пошкодженого житла потрібно від 700 тисяч до одного мільйона гривень. Вона хвилюється, що відремонтувати будинок до зими не встигне.


Внаслідок падіння російського дрона 18 вересня пошкоджені 28 будинків. Найбільше два — де на подвір'я вправ "шахед" та сусідній. Чи аварійні ці будівлі, визначить будівельно-технічна рада, сказав начальник міського відділу з питань надзвичайних ситуацій Сергій Коваленко.


"Ми вносимо дані у державну програму реєстрації пошкодженого майна, щоб під час реєстрації людини на відшкодування збитків в рамках державної програми не було недоречностей, що щось не врахували, або забули".


Чим допомогла власникам пошкоджених будинків громада, пояснив заступник міського голови Кропивницького Олександр Мосін.


"Працівники комунальних підприємств допомогли прибрати та вивезти сміття. Департамент соціальної політики працює щодо виплати одноразової фінансової допомоги родині загиблого".


Одноразова допомога становить десять тисяч гривень. Її надають у разі пожежі тим, у кого дохід на одного члена родини не перевищує два прожиткових мінімуми. Цього тижня акти щодо пошкоджень будівель будуть готові, сказав Олександр Мосін.


"Потім комісія розгляне акти і визначить фінансування. В нашій державі діє програма відновлення у зв’язку з руйнуваннями від збройної російської агресії. Відповідно, після внесення актів, люди мають мають зареєструватися у програмі відновлення".


Через державну програму "єВідновлення" відшкодування за пошкоджене або зруйноване житло з початку повномасштабної війни отримали 30 жителів Кіровоградської області. Сума виплат становить 3,5 мільйони гривень, розповіла директорка обласного управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури Вікторія Кулікова. У державний реєстр пошкодженого майна внесли 59 будівель.


"Людям пропонують два варіанти, залежно від суми: або на цю суму замовити й придбати будівельні матеріали, або замовити будівельні послуги. Якщо людина самостійно зробила певні кроки з відновлення майна, вона повинна мати при собі фінансові документи, які підтверджують процес відновлення, і їй відшкодують ці витрати".


За інформацією Вікторії Кулікової, для відшкодування потрібно подати заяви, зафіксувати факт руйнації, пройти обстеження й відкрити рахунок у банку.


"За менш пошкоджене житло можна отримати до 200 тисяч гривень, за пошкодження чи руйнування основних конструктивних елементів будинку — до пів мільйона. До 30 днів триває розгляд заяви, а протягом п'яти днів після ухвалення рішення банк має перерахувати ці гроші на рахунок".


Вікторія Кулікова пояснила, що гроші, які надходять на рахунок, використати на інші покупки або послуги, крім будівельних, не можна. На використання грошей дають від року до півтора, залежно від пошкоджень.




430Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: