Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 15 квітня, 12:29
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2024/04/15/-pekelni-gonitvi-u-kropivnitskomu-muzei-karpenka-karogo-istoriju-ukraini-potribno-vivchati-sertsem.htm
новини, 15 квітня, 12:29

«Пекельні гонитви» у Кропивницькому музеї Карпенка-Карого: історію України потрібно вивчати серцем


У Кропивницькому літературно-меморіальному музеї І.К. Карпенка-Карого відбулася  зустріч учнів НВО № 32 із письменником, громадським діячем, багаторічним очільником Кіровоградської обласної організації НСПУ, заслуженим журналістом України Василем Васильовичем Бондарем. 


Відомий у нашій області і далеко поза її межами  прозаїк є автором книг Одвідини» (1994), «Смарагдові китиці у воді» (2001), «Камінь від хандри» (2013), книг літературознавчих статей та інтерв’ю «У пошуках слова значущого» (2008), «У пошуках слова» (2019), книги щоденникової прози «Мережані закладки» (2021), упорядником багатьох видань.


Творчий доробок Василя Бондаря був відзначений обласною літературною премією імені Євгена Маланюка (2002), літературними преміями імені Дмитра Нитченка (2006), Михайла Стельмаха (2010), журналу «Березіль» (2018), Арсена Тарковського (2020), Івана Чендея (2021). Він – дипломант міжнародного конкурсу документального оповідання «Mensch sein. Бути людиною» (2018).


Василь Бондар розповів молоді про свої книги, що побачили світ у 2024 році. «Пекельні гонитви» – художній літопис національного визволення українського народу. До збірки увійшли чотири повісті: «Повний кавалер», «Гонитва», «Волинка», «Це ми, отАмани». Вони – про наше болюче минуле, про голодні страшні роки розкуркулення, колективізації, післявоєння. Про пекельні гонитви за душами українськими, за волею, за українським словом. 


До збірки «Блекаут» увійшли оповідання, написані протягом останніх десяти років. Йдеться про німецьку окупацію часів Другої світової війни, події із новітньої історії нашої держави та наших сучасників, які постають на сторінках книги зі своїми радощами, розчаруваннями, надіями і сподіваннями. 


Василь Бондар наголосив, що молоде покоління має знати усю правду про історію країни, про страшні часи, у яких жили наші предки, та якою ціною виборювалася незалежність України. 


Розповідаючи про книгу «Пекельні гонитви», письменник зачитав уривок з повісті «Це ми, отАмани» і висвітлив історію її створення. У 1992 році Президія Верховної ради України постановила передати на постійне зберігання у державні архіви документів КДБ, які мали велике значення для об’єктивної оцінки масових репресій, реабілітації та забезпечення законних інтересів громадян. Кабінет Міністрів України ініціював підготовку і випуск серії книг «Реабілітовані історією». У складі обласної редколегії такого видання Василь Бондар опрацював чимало слідчих справ на «ворогів народу». Зі сторінок постали долі невинно вбитих у нашому краї або засуджених на каторгу людей. Майже через три десятиліття після архівних досліджень трагедія повстанця Юхима Коваленка лягла в основу повісті «Це ми, отАмани». Життєвий шлях головного героя обірвався у в’язниці нашого міста у 1929 році. 


В освітніх закладах історію України вивчають за підручниками. А ще її можна вивчати серцем – за книгами, подібними «Пекельнім гонитвам». 


Вчителі і учні дякували Василеві Бондарю за цікаву і змістовну зустріч. Нові книги письменника займуть своє місце на полицях шкільної бібліотеки, тож усі охочі зможуть познайомитися із його сильним і правдивим словом. 


Книга «Пекельні гонитви» з автографом автора стане одним із лотів на благодійному шкільному аукціоні, кошти від якого навчальний заклад передасть на потреби ЗСУ.

https://www.facebook.com/krrada.official

   

239Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: